Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Gerechtigheid deel drie

3

 

 

'Jullie hebben een puike wedstrijd neergezet, zus.'

Kevin zette zijn baseball pet op mijn hoofd, en tilde me trots op.

' Gatverdamme, 'zei ik lachend en zette de pet terug op zijn hoofd. 'Zet me neer.'

Voorzichtig zette hij me weer op mijn voeten en haastte zich het portier te openen. Hij boog als een knipmes. 'Wilt u in mijn nederige autootje stappen ? '

Met een hooghartig knikje stapte ik in en en gespte mijn gordel om. De gedachten aan het meisje maalden door mijn hoofd. Ik kon het beeld van haar niet kwijt raken, het leek gebrand op mijn netvlies. Van twee dingen was ik zeker, ze leek geen kwaad in de zin te hebben, en niemand anders kon haar zien. Om een reden die ik niet begreep verscheen ze alleen aan mij.

' Waar ben je met je gedachten, zus?'

Kevin keek me even aan van opzij om daarna zijn aandacht weer op het verkeer te richten.

' Sorry, ik was er even niet bij. Wat vroeg je?'

' Wat vind je van ons nieuwe onderkomen,'vroeg hij opnieuw.

' Ik denk dat het wel okay is.'

Kevin stopte en sloeg uit frustratie met zijn vuist op het stuur.' File voor de tunnel, is te verwachten rond deze tijd.'

Aan beide kanten werden we ingesloten door het andere verkeer wat stapvoets vooruit reed. Kevin schoof zijn pet op zijn achterhoofd en probeerde over de file heen te kijken.

' Nou, volgende keer proberen we een andere route.'

Ik keek opzij en zag een Ford pick-up passeren met een man achter het stuur die zijn keel schraapte en een fluim op de weg spoog. Hij zag dat ik naar hem keek, grijnsde en ging met zijn tong over zijn lippen.

Walgend keek ik voor me uit en schraapte mijn keel.

' Kevin,' vroeg ik met een onderdrukte spanning in mijn stem.' Ik wil je iets vertellen..'

Hij gaf brommend een beetje gas bij en schoof een paar meter vooruit.' Wat dan?'

Hij leek nou niet bepaald in de stemming om te luisteren naar mijn verhaal maar ik moest het kwijt.

Ik vertelde hem van de verschijning van het meisje in de tuin en later in de kleedkamer.

' Ik denk dat ze iets van me wil,' besloot ik mijn verhaal.' Denk alsjeblieft niet dat ik in de war ben, of zo.'

Kevin zuchtte diep en keek met op elkaar geknepen lippen voor zich uit. 'Verdomme,' vloekte hij toen een auto snel voor hem langs glipte naar een andere rijbaan.

'Kevin?'

' Ik heb je gehoord, Eem.'

Verontwaardigd stompte ik hem speels tegen zijn schouder.' Je denkt dat ik het verzin, he?'

Met een zucht van opluchting reed Kevin de snelweg af en vol gas.

'Ik weet niet wat ik er mee aan moet.'

Kevin glimlachte naar me en hij klonk alsof hij het meende. 'Ik denk dat de verhuizing en je nieuwe school teveel voor je zijn. Ga op tijd naar bed vanavond en vergeet die meid.'

' Dat kan ik niet,' antwoordde ik.' Ik weet wat ik heb gezien.'

Kevin parkeerde voor de deur en schakelde de motor uit.' Hou het voor jezelf. Pa en ma hebben nu genoeg aan hun hoofd, ze kunnen jouw waandenkbeelden er niet bij hebben.'

 

 

Ik zat gebogen over mijn huiswerk met de oordopjes in mijn oren. Gelukkig was ik bijna klaar en had dan nog wat tijd over om te tekenen. Een half uur later sloeg ik mijn boeken dicht en rukte de oortjes uit mijn oren. De muziek van John Legend vulde mijn kamer. De hele avond bevond het beeld van het meisje zich in een hoekje van mijn geest. Ik kon haar niet van me afzetten. Nadat ik mijn schooltas voor morgen klaar had gemaakt pakte ik mijn teken spullen en legde een schoon vel papier voor me op tafel. Ik zocht een paar B potloden uit en begon met lange halen een opzet te maken. Eerst schetste ik de contouren van haar gezicht en vervolgens haar lange haar. In opperste concentratie beet ik op mijn onderlip. De stift van mijn potlood kraste zacht over het papier en terwijl de muziek op de achtergrond vervaagde kreeg het gezicht steeds meer vorm. Mijn hand met daarin het potlood begon te trillen. Opeens vielen de overeenkomsten op tussen haar en mezelf.

Ik hield mijn adem in toen ik drie kwartier later opstond en de tekening voor me omhoog hield. Mijn hart klopte in mijn keel. De ogen keken me beschuldigend aan en de volle lippen weken iets uiteen. Het zwarte haar glansde op het papier en viel in een staart over haar schouder. Ik begon over mijn hele lichaam te trillen en voelde een ijskoude hand die zich in mijn nek legde. Er was iets veranderd in mijn kamer, ik voelde het. De haren op mijn armen stonden recht overeind en ik draaide me langzaam om. Op de grote spiegel die boven mijn bureau hingen was met een dikke rode stift geschreven. '' mijn naam is Charlie Mills ”...

Ik liep naar het raam en trok de vitrage opzij. Loodgrijze wolken trokken over en onttrokken de maan aan het zicht. Arthur was begonnen met wat herstelwerk aan de schutting. Voorzichtig opende ik een raam , boog me naar voren en keek om me heen. Een harde wind trok aan het kozijn en wat losse blaasjes van een boomtak waaiden naar binnen. Ze liet zich niet meer zien...Ik trok het raam dicht en sloot

het goed af.

Ik had een naam. Ze was nu niet alleen meer een geest verschijning. Ik rolde de tekening op en legde die in een la van mijn bureau. Snel ging ik mijn tandenpoetsen en kleedde me uit. Met het nachtlampje aan keek ik naar het bewerkte plafond en volgde de lijnen van het stucwerk. Gedachten maalden door mijn hoofd en toen ik me eindelijk voelde wegzakken in een onrustige slaap verbeeldde ik me dat Charlie naast me stond en goedkeurend knikte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 76
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten