Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Broze charme 5.7

Hij was compleet ingestort en zijn moeder had hem liefdevol verzorgd. Ze was bij hem in huis blijven logeren om een oogje in het zeil te houden. Toch ging hij na acht dagen weer aan het werk. Hij had voor het eerst een sprankje begrip op kunnen brengen voor zijn vader. Ze was zo volgzaam dat hij er kriegel van werd. In zijn jeugd had hij daar niet zoveel van gemerkt. Hij hoefde enkel zijn teen te bewegen en ze stond naast hem, bereid hem in alles tegemoet te komen. Ze kwam niet voor zichzelf op, bang als ze was om te worden afgewezen. Toen ze haar favoriete televisieprogramma liet schieten om de hele tijd te vragen of hij nog iets nodig had, antwoordde hij geïrriteerd: ‘Nee ma je hoeft niet elke minuut langs te komen, ga televisie kijken’. Ze had teleurgesteld gekeken, wat hem weer een schuldgevoel bezorgd had.

‘Zo bedoel ik het niet mam, je bent te lief.’ Hierop had ze geglimlacht, hem een kus op zijn voorhoofd gegeven en gezegd dat ze beneden zat. Hij zuchtte. Zo’n lieve moeder verdiende beter dan iemand als zijn vader, die hij nauwelijks kende. Toch had ook hij de neiging om er misbruik van te maken. Ze liet het toe, stelde geen grenzen.

Tevens was haar neiging tot het oppervlakkige voor zo’n gevoelig iemand als Timothy onbegrijpelijk. Ze had geen enkele vraag gesteld tijdens de ineenstorting van haar zoon. Ze vertroetelde hem en gaf hem zijn lievelingseten, waste en streek zijn kleren maar geestelijk kon ze hem niet van dienst zijn. Iets waar hij ongelooflijk veel behoefte aan had. Hij had een poging gedaan.

‘Mam weet je waarom ze het heeft uitgemaakt’.

‘Ssst ga maar lekker slapen jongen, denk er maar niet meer aan’. De pijn oprakelen was voor haar een niet begaanbare weg. Pijn moest zoveel mogelijk uit de weg worden gegaan. Niet over nadenken, doorgaan. Ook een manier. Ze begreep alleen niet dat er op zo’n manier niets van geleerd kon worden. De zelfreflectie werd er niet door bevorderd. Die zij dan ook niet had, hij echter wel. Hij wilde met haar sparren over zijn karakter. Of hij er iets aan had kunnen doen, als hij anders in elkaar had gezeten. Waarschijnlijk niet. Hij zuchtte. Zijn moeder was niet zijn klankbord, hoe lief ze ook was. Was hij te gek op haar geweest? Dat zeker. Had hij niet genoeg twijfel gezaaid? Was Jeanet te zeker van zijn liefde geweest, waardoor ze dacht zich alles te kunnen permitteren? Al die dingen had hij zijn moeder willen vragen. Die hem door en door kende. Terwijl hij ervan wilde leren. Zichzelf wilde leren kennen. Waar zaten zijn zwakheden? Hoe kon hij die in de toekomst vermijden?

  

Langzaam was hij in staat zichzelf weer enigszins aan elkaar te plakken. De as van de herinnering was weggewaaid en wat overbleef was een gehard persoon, die een laagje vernis over zijn gevoelige aard had gespoten. Het had bloed, zweet en tranen gekost zich weer op te richten. Hij was geen optimist. De enige gedachten die hij had gehad toen zijn geliefde het had uitgemaakt, was dat hij hieruit nooit meer zou kunnen opstaan.

Veerkracht was iets dat hij node miste. Hadden zijn ouders hem een schop onder zijn kont gegeven, dan had hij zich deze eigenschap misschien nog aan kunnen leren.  Zij begrepen zijn gedrag niet, zijn enorme gevoeligheid over de afwijzing. De vernedering die hij voelde, nadat hij alles had gegeven. Omdat hij er zo lang over deed om het te verwerken, stond hij lang niet open voor een nieuwe relatie. Hij had acht jaar samengewoond met Jeanet en dat waren de gelukkigste jaren van zijn leven geweest. Dat geluk had zij in één klap om zeep geholpen. Behalve het ontstellende verdriet had hij ook een enorme woede. Een week nadat ze het huis had verlaten, sloeg hij een gat in zijn deur. Hij was ineengekrompen van de pijn in zijn hand en toch had het hem enige voldoening gegeven. In die klap had al zijn frustratie over het verloop van zijn leven gezeten. Ze belde hem nog bijna dagelijks, uit schuldgevoel. De liefde was er nog, had ze gezegd. Hij verbood het haar na een maand nog contact met hem op te nemen. Wat hij niet wist en wat zijn moeder hem ook nooit had verteld, was dat ze regelmatig Kathryn belde om haar te vragen hoe het haar ex geliefde ging. 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 244
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten