Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Broze charme 10.0

Ze keek op haar telefoon en zuchtte. Het was de derde keer dat ze het gala organiseerde en de berichtjes waren een week voor het festijn niet van de lucht. Allemaal verzoekjes of ze naast een bepaalde persoon konden zitten. En als dat niet mogelijk was, dan toch zeker niet naast Kiki met haar bemoeizucht, of Harriët met haar zware accent, die ze niet konden verstaan en die bovendien te mooi was, zodat ze er zelf volledig bij in het niet vielen. Of naast Gea met haar domheid of Justine met haar neiging tot roddelen. De eerste paar keer dat ze het gala organiseerde was ze nog gretig ingegaan op alle verzoeken, in haar poging om het iedereen naar de zin te maken. Nu had ze besloten, de verzoekjes te negeren en haar eigen plan te trekken, iets dat haar niet in dank werd afgenomen.

Zeker niet door Mona, die met bijna niemand goed kon opschieten. Indien ze niet genoeg aandacht kreeg, vond ze een feestje al gauw saai en begon aan de arm van haar man te trekken. Haar man keek geïrriteerd opzij en probeerde haar van zich af te schudden. Hij was haar al jaren zat en toch had hij het karakter er niet naar om een scheiding af te dwingen. Hij was loyaal aan iedereen en alleen als hij echt in het nauw werd gedrukt zou hij zoiets als een scheiding overwegen. Om haar nog een tijdje zoet te houden, haalde hij een glas wijn voor haar. Vervolgens keek hij niet meer naar haar om. Mona dronk het glas in één teug op en als er zich in korte tijd niemand aandiende om haar de avond door te loodsen, wat na elk gala minder werd, begon ze zich weer aan haar man op te dringen, zodat hij wel mee moest. Hij verontschuldigde zich en ging met frisse tegenzin mee. Toen werkelijk niemand zich meer met Mona bemoeide, kwamen ze niet meer opdagen.

Omdat hij zichzelf het belangrijkste vond, bezette Dirk altijd het hoofd van de tafel. Aan het andere eind, zette hij meestal een andere man, die Dirk persoonlijk aanwees bij elk volgend gala. Het feministisch gedachtegoed had hem nog niet in die mate bereikt (allemaal onzin van die vrouwtjes) dat hij het nodig vond er een vrouw te laten plaatsnemen. Er zat één vrouw bij waarmee hij zaken deed. Dat was Helga. Hij behandelde haar met de nodige egards omdat ze tot de hoogste kringen wist door te dringen. Echter toch niet genoeg om haar aan het andere einde van de tafel te laten plaatsnemen. Hij bereidde zijn speech voor en genoot ervan in het middelpunt van de belangstelling te staan, te pochen over zijn successen en op deze avonden oogstte hij veel bewondering bij zijn collega’s. Zijn grapjes gingen erin als koek, iedereen keek altijd enorm uit naar zijn speech.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 256
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten