Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Proloog

Na zijn dood was Ignace Desmet ingedeeld bij de Engelen van Genade. Met opgevouwen vleugels zat hij op de rand van een boogvormig galmgat in de Halletoren, de rijzige klokkentoren van Brugge. Zijn voeten bengelden hoog boven de stad. Hij keek naar het uitspansel dat na een zonnige winterdag langzaam donker werd. Het laatste daglicht zette de binnenkant van de toren in een bleek gouden schijnsel. Een geschrokken vleermuis klapperde wiekend terug naar binnen.

De kleuren waarmee de hemel oplichtte, deden hem denken aan overvloeiende waterverf. Geel werd oranje, violet ging over in magenta. Die naam had hij altijd mooi gevonden: magenta. Als kind herhaalde hij woorden die hij mooi vond tot vervelens toe: magenta, magenta, magenta. Zo leek het alsof hij de kleur kon aanraken.

Ignace moest nog iedere dag wennen aan zijn nieuwe bestaan. Zijn reukvermogen was beter dan ooit. Niet alleen rook hij de vochtige muren en de uitwerpselen van de duiven, hij bespeurde ook geurdeeltjes van de patina op de machtige bronzen klokken achter hem. Af en toe kreeg hij een olieachtige zweem in zijn neus die afkomstig moest zijn van de vacht van de vleermuizen of hun leerachtige vleugels.

Ook zijn gehoor was beter dan voorheen. In de diepte rinkelde de bel van een tram. Hij hoorde een koets ratelen op de kasseien en het briesen van de paarden. Als hij zijn aandacht goed richtte, kon hij elk woord verstaan van de gesprekken op het marktplein.

Maar de snijdende wind die er op deze hoogte ongetwijfeld moest zijn, voelde hij niet. Als hij naar zijn handen keek, zag hij geen weerschijn van de zon, terwijl die er wel was op de stenen om hem heen.

Het moeilijkste vond Ignace de eenzaamheid die hij voelde in de buurt van andere engelen.

Al snel was hem duidelijk geworden dat Engelen van Genade niet met elkaar praten. In elkaars nabijheid deelden zij hun gedachten als vanzelf met de ander. Meningen en indrukken verschenen als beelden op zijn geestelijk netvlies. Het kostte geen inspanning en hij kon het niet uit de weg gaan.

Het kortstondig gedeelde bewustzijn zorgde niet voor een gevoel van saamhorigheid of verbondenheid. Integendeel, elk contact begon met de ijskoude constatering dat de ander in zijn diepste wezen géén interesse voor hem had. Tegelijk stond de deur naar zijn innerlijk wagenwijd open. Zo naakt en alleen had hij zich als mens nog nooit gevoeld.

Ingnace hoopte dat dit allemaal zou veranderen als hij er snel in slaagde zijn opdracht te vervullen.

Hij had begrepen -hij was het gewaargeworden- dat elke Engel van Genade een betekenisvolle daad moest stellen. De beloning was een overgang naar een hogere vorm. Veel meer kon hij er niet uit opmaken. Hij wist niet wat doorging voor betekenisvol en evenmin hoe de beoordeling in zijn werk ging.

Wel was tot hem doordrongen dat hij genoeg tijd had om het zelf uit te vinden. Ouder dan zestien zou hij nooit meer worden.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 277
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten