Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Blog van een ruimtereiziger #8

Miran was de hele nacht wakker gebleven na het horen van de opdracht. De meeste collega’s bleven samen in de vergaderzaal en schreeuwden diverse oplossingen naar elkaar. Miran was het eens met de eenvoudige oplossingen om direct met rantsoenen te beginnen. Dit probleem had echter meer nodig dan “wat minder eten”. Nadat de collega’s zo een tien minuten naar elkaar aan het roepen waren pakte Miran haar spullen en vertrok naar het lab. Van Eric had ze een portofoon gekregen om hem direct op te roepen als ze een plan had.

Aangekomen in het lab begon ze routinematig haar dag. Ze zette het koffiezetapparaat aan, waarin ze het aantal boontjes verhoogde. Ze verontschuldigde zichzelf, “ik moet de nacht door”. Vervolgens liep ze naar het whiteboard toe waar ze de stof die ze voorheen had opgeschreven op zich nam. Vervolgens maakte ze het bord volledig schoon, het leek bijna alsof het een rite was. Zorgvuldige stroken gingen over het bord heen totdat er geen vezel inkt meer te zien was. Miran deed een stap naar achteren en knikte goedkeurend naar het bord. In haar ooghoek zag ze dat de koffie nog niet klaar was. Haar hart sloeg heel kort over, stel dat er dadelijk geen koffie is? Gelijk voelde zij zich schuldig dat ze even niet aan het eten dacht en over het feit dat ze nu de koffie sterker aan het maken was. “Dit wordt de laatste sterke koffie.” Om de tijd vol te krijgen totdat de koffie klaar was liep ze rustig door het parkje heen. Ze controleerde teder de bloemen en planten die hier groeiden. Door de constante warmte en het toedienen van voldoende voedingsstoffen in combinatie met de rijke grond van Kepler groeiden de planten ongelofelijk snel. Het was jammer dat de lucht buiten nog onvoldoende gevormd was, de planten zouden daar nog niet kunnen overleven. “Nog een jaar, dan mogen jullie naar buiten toe,” fluisterde ze. Ze liep rustig naar de computer toe en tikte de laatste gegevens in.  

Miran stond voor het whiteboard. In het hoekje had ze passief agressief de woorden “rantsoen duh” genoteerd. Daaronder had ze nog enkele oplossingen genoteerd die bedoeld waren voor de korte termijn. Geen bar meer want van bier kreeg men honger in de avond en dorst de dag daarna. Droge snacks zijn niet toegestaan, dat is voor het laatste moment als we geen verse producten meer hebben. Miran was nog steeds aan het nadenken over de lange termijn oplossingen. Ze dacht na over het poten van aardappelen en het uitbreiden van de moestuin. Helaas zou die oplossing drie maanden duren, net te laat om te overleven. Desalniettemin besloot ze de oplossing op het bord te zetten met de kanttekening erbij. Aan de onderkant van het bord maakte ze een tijdlijn, vanaf nu tot vier maanden. De aarde zal zo snel mogelijk nieuwe rantsoenen sturen, dus over vier maanden zullen we hier nieuw eten hebben. De tijdlijn had een gat van drie weken, tot en met het einde van het rantsoen en de komst van de aardappelen. Daarna was er weinig te eten, maar voldoende om te overleven. Ze besloot Eric op te roepen om haar gedachten uit te dagen hierover.

Eric kwam het lab binnen gelopen, zijn mond viel open van verbazing. “De laatste keer dat ik hier was zag ik praktisch alleen maar rots en zand. Je hebt echt hard gewerkt hier!” Miran haalde haar schouders op, “De plantjes hebben hard gewerkt, ik ben alleen maar de babysit geweest.” Eric liep direct naar haar bord toe, “Show me what you have got.” Miran begon het proces uit te leggen. “We gaan vanaf morgen over naar rantsoenen van 70%. We stoppen voorlopig met het schenken van alcohol. Daarnaast zijn droge snacks niet meer toegestaan, die hebben we in de toekomst misschien nodig. Op deze manier kunnen we twee maanden trekken, inclusief de nieuwe levering. Over drie maanden kan ik ervoor zorgen dat ik aardappelen en andere groenten kan oogsten. Dit moet ik nog verder uitzoeken. Voedzame producten over twee maanden gaat niet lukken.” Eric knikte, “waarom gaat dit niet lukken?” Miran had gelijk haar feiten bij in haar hoofd. “De groeitijd van een aardappel is drie maanden.” Eric knikte, “dat is een feit… op aarde. Ik ben nog steeds onder de indruk dat hier in drie maanden tijd bijna een volledig park uitgegroeid is. Zie je zelf niet dat de omstandigheden hier anders zijn? Je houdt zo vast aan je eigen boekenwijsheid dat de praktijk de feiten niet uit jouw hoofd krijgt. Kan je laten zien wat nu de feiten zijn. Heb je ergens bijgehouden hoe snel het hier groeit? Dan kunnen we kijken of we die drie weken dichtgetimmerd krijgen.” Miran knipperde met haar ogen. “Je hebt gelijk?” vroeg ze zachtjes en liep richting de computer. Hoe kon hij haar werk zo eenvoudig verbeteren? Ze deed een analyse op haar gegevens. De langzaamste groeiers zijn alsnog 20% sneller dan op aarde. De snelste groeiers zijn 40% sneller dan aarde. Miran spoedde zich weer naar het bord toe. “Ik heb hier zaden liggen van diverse groenten en fruitsoorten. Die gaan we vanaf morgen -na een goede nachtrust- zaaien. Daarnaast heeft de kantine mogelijk nog aardappelen liggen van de vorige zending, deze gaan we morgen poten. Mogelijk heeft de kantine nog andere groenten of fruit die we kunnen laten uitgroeien. Wat ik nu nodig heb is toegang tot de kantine om te kijken wat we nog veilig kunnen stellen en vanaf morgen drie collega’s die van groene vingers houden. We gaan hier de stunt van Damon overdoen.” Eric knikte, “jij hebt nu toestemming om naar de kantine te gaan. Ik maak hier melding van.” Miran haastte zich naar de kantine, het was onwaarschijnlijk maar het zou zomaar kunnen zijn dat nu iemand de aardappelen aan het schillen is. Dat zou funest zijn.

Eric zette de portofoon naar een ander kanaal. “Miran heeft toegang tot de kantine, ze heeft toegang tot alles gekregen van mij. Ik ga samen met twee andere collega’s hier in het lab helpen om nieuwe planten te telen. Ik begrijp dat ik als leidinggevende mijn handen niet moet vuil maken en dit werk moet uitbesteden. Echter loopt het nu al vier maal fout tijdens deze missie, en dat is vier maal teveel”. Alleen het woord “akkoord” kwam vervolgens te gehore.  

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 194
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten