Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Doordrenkt deel 1

Vanavond, gedurende het laatste zonlicht dat de hemel een prachtig oranje kleurde, heb ik de oceaan nog even bezocht. Niet, zoals je misschien zou vermoeden, om een verfrissende duik te nemen, maar, om haar te geselen. Je leest het goed, te geselen. Gewapend met een roede die ik had gemaakt door enkele droge takken, afkomstig van het erf van het oude dametje, te bundelen middels een tie-wrap, liep ik vanaf de boulevard het strand op. Deze was met uitzondering van een eenzame wandelaar enkele honderden meters verderop compleet verlaten. Gerustgesteld, wetende dat ik alleen was en ongestoord mijn gang kon gaan, deed ik mijn schoenen uit en dipte mijn tenen in het inmiddels afgekoelde zand. Doelbewust liep ik op haar af, de oceaan. Zij had zich teruggetrokken, alsof zij op de hoogte was gesteld van mijn vooringenomen plan. De afstand tot haar was niet gering. Het werd een wedloop, zij die zich terugtrok, ik die op haar afliep.

Na een kwartier te hebben gelopen boekte ik overduidelijk terreinwinst. De oceaan kon zich niet snel genoeg terugtrekken. Ik betrapte mijzelf erop mijn pas te hebben versneld, alsof ik bang was dat ze mij zou ontlopen, dat zij zich niet liet vangen. Voor even had ik ook daadwerkelijk het gevoel dat ik haar niet te pakken zou krijgen. Voor even dacht ik dat ik haar voor eeuwig zou moeten achtervolgen, eerst over de bodem van de Straat van Gibraltar, dan door de straten van het fijnmazige Fez, waar alleen nog druppels zeewater geluid zouden maken in de verlaten souks. Dan weer, na dagen van achtervolging, door de droogte van de Sahara en haar oranje zand. Eindeloos zou mijn achtervolging zijn, dwars door Afrika richting haar zuidelijkste punt. En dan verder, naar Antarctica, en nog verder… Voor even had ik het gevoel dat ik haar niet te pakken zou krijgen. Maar zij was niet snel genoeg, het gewicht dat zij mee moest torsen was te groot. Ik zou haar vroeger of later te pakken krijgen. Het was slechts een kwestie van tijd.

Ik voelde me absurd. Maar het moest nog absurder, en bovenal, mateloos zijn. Hoe beter dan de oceaan te geselen? Iets absurders heb ik tot op heden nog niet bedacht. Maar zelfs ik ben in staat mijzelf op termijn te overtreffen. Waarom, zul je je afvragen, zou iemand ooit zoiets absurds willen doen? Ik zeg je, mijn vriend, ik doe dit niet voor mij. En ook weer wel… Ik kan niet meer aan het leed der wereld. Maar eveneens kan ik niet, wil ik niet bijdragen aan het leed der wereld, mijn lieve Martha… Ik moest haar aandacht trekken, van de hemel. Alleen op mij moest zij letten. Hoe beter, mijn beste, dan de oceaan te geselen? Wees blij, mijn vriend, dat ik mijn mateloosheid richt naar de oceaan en niet op de mens. Geeft het geen antwoord op je vraag? Wat weet jij nou? Het zal mij een zorg zijn, je zou het toch nooit volledig begrijpen.

Gewapend met mijn roede ging ik voort. De oceaan kon zich niet ver genoeg van mij verwijderen. Ik was nu heel dichtbij…nog enkele passen…de zee werd onrustig. Hoge golven voor deze tijd van het jaar richtten hun aanval op mij. Maar zij verpletterden slechts het zand onder mijn voeten, weekten het los en slokten het op, terug de oceaan in. Zij kon mij niets maken, niet zolang ik de bodem onder mijn voeten wist te houden. Het water spleet uiteen tussen mijn tenen, een dun laagje zand achterlatend op mijn wreef, als een laag vernis dat een kunstwerk beschermt, maar nu geen kunstwerk, maar slechts mijn voeten – voor sommigen evengoed een kunstwerk. Ik haatte zand op mijn voeten, ‘krijg het er maar weer af’, dacht ik bij mezelf.

Ik richtte mijn hoofd op en sloot mijn ogen, ik had genoeg gezien van mijn voeten en het vijandige doch speelse water. Mijn linkerhand liet de roede, die ik tot nu toe met twee handen stevig klem had gehouden, los. Ik ademde diep in. Mijn rug maakte ik hol, mijn schouders duwde ik naar achter en mijn hoofd plaatste ik in mijn nek. Mijn armen openden zich, bijna vragend, en mijn borst was kwetsbaar bloot komen te liggen. Ik blies mijn adem uit en opende mijn ogen naar de hemel. Deze, oranje gekleurd door het laatste daglicht, keek verbaasd naar mij, alsof zij niet geloofde wat komen ging, doch zij het tegelijkertijd als onvermijdelijk beschouwde. Een glimlach vertrok zich op mijn gezicht, alvorens deze even snel weer vertrok als dat zij verscheen. Woede maakte plaats… razernij! Mijn hartslag ging omhoog, mijn spieren spanden aan, de roede hief ik richting de hemel, ‘daar gaan we!’ dacht ik.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 102
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Gebruikt?

okt 09, 2019 Ze keek me aan Melissa Wouters

Meer schrijfactiviteiten