Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Blog van een ruimtereiziger #7

“Mevrouw Hielo? De nieuwe cijfers zijn binnen.” Joe overhandigde de envelop. Ze pakte de envelop aan, opende deze voorzichtig en bestudeerde de cijfers. Joe zag voor het eerst iets wat hij niet herkende. Haar ogen werden eerst groter, vervolgens verwrong haar gezicht in een vreemde grimas. Hij besefte dat ze aan het glimlachen was. “De cijfers zijn naar wens, mevrouw?” Hielo gaf een klein knikje. “Weet je, mensen zijn voorspelbare wezens. Zodra ze maar een beetje in paniek dreigen te raken kijken ze naar de eerste beste persoon die de leiding neemt. Maar goed, enkele goede cijfers is nog niet voldoende. Het wordt langzaamaan tijd voor de volgende stunt. Ik wil Nils hier hebben met een rapportage over de 10 meest populaire personen en een psychologisch profiel van onze acteurs.” Joe knikte, hij had te doen met de mensen in de ruimte. Ze hadden totaal geen idee dat de missie steeds minder belangrijk leek te worden en dat het meer en meer een soap dreigde te worden.

“Hey Miran, whatsup?” Chidi plofte met zijn biertje op de bank neer naast Miran. Ze glimlachend en knikte rustig, een gebaar dat het goed ging. “You?” Chidi liet zijn breedste glimlach zien en hij knikte ook. “Ik denk dat ik mijn liefde heb ontmoet.” Miran keek hem aan en vroeg droogjes “Is haar naam bier?” Chidi lachte weer “Don’t be an ass! Daar, die dame met het rode shirt en de lange zwarte haren.” Miran keek nogmaals, ze was groot en breed gebouwd, bijna hetzelfde postuur wat Chidi had. Miran herkende haar wel, maar had geen idee van haar naam. “Laura” verzuchtte Chidi terwijl hij zijn ogen op haar gericht had. Miran was blij voor hem, Chidi had de eerste weken een sociale achterstand opgelopen doordat hij alleen maar in het lab was, gelukkig was deze achterstand tijdens het laatste feest helemaal verdwenen. “Ga met haar praten! Dan pas weet je of ze jou ook leuk vindt!” Chidi kreeg angst in zijn ogen, “Ben je gestoord? Je stapt toch niet zomaar op een vrouw af met: Goh, ik vind je leuk, wil je een relatie met me?”

Harper kwam de ruimte binnen gelopen. “Mag ik erbij komen zitten?” Miran en Chidi maakte gelijk ruimte voor haar. Harper liet duidelijk geen ruimte vrij voor iemand om ongemakkelijk te worden. “Ik word helemaal gek, sinds we relaties met elkaar mogen aangaan heb ik constant liefdesbrieven in mijn postvak. Chidi, kunnen we alsjeblieft een relatie beginnen, dan ben ik van het gezeik af.” Miran keek naar de tafel. Ze wilde horen wat Chidi hierover zou zeggen en deed haar best om haar lach in te houden. “Ik, uh, ow, uh, uhm, ik vind al iemand leuk. Ik wil mijn kansen niet vergooien, sorry Harper.” Harper werd enthousiast. “Oh wat leuk! Wie is de gelukkige, vindt ze jou ook leuk?” Chidi schudde zijn hoofd, “Dat weet ik niet, ik durf het ook niet te vragen.” Miran was benieuwd wat Harper ging doen, ze had nog steeds de rol van een “homewrecker.” Harper kreeg grote ogen en legde haar hand op de schouder van Chidi. “Een goed advies, je gaat nu naar jouw vrouw toe en je vraagt of ze zin heeft in drank en een goed gesprek.” Chidi wilde protesteren maar ineens kreeg hij een hele zekere blik in zijn ogen, hij stond op en stapte zo op Laura af.

Miran en Harper bleven samen achter, de sfeer werd per direct ongemakkelijk. Miran wilde opstaan en rustig weglopen. Harper was haar voor. “We moeten praten.” Miran gehoorzaamde en bleef zitten. Harper legde haar hand op haar hand. “Ik heb je gemist”, en ze leunde meer richting Miran. “Waar wilde je het over hebben en welk spelletje ben je aan het spelen?” vroeg Miran terwijl ze haar hand verplaatste, weg van Harper. Harper zuchtte, “Ik heb spijt, spijt dat ik mee ben gegaan op missie, spijt dat ik deze rol heb, spijt dat ik mensen heb pijn gedaan. Ik weet dat je mij niet kan vertrouwen nu, maar ik zal er alles aan doen om het weer goed met je te maken.” Harper liet een stilte vallen en keer Miran aan. Miran slikte, ze merkte dat Harper weer haar kunstje deed. Toch had Miran echt een zwak voor haar gekregen. “Ik moet hier echt nog even over nadenken.” Ze liet haar ogen vallen op Chidi en Laura die nu samen naar twee stoelen liepen. Harper knikte. “Dat begrijp ik, ik ga je ook de ruimte geven. Je weet me te vinden, mijn bunk staat altijd open.” Harper stond op en liep weg. Ze zag hoe diverse collega’s haar nakeken terwijl ze langs liep.

De ruimte werd ineens verlicht, diverse beeldschermen gingen aan en berichten waren te lezen dat iedereen naar de mess moest komen voor nadere instructies. In vijf minuten was iedereen in de mess aanwezig, de sfeer was zeer geladen. Miran had zich in de hoek verschanst en stond met haar rug naar de muur. Vanuit hier kon ze de ruimte het beste observeren. Ze zag hoe Eric op het kleine podium stond en het woord nam. “Zoals jullie weten krijgen we deze maand twee zendingen binnen, beide vluchten bevatten eten voor komende maanden en wat andere materialen. Eén van de vluchten is halverwege onverwacht gestopt waardoor we slechts 50% van onze voorraad binnen krijgen. Ik verwacht over 6 dagen contact te hebben met aarde. We gaan nu in een extra crisisoverleg in de conferenceroom, hiervoor hebben we de volgende personen nodig: …” Miran wilde vertrekken maar hoorde ineens haar naam. Alle ogen van de andere collega’s waren op haar gericht, collega’s knikte aanmoedigend naar haar. Ze kon precies raden wat iedereen dacht. “Je hebt ons al eerder geholpen, je gaat dit nog een keer doen.” Miran liep verder richting de conferenceroom en voelde het gewicht van Kepler op haar schouders drukken.  

Eric zat aan het hoofd van een lange tafel en wachtte tot iedereen een stoel had. Hij fronste en drukte met de achterkant van zijn pen tegen zijn voorhoofd aan. Een teken dat hij zeer veel stress had schatte Miran in. “Goed, ik heb jullie bij elkaar geroepen omdat we een serieus probleem hebben. Ik zoek mensen die daadkrachtig zijn en met oplossingen komen. Zonder deze zending zitten we over twee maanden zonder eten. Morgen verwacht ik de eerste oplossingen zodat we hier niet verhongeren.”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 190
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten