Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Broze charme (4)

Lieke kreeg tot overmaat van ramp verkering met Tom,  een leuk uitziende jongen, moest ze toegeven en daarom ook duurde het haar te lang. Dit kon toch niet duren? Zo’n jongen moest er toch op een gegeven moment de brui aan geven?

Gek genoeg was het niet Tom geweest die de verkering tot een einde had weten te breien maar haar vriendin. Hoewel Lieke er veel verdriet van had, moest ze het beëindigen, omdat hij zich nooit aan zijn afspraken hield. Daar kwam het uiteindelijk op neer. Mimi vroeg niet verder. Ze was blij dat ze weer met Lieke uit kon gaan na ruim twee jaar. Liever had ze Lieke dan Mirjam om mee uit te gaan, omdat Mirjam zo’n enorme flapuit was. Te spontaan, naar Mimi’s zin. Soms zat ze tenenkrommend tegenover Mirjam te eten. Je wist nooit wat er uit die mond zou komen aan onfatsoenlijkheden.  Ze was onvoorspelbaar, wat ook een leuke kant had. Met Mirjam was het nooit saai.

Nu gingen ze weer gedrieën uit. Mirjam had, evenals Mimi, nooit lang een vriendje. Als ze de drie maanden bereikten, begon de ongedurigheid zich in haar te manifesteren. Alsof haar hersens al bezig waren met het op handen zijnde vertrek. Haar brein had zich geconditioneerd op de eerste drie verkeringen die een vroegtijdige dood stierven. Drie maanden was de uiterste houdbaarheidsdatum van een verkering. Daarna ging ze zich vreemd en fatalistisch gedragen, zodat hij uiteindelijk niets anders kon dan het uitmaken. Niet weer bij dat vreemde mens, zou hij denken. Zij, die eens zo hartstochtelijk kuste en nu haar hoofd weg draaide en op zijn vraag: ‘Is er wat?’, hem wereldvreemd had aangekeken alsof hij een buitenaards wezen was.
‘Met mij niets met jou?’, was  haar nietszeggende antwoord geweest. Met opgetrokken wenkbrauwen had hij naast haar plaatsgenomen op de bank, haar naar zich toegetrokken om de warmte te herbeleven, haar hartstocht te ondervinden die hij zo in haar waardeerde. Al wat hij nu ontmoette, waren haar spottende ogen, die hem uitdaagden. Wat wil ze?, zag ze hem denken. Hij was nog gek op haar, maar zij wilde zichzelf beschermen. Ze wist dat er een tijd zou komen dat het niet meer zo zou zijn. Dat wilde ze voor zijn. De pijn vooruit. Beter nu dan wanneer ze haar hart totaal had verpand aan hem. Te horen dat hij een ander had en zij met zijn kinderen een ander onderkomen moest zoeken, Zijn medelijdende liefdeloze blik op haar, een zielig hoopje mens en afgedankt door  haar eens zo liefdevolle eega, die in een jongere betere versie van haar zelf, zijn geluk, had gevonden.

Waar ze Lieke al sinds haar kleuterschooltijd kende, had ze Mirjam bij de sportvereniging ontmoet. Beiden hadden een blauwe maandag getennist en Mirjam had bij haar in de lesgroep gezeten. De beide achtjarigen konden het meteen met elkaar vinden. Ze vond Mirjam grappig. Iedereen vond Mirjam grappig. Ze nam nooit een blad voor de mond en als haar moeder kwam kijken, wist iedereen van wie ze het had. De vader was een zwijgzame man, die zijn vrouw overal het woord liet doen. Mirjam had een kleiner zusje die hetzelfde geprogrammeerd leek. Die arme vader zat met drie kijvende wijven, alleen hij leek er niet erg van onder de indruk te zijn. Blijkbaar gedijde hij er goed op. Het huwelijk bleef ook stand houden, al moest niet meteen de conclusie eraan verbonden worden dat het een goed huwelijk was.

Sommige kozen voor een slecht huwelijk met een intact gezin, anderen voor een complete chaos van samengestelde gezinnen, waar kinderen van hot naar her werden gesleept en de ouders wanhopig hun nieuwe relatie goed poogden te houden en tussen het verzorgen van de wederzijdse nakomelingen door nog probeerden genoeg tijd voor elkaar vrij te maken. Nog een mislukking konden ze niet aan. Mirjam was een in alle opzichten vrij kind, zonder barrières. Dat haar grote mond niet bij iedereen even werd gewaardeerd, zou ze gauw genoeg ondervinden.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 319
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten