Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Doordrenkt deel 2

Uit alle macht sloeg ik de roede op het wateroppervlak. Een luid kabaal volgde. Een enorm gapende wond opende zich in de oceaan en waterdruppels spoten, gelijk bloed, omhoog. Vlug keek ik op naar de hemel. ‘Zou ze het hebben gezien?’ hoorde ik mijzelf nog denken. ‘Ja tuurlijk zag ze het!’ De hele wereld liet zij voor wat het was en richtte zich nu alleen nog maar op mij. ‘Niet op Martha!’ dacht ik, ‘niet op Martha!’. Misschien riep ik het wel hardop, ik weet het niet. Als Martha maar met rust werd gelaten. Het ging slechts tussen haar en mij, de hemel en ik, mij moest ze hebben. Nogmaals sloeg ik de oceaan… en nog eens… en weer. Ik hoorde mijzelf schreeuwen, durfde te zweren dat ik huilde en heb mij hoogstwaarschijnlijk bescheten. ‘Richt je maar op mij,’ riep ik haar toe, ‘en laat ieder ander met rust!’

Ik bleef maar slaan, tot bloedens toe, totdat mijn schouder het begaf, totdat mijn benen het begaven en toen tenslotte mijn ademhaling tekortschoot. Ik viel neer op mijn knieën en werd direct geschept door een enorme golf die mij, waarschijnlijk door mijn vermoeidheid, was ontschoten. Ik werd achterover geslagen en mijn longen vulden zich met liters zeewater. Ik ging klapte door mijn rug, zag slechts schuim voor mijn ogen en kreeg geen lucht. ‘Richt je maar op mij,’ dacht ik nogmaals, ‘richt je razernij maar op mij.’ Het schuimwit ging over in een alles verterend zwart. Ik hoorde, zag en voelde niets meer. Ik was buiten bewustzijn.

Proestend kwam ik bij. Ik voelde het zeewater zich terugtrekken uit mijn longen, misschien zelfs mijn aderen. Alsof een mortier zich nabij mij was afgegaan zo onwerkelijk leek mij alles toen ik bijkwam. ‘Shell shocked’ noemen ze dat, of niet mijn beste? Ik kreeg weer wat gevoel, maar niet waar ik het verwachtte. Een brandend gevoel zich drong zich binnen in mijn linkerwang. Was ik geslagen? Ja, verrek! Ik was niet op eigen kracht tot bewustzijn gekomen. De wandelaar, die een eind verderop liep was tot mij gekomen. Hij zag het spektakel van veraf. Hij had mij geslagen. Nu voelde ik ook de drukkende pijn op mijn borst. Had hij mij gereanimeerd? Ik kon hem niet verstaan, maar hij gebaarde dat ik moest blijven liggen. Hij stond op en rende richting de boulevard, waarschijnlijk om iemand te waarschuwen.

Het duurde even voordat het hele spektakel tot mij doordrong. Ik kraakte mijn nek en knipperde met mijn ogen, net zo lang totdat de waas die mijn zicht had bedekt was verdwenen. Ik checkte mijn vitale eigenschappen – niet dat ik wist hoe – en concludeerde dat ik in orde was. Dus ik stond op, iets sneller dan had gemoeten. Ik werd licht en viel weer om. Na een korte pauze probeerde ik het weer…succes! Ik stond op mijn voeten, wankel, maar ik stond en begon te lopen, richting de boulevard. De man die mij had gered kwam naar mij toe rennen, gevolgd door een vrouw die hij om hulp had geroepen. Hij was met stomheid geslagen en sprak enkele woorden in het Spaans, dan weer naar mij, dan weer naar de vrouw. Hij gebaarde mij te gaan zitten. Zij gebaarde mij te gaan zitten. Ik wuifde het weg. ‘Bueno,’ zei ik, ‘soy bueno’. Meer liet mijn Spaans me niet toe. Geen dankjewel, geen ode aan de man die mij had gered, slechts een wegwuivend gebaar. Daar moest hij het mee doen.

Ik kwam aan op het erf. Het oude dametjes veegde de veranda aan, zoals altijd, dat ternauwernood verlicht werd door de gelige buitenlamp. Ze stopte met vegen toen ze me zag strompelen, maar helpen deed ze me niet. Bezweet en nog niet opgedroogd van het spektakel in de oceaan liep ik op de deur toe. Ze mompelde wat in het Spaans, onverstaanbaar, alvorens ze haar vingers naar haar neusvleugels bracht en deze hard dichtkneep. ‘Apestas’ dacht ik te kunnen verstaan, maar misschien ook niet. Ik kwam langszij en keek haar recht in haar lelijke tronie. Ik moest aan een steengroeve denken. ‘Gracias’ zei ik haar, ging naar binnen, sloot de deur achter mij en liep regelrecht naar bed. Zij haalde haar schouders op, mompelde wat en ging verder met het vegen van de veranda, zoals ze gewend was.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 89
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Gebruikt?

okt 09, 2019 Ze keek me aan Melissa Wouters

Meer schrijfactiviteiten