Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 

Je kunt hier ook jouw feuilleton toevoegen. Periodiek kun je dan een nieuwe 'aflevering' aanvullen. Gebruik elke keer dezelfde titel, maar voeg een afleveringsnummer toe.

Blog

EEN TIJDMACHINE VOOR OOM ADRIAAN, DEEL 7 SLOT

jeugdnovelle over pesten en terugpesten, 10/12 jaar- DEEL 7- SLOTOok Harm en Richard eisten nadere uitleg: “Ja, hoe dan, Sippi? We hebben immers geen vliegtuig?”

Sippi schudde ongeduldig haar hoofd. “Niet nodig.”

Richard merkte op: “Met een parachute kan niet, want je mag tegenwoordig niet meer op de kerktoren. Door de grote brand van begin vorig jaar.”

“Dat mocht ook al niet vóór de brand. En zeker niet met een parachute,” beweerde opa Gert.

Haar droefheid was gespeeld. Ze lachte opeens zorgeloos. “Wat dachten jullie van onze windmolen achter de markt? Adriaan kan op zaterdag meedraaien met één van de wieken, als we hem stevig vastbinden.”

Adriaan aarzelde: “Jammer…”

Soms maakte Sippi Harm bang. Hij keek haar bezorgd aan. “Herinner jij je nog? Zes jaar geleden?” vroeg Sippi. “Toen wou jij toch ook vliegen, Harm. Uit jullie dakraam,”

O ja, dat was zo. Met een paraplu. Dat had Sippi verhinderd. Harm wist het weer.

Woudstra mengde zich in het gesprek: “Draaien aan een molenwiek? Daar komt niks van in. Anders zou ik jullie allemaal stante pede moeten aanhouden- als Gert het niet doet. En opsluiten.”

“In een echte gevangenis?” informeerde Adriaan.

“Die-eh tijdkast boven lijkt wel groot en stevig genoeg,” vonden de volwassenen.

Maar nee, het was maar een grapje. Gelukkig.

DINSDAGAVOND: Een beter mens?

Achteraf schaamde Harm zich nogal over hun harde aanpak van Adriaan- eerst toen de opa van Richard nijdig op hen werd en later vooral omdat hij op zijn kop kreeg van zijn ouders. Ze noemden hem volslagen onverantwoordelijk. “Die jongen had er iets akeligs aan over kunnen houden, een enge ziekte of koortsdromen.” Maar dat was niet gebeurd. Ja, schrikken deed hij, maar hij trok behoorlijk gauw bij, zodra Woudstra hem op een slok bier getrakteerd had.

Van pesterijen was verder geen sprake meer. De logé gedroeg zich prettig. Hij werd op dinsdagmiddag na het Pinksterweekend, zoals afgesproken, weer opgehaald door oma. (Die zag er bijzonder uitgerust uit na haar korte vakantie op het Engelse platteland.) Harms vader kreeg keurig een hand van Adriaan bij zijn vertrek. Zijn zus ook, want aan zoenen deed hij niet. En hij bedankte zijn neef voor ‘alle leuke spelletjes’. Harm geloofde zijn oren bijna niet. Adriaan zwaaide zelfs naar hem vanuit de auto.

* * *

Was Adriaan een beter mens geworden? Had hij er iets van geleerd? Oom had intussen ongetwijfeld meer ontzag gekregen voor zijn neef na alle avonturen met de tijdmachine, meende Harm hoopvol. Die mening moest hij maandagavond helaas alweer bijstellen. Toen hij om vijf over negen onder de wol kroop, omdat mamma hem naar bed gestuurd had, merkte hij, dat het matras doorweekt was. Hij sprong nijdig op de grond. Bovenop het natte onderlaken lag een verkreukeld briefje met de vraag: ‘In je bed geplast, viezerd? Bah! Groeten van A.’ Hierop moest Harm een passend antwoord geven. Het uitschreeuwen van verboden woorden vond hij niet genoeg. Hij draaide het matras om, ging opnieuw liggen en deed zijn ogen dicht om een vergeldingsplan uit te dokteren. Terwijl hij zijn hersens vergeefs inspande, viel hij in een diepe, droomloze slaap.

De volgende dag was zijn woede wat weggezakt. Dat was maar goed ook, overwoog hij bij het ontbijt. Hij zou zich toch niet kunnen wreken. Adriaan zat voorlopig onbereikbaar ver weg in Rotterdam. Maar, bedacht hij- een hap roggebrood met kaas weg kauwend, als hij hem nu eens zou uitnodigen om tijdens de zomervakantie een week te komen logeren… Ja, dan kon hij hem ergens een plattegrond van hun moestuin laten vinden. Wanneer hij Adriaan wijsmaakte, dat het een schatkaart was, wilde die misschien gratis een stukje omspitten. Hij zou het er vandaag op school eens met Sippi en Richard over hebben.

Nawoord

Bijna alles in dit verhaal is verzonnen. Maar jongens net zoals Harm en Richard en Adriaan zijn er zat. Overal. Je hebt zelfs hier en daar meisjes, die op Sippi lijken, ofschoon die zeldzamer zijn- jammer genoeg.

Rembrandt heeft- zoals je waarschijnlijk weet- wel echt bestaan. Diens schilderijen hangen over de hele wereld. O ja, Publius Cornelius Scipio heb ik evenmin uit mijn duim gezogen. Hij leefde en vocht aan het einde van de derde eeuw, voor het begin van onze jaartelling. En bij de verovering van een stad aan de Spaanse oostkust maakte hij handig gebruik van de landwind, die het zeewater wegblies. Mocht je over hem meer willen weten, dan kun je terecht bij de Griekse schrijver Polybius of de Romeinse schrijver Livius.

Tijdmachines zijn nog niet uitgevonden, voor zover ik weet. Naar de toekomst reizen? Daar is geen kunst aan. Dat doen we allemaal. Dat gaat automatisch. Gelukkig kun je ook de andere kant op in de tijd, in elk geval zolang er boeken bestaan. Of in je fantasie. Zo blijft zelfs het verre verleden levend.


WJ(H)V

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 44
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten