Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 

Je kunt hier ook jouw feuilleton toevoegen. Periodiek kun je dan een nieuwe 'aflevering' aanvullen. Gebruik elke keer dezelfde titel, maar voeg een afleveringsnummer toe.

Blog

De zekere persoon

Ze zit in de kroeg. Een jonge vrouw van midden twintig, die al haar vriendinnen aan de man ziet gaan en als enige overblijft. Die gaat twijfelen aan zichzelf of dat misschien altijd al gedaan heeft. Die de druk van de omgeving voelt om toch vooral een relatie te hebben. Anders is er iets mis.  Of niet? In ieder geval is ze, samen met nog een vriendin van vroeger, nog over van het kliekje vriendinnen. Allemaal geplukt.In het café drinken ze hun teleurstelling weg. 

Onzeker persoon: 'Kijk Marie, wat daar binnen komt'. Marie heeft het al lang gezien. Vol bewondering kijkt ze samen met Petra naar deze sportieve kleerkast met in zijn kielzog zijn eveneens gespierde vriend. Hun lange haren dwarrelen om hun knappe hoofden. De ogen dwalen door de ruimte, op zoek naar enig vertier. Ze blijven hangen op de vriendinnen. Marie haalt haar handen door haar haar, evenals zij. Ze willen een zo leuk mogelijk plaatje zijn, ze willen dat de jongens blijven staren naar hen. Dat ze de aandacht vast kunnen houden. Dat ze geïntrigeerd hun kant op lopen, een praatje beginnen en te kijken wat er verder nog van komt. Het lukt. Ze posteren zich naast hen aan de bar. De ene kijkt vanuit zijn ooghoeken naar Marie. Petra hoopt dat die andere naar haar kijkt, maar ze durft hem niet aan te kijken. Stel dat hij niet kijkt... 
Ze bestellen en als ze hun drankje hebben, richtten ze hun aandacht op de meiden. Ze glimlachen.  
Marie krijgt een vraag, ziet Petra. Ze staan aan haar kant. Hebben ze dat expres gedaan? Omdat ze haar leuker vinden?  Ze staart de andere aan, die warempel terug staart. Zou hij haar interessant vinden? Oh god straks gaat hij met haar praten. Wat moet ze zeggen? Vindt hij haar echt leuk of praat hij alleen met haar omdat zijn vriend met haar vriendin praat? O daar komt hij! Verzin iets om te zeggen...

'Hoi, vermaak je je een beetje?'
'Hoi ja hoor jij ook?'
'Hoe heet jij?'
'Petra en mijn vriendin heet Marie'.
'Aangenaam Mark', zegt hij en geeft haar een hand. Ze legt haar bezwete hand in de zijne en denkt: O god als hij maar niet voelt hoe bezweet ik ben.
'En wat doe je in zoal in het leven Mark?', vraagt ze, terwijl ze een trillend handje door haar haar haalt. 
'Ik werk als consultant'.
'Goh interessant'.
'Ach je moet wat hè, het is meer voor het geld, zodat we leuke dingen kunnen doen, zoals naar de kroeg gaan en hier met jou zitten.'
Petra knikt en bedenkt wat haar volgende vraag moet zijn. Hoe zou hij haar vinden? Komt ze goed over? Ze kijkt naar beneden en ziet dat het vet van haar buik een beetje over de rand van haar broek gloort. Beschaamd kijkt ze naar hem op, in de hoop dat hij het niet gezien heeft. Hij glimlacht naar haar. Ze recht haar rug en neemt een slok. Zo kan ze nadenken over haar volgende vraag.
Hij is haar echter voor en vraagt wat zij doet. Opgelucht begint ze te vertellen over haar werk en vooral wat er niet leuk aan is. Bij de derde regel van haar betoog ziet ze dat hij om zich heen begint te kijken. Ze begint harder te praten om zijn aandacht vast te houden. Hij deinst een beetje achteruit, ze hangt nog iets meer naar voren. Anders verstaat hij haar niet. Hij onderbreekt haar, hij moet naar het toilet. Het duurt heel lang voordat hij terugkomt. Marie is ook uitgepraat met haar date. Ook hij moest naar het toilet. 
Later staan ze met twee andere meiden te praten.

Zeker persoon: 'Zo dat is een lekker ding. Die ander ook trouwens'.
'Toppie!', beaamt haar vriendin. Eens kijken waar ze heen lopen. Ja hoor deze richting op. Goed zo heren. Komt u maar! 
Aan de bar posteren ze zich naast hen en bestellen. De blikken vliegen over en weer.
Ze glimlacht en heeft het naar haar zin. Ze moeten zelf weten wat ze doen, komen ze dan komen ze, gaan ze dan gaan ze. Geen man overboord. 
Ze stellen zich voor. 
'Hoi Mark, ik ben Petra, wat doe je voor sport? Je ziet er zo gespierd uit. Trouwens je vriend ook'. 
Hij lacht. 'Wij roeien, we zitten samen in een team'. 
'Oh en waar is de rest van het team dan? Hadden die geen zin?'
'Nee die moesten naar hun vriendin'.
'Okeej mag ik eens voelen', vraagt Petra en knijpt in zijn stevige bovenarm, die hij haar lachend voorhoudt. 
'Je mag hier ook wel even voelen hoor', flirt hij, terwijl hij zijn borstkas bijna tegen haar borsten drukt. Ze legt een platte hand op zijn borst.
'Jemig', zegt ze. 'Daar moeten nogal wat uren sport in zijn gestoken'. Hij lacht, stelt zijn vriend voor en het gesprek wordt met zijn vieren vervolgd. Over sport. Over haar tennisleven. 
'O, mag ik even voelen', joelt Mark en knijpt in haar rechter bovenarm.
'Nee joh ik ben links', zegt Petra. 
'Ik dacht al, ik voel niets', antwoordt hij en deze opmerking komt hem te staan op een stompje op zijn rechter bovenarm van Petra. Ze lachen naar elkaar. Ze hebben allebei besloten dat ze elkaar vaker gaan zien.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 215
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten