Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Broze charme 1.11

De twee weken voorbereiding voor het gala gingen in een roes voorbij. Ritchie was niet blij met het feit dat ze geen tijd voor hem had. Hij belde haar  vaker en was chagrijnig als ze eindelijk opnam.

'Ik heb al twee keer gebeld', zei hij verbolgen.

'Schatje je weet toch dat ik het nu druk heb'.

'Dan kun je toch wel een keer terugbellen?'

Ze zuchtte. Haar hoofd zat vol met dingen die ze nog moest doen en hij belde om te bellen, niet omdat hij iets had mee te delen.

'Ik moet ophangen, ik bel je vanavond goed?'

Nukkig legde hij op zonder gedag te zeggen. De eerste barstjes verschenen onder de relatie. Hoeveel energie wilde Ritchie ontvangen? Terwijl ze haar energie nu nodig had voor de voorbereidingen van het grande gala, zat hij te wachten op een sprankje aandacht.

De telefoon ging  en hij verdween naar de achtergrond. De middag nadat het gala had plaatsgehad, belde ze hem. Eerst negeerde hij haar.  De volgende dag pas belde hij terug en zei dat hij het zo druk had gehad.

Tijdens het etentje was Ritchie weer dezelfde voorkomende en galante heer waarop ze gevallen was. Hoeveel hoedanigheden konden mensen aannemen? De beste eigenschappen volgden de nare op en andersom. Het punt was: waren de nare eigenschappen overkomelijk? En waren de nare eigenschappen niet overheersend? Er bestonden geen mensen zonder nare karaktereigenschappen. Kathryn dacht aan Dirk: hij had zoveel nare karaktereigenschappen en toch hield ze van hem, omdat op de een of andere manier zijn positieve eigenschappen veel meer voor haar betekenden. Hij leek haar te begrijpen. Bij Ritchie was ze er nog niet uit. Zijn manier van aandacht vragen, stond haar tegen. Hij kostte haar te veel energie bij tijd en wijle. Dirk had nooit om aandacht gevraagd. Veelal had hij haar energie gegeven door zijn goede ideeën, zijn plan van aanpak voor het bedrijf, waar ze het vaak mee eens was geweest en zijn humor. En het feit dat hij haar mening serieus nam.

Er was iets veranderd in de relatie. Ze begon zich meer te distantiëren van Ritchie. Zijn ego was te groot. Die van Dirk ook. Toch was het anders. Haar man liet haar vrij, ze mocht doen wat ze wilde, hij klaagde nooit. Ritchie wilde haar kooien. Wilde controle over haar doen en laten. En als ze ergens een hekel aan had, was het dat.

Nu had hij het idiote plan opgevat om met haar te willen trouwen. Ze was nog net niet in lachen uitgebarsten. Dat zou hij opgevat hebben als een teken dat ze hem niet serieus nam. Wat misschien ook wel zo was.

‘Dat is lief van je, maar ik hoef niet te trouwen hoor. Ik ben al getrouwd. Men trouwt eenmaal in zijn leven. In goeden en slechte tijden. Cheers’, had ze luchtig geantwoord. Hij was kwaad warempel kwaad geworden. Reageerde niet met die luchtigheid waarmee Dirk zou hebben geantwoord. Hij was in zijn wiek geschoten en al zijn ergernis en onzekerheid legde hij bij haar neer.

‘Waarom blijf je bij die vent. Die egoïst?’

‘Ritchie hier hebben we het al over gehad.’

Het was zo leuk begonnen en het dreigde alweer uit te lopen op een fiasco. Hij bleef haar kwaad aankijken.

‘Je weet hoe ik hier over denk’.

Hij wilde haar bezitten, haar controleren. Dat ging niet gebeuren. Nooit niet. Als hij nu bleef dreinen als een klein kind, hield ze het voor gezien.

Alsof hij haar gedachten kon lezen, veranderde hij ineens weer in de beminnelijke man.

‘Natuurlijk dat respecteer ik. We zitten hier niet om ruzie te maken. Geef me een kus’, zei hij, boog naar voren en tuitte zijn lippen om haar de gelegenheid te geven de hare erop te planten. Lichtjes drukte ze de hare op de zijne.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 237
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten