Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Gerechtigheid

1

 

 

 

 

 

Rochester New York november 2014

 

 

Charlie had er spijt van dat ze haar muts en handschoenen niet had meegenomen. Vanochtend scheen de zon en was er geen wolkje aan de lucht geweest toen ze naar school fietste. Nu trokken dikke grijze wolken zich samen en waaide er een gure oostenwind. Haar vingers waren blauw van de kou en haar lange haar wapperde voor haar gezicht. Diep gebogen over het stuur van haar fiets trapte ze zo hard ze kon tegen de wind in. Verderop werd de weg iets smaller en ging ze een stukje door het bos. Daarna was het nog een kleine vijf minuten voordat ze thuis was. De gedachte aan haar lekkere warme bed gaf haar de kracht om flink door te trappen.

Zo meteen had ze even de beschutting van het stukje bos voordat ze op de lange kale weg kwam waar ze de volle tegenwind kreeg.

 

Op het laatste moment hoorde ze de auto achter haar die op volle snelheid kwam aanrijden. Charlie hield het stuur stevig vast en draaide haar hoofd om.

Ze maakte een slinger en opeens voelde ze zich gevangen in het felle licht van de koplampen.

In doodsangst gaf ze een ruk aan het stuur in de hoop een aanrijding te vermijden . Charlie belandde een aantal meters verderop met een enorme smak op het koude wegdek. Met een verschrikkelijk gekraak van ijzer belandde de fiets onder de auto. Het enige geluid wat de doodse stilte verbrak was het piepende draaien van het achterwiel wat nog overeind stond en het tikken van een afkoelende motor.

Twee portieren zwaaiden open.' Je hebt iemand aangereden,'huilde een vrouw met overslaande stem.'Mijn God, wat heb je gedaan.'

'Help me die fiets er onderuit te krijgen.'

De vrouw stond in shock midden op de weg, keek hem aan.

' Je moet een ambulance bellen,en de politie. Je hebt een kind aangereden.'

'Kom verdomme helpen met die fiets,'snauwde de man.' Voordat er iemand komt.'

Met een forse ruk lukte het ze de fiets, of wat er van over was onder de auto vandaan te krijgen. Achteloos gooide hij die in de berm. Snel keek hij nog om zich heen en zag de tas van Charlie een paar meter verderop liggen.

'Misschien leeft ze nog,'zei de vrouw, die over Charlie heen stond gebogen.

Hij kwam er aan rennen met de tas in zijn hand en duwde haar naar de auto.

'Start hem vast, ik kijk wel even.'

Ruwe handen draaiden Charlie op haar rug en legde een paar vingers in haar hals.

Ze lag in een plas van bloed en angstvallig waakte hij ervoor er niet in te staan.

Hij opende haar ogen en staarde naar de levenloze pupillen van Charlie. Uit haar neus liep een straaltje bloed.

Snel rende hij terug en kroop achter het stuur.' Hartstikke dood. We kunnen niets meer voor haar doen.'

Ze begon hysterisch te huilen en sloeg tegen zijn schouder. Zijn vuist schoot uit en raakte haar vol op haar kin. Haar hoofd sloeg opzij alsof het los op haar nek zat. Met een klap raakte ze het raam.

' Luister goed, stom wijf. Ik zorg dat we deze auto kwijt raken en als jij je mond houdt, komt niemand er achter. Begrijp je dat?'

Hij liet zijn woorden even tot haar doordringen, pakte haar kin en draaide haar hoofd naar hem toe.' Okay?'

Huilend knikte ze.' Sla me niet meer.'

De man gromde tevreden.' Het was een ongeluk,hoor je. Een ongeluk.'

Hij draaide om de fiets heen, reed langs Charlie heen en scheurde weg op volle snelheid.

 

 

Er stonden drie politie auto's in de berm geparkeerd. Twee van de Highway Patrol en een van de gemeentelijke politie. Een agent had een laken over Charlie heen gelegd.

Gelijk hadden ze de plaats delict afgezet en een paar agenten schenen met hun zaklampen over de weg, op zoek naar sporen. Een sirene kondigde de komst aan van de ambulance.

' Doorrijden na aanrijding,'zei de vrouwelijke agent met vlammende ogen van woede.'Probeer er achter te komen wat voor auto het is geweest.'

De jonge agent liep hoofdschuddend weg. Kayleigh zag het fietswrak in de berm liggen en de rillingen liepen over haar rug. De klap moest flink zijn geweest.

Ze keek de agent na en eigenlijk wist ze dat het zinloos was. Het asfalt liet geen sporen na en waarschijnlijk waren ze wel zo slim geweest om al hun sporen uit te wissen.

De radio in haar wagen kraakte en snel liep ze er heen.' Sheriff Kayleigh hier.'

' We hebben ongeveer tien kilometer hier vandaan een brandend autowrak gevonden. Jij had toch een doorrijden na ongeval ?'

Kayleigh zuchtte en sloot even haar ogen.'Ze hebben hun sporen uitgewist, Gabe. Bedankt voor je melding.'

De broeders stapten uit en naderden met respect het lichaam van Charlie.

Kayleigh schudde haar hoofd. God, wat haatte ze dit werk.

Ze keek op en zag in de verte de koplampen van een snel naderende auto. Een agent maande hem tot het matigen van de snelheid maar de auto stopte een paar meter voor de afzetting.

Kayleigh voelde hoe haar maag zich samentrok toen ze een man en een vrouw haastig zag uitstappen.

Ze zag dat de man lijkbleek was en de vrouw haar keukenschort nog aan had. Waarschijnlijk waren ze hals over kop weg gegaan.

' Ik ben sheriff Kayleigh, ik moet u vragen hier te blijven staan. Er is een ongeluk gebeurd.'

' Onze dochter,'zei de man met schrille stem.' Charlie had al lang thuis moeten zijn.'

De vrouw stond handenwringend naast hem met tranen in de ogen.

Kayleigh gaf een agent het teken dat hij het lint moest optillen. Schoorvoetend liepen ze naar het laken.

De vrouw stond stil en hield haar man tegen toen ze het laken zag. Haar ogen kruisten die van Kayleigh en ze barstte in snikken uit.

'Het is Charlie, he?'

De man bukte en tilde het laken op. Het geschreeuw van smart sneed door haar heen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 73
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Rages

sept 21, 2019 Column Machteld Berkelmans

Meer schrijfactiviteiten