Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

EEN TIJDMACHINE VOOR OOM ADRIAAN, DEEL 5

jeugdnovelle over pesten en terugpesten, 10/12 jaar- DEEL 5

(Wat voorafging: Oom Adriaan is een pestkop van twaalf jaar en heeft zijn neefje Harm een paar uur in een oude kast opgesloten. Beide jongens zijn even oud. Harm laat zijn vrienden Sippi en Richard op vrijdagavond de kast zien. Sippi ontdekt op zolder een geheimzinnig plankje met knoppen en wijzertjes. Volgens haar is dat een tijdmachine. De volgende dag laat zij zich met Richard een tijdje in de kast opsluiten. Als ze er samen weer uit komen met een ganzenveer, raakt Adriaan onder de indruk van hun avonturen. Wanneer Harm zondag via de kast naar Spanje is gereisd, dan is ook Adriaan niet meer te houden.)
Hoe het afliep met zijn trip naar Spanje, heb ik helemaal aan het begin van dit verhaal uitgebreid beschreven. “Maandag ga ik,” had Adriaan daarna dreigend gezegd, waarna hij de kast op zolder nog een keer van alle kanten inspecteerde.

Voor ‘sufferd’ had hij Harm uitgescholden. Ha! Hier hadden ze op gewacht. Wie was er nu een sufferd? Richard, Sippi en Harm keken elkaar verheugd aan: Om deze reactie van Adriaan was het hun te doen geweest. Maandag wraak. Eindelijk!

MAANDAGOCHTEND: Voorbereidingen

Ze begaven zich- zonder Adriaan- maandagochtend (Tweede Pinksterdag) omstreeks koffietijd naar de opa van Richard. Die woonde ook in het dorp- in een klein, rommelig huisje achter het hotel aan de Markt. Vroeger had hij er als hoefsmid paarden beslagen. Dat deed hij niet meer. Tegenwoordig leefde hij van een ouderdomspensioen. Nu hij niet langer werkte, had hij des te meer tijd voor andere bezigheden: In het dorp organiseerde hij van-alles-en-nog-wat als voorzitter hier en penningmeester daar: In de winter veegde hij de ijsbaan. In de zomer gaf hij het startschot bij wielerwedstrijden. En hij deed aan acteren. In het dorp hadden ze een bloeiende amateurtoneelvereniging. Die heette UGIOG. Dat was een afkorting. Het betekende Uw Genoegen Is Ons Genoeg. Twee keer per jaar bracht deze vereniging in de uitverkochte Stadsgehoorzaal boven de brandweerkazerne een klucht op de planken- met altijd drie avonden lang opa Gert in de hoofdrol. Had men ergens een Kerstman nodig of een Sinterklaas? Geen probleem. Dan werd Richard z’n opa gevraagd. Die zei nooit nee. Zelfs niet wanneer ze hem vroegen om een optreden als Paashaas.  

Het sprak voor Richard vanzelf, dat ze zich tot opa Gert wendden, toen ze een ouderwetse detective nodig hadden. Harm maakte eerst bezwaren. Hij wilde er liever geen grote mensen in mengen. Tenslotte moest hij toegeven. Hij zag in, dat hun idee onuitvoerbaar was zonder medewerking van een volwassene.

Richard tikte bij zijn opa tegen het raam. Ze trokken hun jassen uit bij de voordeur. Aan de salontafel, die bedekt was met een vlekkerig paars kleed, gingen ze zitten. Sippi deed het woord: “Kent u Sherlock Holmes?”

“Nee. Jij?”

“Ik bedoel: Weet u, wie dat is?”

“Jazeker. Dat is een boevenvanger, bedacht door een Engelse auteur uit de vorige eeuw. Of nog langer geleden. Leuke misdaadboeken. Zeker, zeker, de meeste verhalen heb ik wel gelezen.”

“U speelt toneel, hè? Zou u voor de grap zo’n detective kunnen nadoen?”

“Ik? Sherlock Holmes?”

“Ja, u.”

“Lang en dun ben ik niet.” Hij klopte op zijn buik. (Die was eerder breed en stevig, zeg maar gerust ontzettend dik.) “Ook spreek ik geen Engels.”

“Wat geeft dat nou? Wij zouden het niet begrijpen- en Adriaan al helemaal niet.”

“Waarvoor heb je Sherlock Holmes nodig en wie is die Adriaan?”

Sippi aarzelde. Ze nam ongevraagd een stuk sprits uit de koektrommel, die op tafel stond, want met een volle mond mag je niet praten.

Ongevraagd mag je ook geen sprits pakken. Opa Gert keek afkeurend.

Harm hielp haar met het antwoord: “Adriaan is de jongste broer van mijn moeder. Hij logeert een paar dagen bij ons. Hij wil graag meedoen in een toneelstuk, dat we met elkaar willen opvoeren.”

Sippi kauwde en slikte. Ze vulde aan: “In dat toneelstuk zal hij zich verstoppen, omdat hij geld gestolen heeft van zijn zus. De detective ontdekt, waar hij verscholen zit en betrapt hem in een kledingkast op zolder.”

“Waar en wanneer moet dat gebeuren? Komt er veel publiek?”

“Vanavond rond kwart voor acht bij Harm thuis. Richard en Harm en ik zijn de enige toeschouwers.”

“Hm, voor de aardigheid, zeiden jullie?”

 “Ja, opa Gert. Het is om te lachen. U hebt alleen een vergrootglas nodig. En een tabakspijp. O, en misschien handboeien en een revolver. Een valse neus mag ook.”

“Laat mij die rol maar eens lezen dan.”

“Doet u het?”

“Eerst wil ik mijn tekst zien.”

Ze keken elkaar ongerust aan. Ze hadden niets opgeschreven. Dat had immers geen nut, omdat ze niet wisten, wat Adriaan zou gaan roepen of doen. Sippi loste de kwestie handig op: “Kijk, Adriaan improviseert liever. Hij vergeet zijn tekst altijd. Daarom heeft het geen zin om alles precies uit te schrijven. Zijn tegenspeler moet het volgende zeggen: ‘Oho, het bewijs is geleverd. Er zit modder aan je schoenen. Je bent op heterdaad betrapt. Tegenstribbelen is nutteloos, want ik heb een geladen revolver.’ Zulke dingen. En daarna doet u hem handboeien om of desnoods een touw. Tussendoor ontkent hij. Hij jammert, dat iemand hem verraden heeft. Maar daar moet u zich niets van aantrekken.”

“Is dat alles?”

Zij zei: “Klopt. Daarna neemt u hem mee naar beneden. Meer niet. Na afloop drinken we wat in de huiskamer of in de keuken. En jullie delen handtekeningen uit aan het publiek.”

“Gek toneelstuk.”

“Toe nou, plea-ea-ease!” smeekte Richard.

“Eh, ik heb een snor. Die scheer ik never nooit niet af.”

“Hoeft niet,” zei Harm.

“Maar Sherlock Holmes had er geen.”

Sippi werd ongeduldig: “Maakt niet uit. Dat weet Adriaan niet.”

“Vooruit, ik doe het. Hoe laat?”

“Vanavond om kwart voor acht,” zeiden ze in koor.

“Waar woon je ook alweer, Harm?”

“Ik woon op de Molendijk. Bij de kreek. Fijn, dat u meedoet.”

“Ben jij een zoon van Van Lierop?”

Dat bevestigde hij.

“Dan weet ik het te vinden.”

Ze stonden op en wilden afscheid nemen.

“Zou het niet leuk wezen, wanneer de detective een assistent meeneemt?” vroeg de grootvader van Richard.

“Een hulpje, bedoelt u?”

“Precies. Haast iedere slimme speurder in de boeken heeft een onnozele meeloper. Daardoor lijkt de detective nog knapper, dan hij is. Sherlock Holmes werd in elk geval altijd geholpen door dokter Watson. Die had trouwens wel een snor. En dan heb je nog …” Opa Gert dacht diep na.

“Adriaan valt misschien van angst uit zijn rol,” weifelde Sippi.

Harm voelde zich echter volkomen zeker van zijn zaak: “Nee, Adriaan kan niet bang genoeg worden. Goed, hoor. Neemt u gerust een extra mannetje mee,” antwoordde hij.

MAANDAGAVOND: Arrestatie

’s Middags fietste Harm- op voorstel van zijn moeder- samen met Adriaan naar de Braakman, een recreatieplas drie kilometer verderop, waar ze kano’s verhuurden. Het regende niet onderweg. Integendeel. De zon scheen en de natuur deed erg zijn best. Overal in de niet gemaaide berm bloeiden bloemen: fluitenkruid, kamille, reigersbekje en noem maar op. Vogels floten, bijen zoemden, vlinders fladderden, maar leuk was anders. Harm reed op de zwarte, logge opoefiets van zijn moeder, want Adriaan had het crossmodel van Harm opgeëist. Dat was niet het ergste, al beviel het Harm niet. Af en toe tikte Adriaan, die achteraan reed, met zijn voorwiel tegen het achterwiel van Harm aan. Telkens als het hem lukte Harm te laten schrikken, begon hij heel hard te grinniken. Om gek van te worden! Harm remde plotseling na het derde aanrijdinkje, maar Adriaan ontweek hem handig en passeerde probleemloos. Harm zette vaart tot vlak achter de fiets van de ander, gaf een harde ruk naar rechts aan zijn zware fietsstuur. Door onwennigheid raakte hij het wiel voor hem niet. Hij zwierde in volle vaart de berm in. Er was geen redden meer aan. Hij kwam onzacht ten val. Juist op die plek groeiden geen madeliefjes en klaprozen, maar distels en brandnetels. Mopperend kroop hij overeind. Controleerde zichzelf op verwondingen en stelde vast, dat de schade aan armen en benen meeviel. Alles deed het en ook zijn moeders fiets bleek nog intact.

Adriaan keek belangstellend achterom. Daardoor zag hij de kuil in het fietspad niet. Hij verloor zijn evenwicht en plonsde met rijwiel en al in een modderige sloot. Zijn opgewekte stemming sloeg razendsnel om. Daar stond tegenover, dat Harm plotseling meer plezier kreeg in hun uitstap. Adriaan klauterde druipend uit de greppel en wilde niet verder. Van kanoën kwam dus niets terecht die middag.

Thuis stelde Harm hem voor om een potje te dammen op het vloerkleed in de huiskamer. Hij liep halverwege het spel naar de keuken om cola en chocolaatjes te halen. Bij terugkeer ontdekte hij, dat Adriaan vijf damstenen verplaatst had. Hij zei er wijselijk niets van en liet Adriaan winnen. (Maar- beloofde hij zichzelf- die avond zou de ander verliezen.)
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 70
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten