Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Blog van een ruimtereiziger #9

“Hallo aarde, het is alweer een tijdje terug dat ik een blog heb gemaakt. Zoals jullie weten zitten we in de vervelende situatie dat het eten binnenkort dreigt op te raken. Inmiddels hebben we schema’s opgesteld met rantsoenen. De sfeer is helaas minder goed dan voorheen, het is nog wennen dat we minder te eten krijgen, het is daarom ook logisch dat collega’s nu chagrijnig worden als kleine dingen fout gaan. Inmiddels woon ik weer in het lab, ik heb besloten mijn spullen daar te laten staan voor de rest van de missie. Eric is ook in het lab ingetrokken, dit zodat er ieder uur van de dag iemand aanwezig is. Het is nog even wennen om een partner te hebben. Met pijn in mijn hart hebben we een deel van het park omgegooid, veel planten die aanwezig waren staan nu in de kantine. Deze is nu minder steriel ingericht om zo de sfeer nog een beetje te verbeteren”. Miran haalde haar handen even kort door haar haren heen. Ze fronste, in korte tijd was zoveel gebeurd. Wat moest er nog allemaal verteld worden? Ze was tijdens het verbouwen van het lab gespierder geworden, maar tevens was ze ook gewicht kwijt geraakt. Nu was ze wederom lichamelijk hard aan het werk, en nu ook nog met minder eten. Miran vroeg zich af hoe lang haar lichaam dit nog ging trekken. 

“Inmiddels hebben we groenten geplant met een snelle oogsttijd. Komende maanden zullen we behoorlijk veel salade gaan eten. We hebben andijvie, sla, bieten, spinazie, tuinkers en rucola. Daarnaast zijn we bezig om tomaten en aardappelen te laten groeien, deze hebben iets langer nodig.” Miran nam de camera mee de ruimte in. Overal waren hopen met zand te zien welke gebruikt werden voor het nieuwe zaaigoed. Ook waren veel kleine bakjes te zien met groene spruiten eruit. Eric zwaaide in de verte even richting de camera. “Goed, mochten jullie nog vragen hebben dan kunnen jullie mij altijd mailen! Tot ziens”.

Eric liep naar Miran toe. Hij legde zijn hand op haar schouder: “Hoe gaat het met je?” Miran gaf een kleine glimlach en knikte. “Jij?” Ook Eric gaf een knikje. Het was inmiddels laat, Eric stelde voor om de hoognodige nachtrust te pakken. “Of wil je nog even chillen in het kraaiennest? Dan kunnen we even bijpraten, ik heb het zwaar met de hele situatie.” Miran knikte weer. Ze klom rustig naar boven en ging zitten. Eric riep vanaf beneden dat hij er zo aankwam. Ze zag dat hij eerst richting de koelcellen liep. Miran verzonk in gedachten, haar zogenoemde moment van “zoned out” zoals Harper het eerder had omschreven. Ze dacht na dat er teveel was misgegaan in korte tijd, Eric had haar al eerder toevertrouwd dat er achter de schermen nog andere zaken fout liepen. Miran had slechts twee vragen over de voorvallen, wie en waarom?

Eric kwam rustig naar boven geklommen, hij had een geheimzinnige glimlach op zijn gezicht. “We werken hard, alles is klote op het moment, we hebben dit verdiend!” en hij haalde twee flessen bier uit zijn rugtas. Miran wilde weigeren, iedereen was op rantsoen, en zij dus ook. “Eric, dit kunnen we niet maken.” Haar toon veranderde een beetje. “Ik mag niet te streng zijn van Nils, dus waarom niet.” Ze pakte het biertje aan en nam een flinke slok. Een kleine glimlach kwam op haar gezicht terecht. “Dank je.” Eric nam ook een grote teug van zijn bier. “Inmiddels heb ik bericht van groundcontrol gehad, ze sturen meteen een lading na, tevens met extra verrijkte grondstoffen om mogelijk de ondervoede collega’s snel weer op gewicht te krijgen. Met alle tegenslagen wil ik er niet vanuit gaan dat we die zending op tijd krijgen. Ik verwacht dat iemand het weer verkloot.” Eric nam geagiteerd nog een grote slok. Miran knikte instemmend en nam zelf ook nog een slok bier. Door het nieuws van Eric dat de missie mogelijk gesaboteerd werd, enkele dagen terug, heeft haar doen besluiten om nog meer groenten te planten. Ze was zelf veel te bang dat iemand het lab zou saboteren waardoor bijvoorbeeld de helft van de oogst eraan zou gaan.

Eric pakte nog meer biertjes uit zijn rugzak, Miran merkte dat ze al wat aangeschoten raakte. Het weinige eten, het harde werk en het feit dat ze de nodige kilo’s kwijt was resulteerde in een lagere weerstand tegen alcohol. Miran glimlachte en pakte het biertje aan. “De laatste.” Eric knikte, “Hoe gaat het met je? Je hebt er wel eens frisser uit gezien. Het redden van de missie is een gezamenlijke prestatie, jij kan niet alleen die kar trekken. Technisch gezien ben ik de gezagvoerder hier, dus als iemand de kar moet trekken ben ik het.” Hij lachte naar haar en keer haar aan. “Het is mooi om te zien dat je zo een hart hebt voor iedereen, denk wel voldoende aan jezelf.” Miran knikte en zei iets in de trant van “Fijn compliment, je noemt mij lelijk…” en ze begon te lachen. Ook Eric lachte weer. “Het is fijn om je te zien lachen, toen ik je voor het eerst ontmoette had ik het gevoel dat je echt heel afstandelijk was. Je was zo gereserveerd, inmiddels lijk je echt los te komen. Het is knap dat je die knop hebt omgezet.” Miran wist niet of het aan het bier lag, of dat het kwam omdat ze de laatste tijd vaker dingen deelde met Eric, waardoor ze nu oprecht werd. “Ik heb hulp.” Zei ze serieus. Ze opende een kastje in het kraaiennest en hier stond het roze flesje in verstopt. “Iedere dag doseer ik een minimale hoeveelheid voor mijzelf om überhaupt een beetje vrolijk over te komen. Het is en blijft een antidepressiva, alleen in de hoeveelheid dat deze voorheen werd gedoseerd pakte het anders uit. Vanuit mijzelf heb ik geen enkel gevoel richting anderen. De eerste keer dat ik per ongeluk met dit spul in aanraking kwam, was de eerste keer dat ik gevoelens had. Het voelde overweldigend en het idee dat ik dat nooit meer zou voelen was hartverscheurend. Ik heb toen besloten om het goedje voor mijzelf te houden en om zo de dagen vrolijk door te komen. Ik ben een junk.” Ze staarde naar de grond, ze schaamde zich. Eric kwam naast haar zitten en sloeg zijn arm om haar heen. Hij haalde met zijn andere hand een klein buisje met pipet uit zijn jas. “De gezagvoerder mag ook niet negatief gestemd worden, ik heb vanuit groundcontrol mijn eigen antidepressiva gekregen. Ik ben verplicht om dagelijks een druppel in te nemen om zo het moraal hoog te houden.” Ze zaten daarna samen in stilte.       

Het tedere moment tussen de twee was op videobeelden te zien. De scene werd inmiddels voor de zesde keer herhaald. “Hoe romantisch, een oprecht momentje in deze hele shitzooi. Dr. Larsen, wat zou beter zijn? Laten we Harper de boel verstoren of wil je dat ze beiden een hoge dosis innemen?” vroeg Hielo. Larsen dacht kort na. “We zorgen ervoor dat ze zelf een hoge dosis innemen zodat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden. Dan blijven onze handen schoon.”   

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 197
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten