Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Blog van een ruimtereiziger #5

“Nogmaals, ik begrijp het niet” zei Miran verontrust. “Je werkt voor GCM, net zoals wij.” Harper knikte. “Je bent onderdeel van de missie, net zoals wij”. Harper knikte nogmaals. “Het enige wat jij extra krijgt is meer informatie om de missie ten goede te beïnvloeden.” Harper schudde nee. “Miran, je wil dit niet begrijpen. Ik ben meegestuurd om extra spanningen te creëren. Ik krijg betaald om relaties te voorkomen of te verbreken. Mijn functie hier is om de collega’s te beïnvloeden, het maakt GCM niet uit of dit ten goede is van de missie of niet. Het gaat erom dat ze betere kijkcijfers hebben. Daarom is iedereen ineens verknocht aan elkaar. Ik wist wat ik zou doen niet netjes zou zijn, maar dit gaat mij een brug te ver.” Miran knikte maar begreep het nog steeds niet. In haar hoofd was de missie het belangrijkste. GCM zou de missie niet saboteren, dat is absurd. Mogelijk was Harper ook beïnvloed?

Chidi klopte op de deur, Harper gebaarde dat Miran het geheim niet mocht doorvertellen. Miran opende de deur en liet Chidi binnen. Hij zette al het verzamelde eten op tafel neer. Heb je hier een koelkast? Miran knikte en nam het eten mee naar de koelcel waar ook alle zaden opgeslagen lagen. Chidi was ondertussen naar het whiteboard gelopen. “Vraag 1, waarom hebben wij geen last van de “feels? Vraag 2, wanneer is dit begonnen? En uiteindelijk vraag 3, hoe gaan we dit in hemelsnaam oplossen?” Chidi bracht zijn hand naar zijn hoofd en peinsde over de vragen. Harper begon: “Ongeveer 8 dagen geleden viel mij op dat collega’s closer waren met elkaar. Ik heb dit ook direct gemeld aan groundcontrol, het antwoord hierop is nog niet binnen.” Miran brak in: “Geef mij even 15 minuten. Als we voorlopig vast zitten in het lab dan moet ik de zuurstoffilters en de waterfilters vervangen.”

Harper kreeg een ingeving: “Miran, hoeveel procent zuurstof maken die plantjes van jou op dit moment?” Miran keek naar de meters, we zitten al een week op 21%, we ademen dezelfde lucht als de aarde nu. Stikstof en argon zijn nog artificieel. Ik heb een deel van de toevoer van lucht dicht gemaakt om betrouwbare resultaten te krijgen, daarom ging in het begin nog zo vaak het alarm af omdat het zuurstof te laag werd in het lab. Miran, Harper en Chidi kregen alle drie dezelfde ingeving: “Het komt door de zuurstof.” Harper maakte hierop nog een ander “eureka” achtige kreet. “GCM heeft enkele liters dopamine, endorfine en adrenaline meegestuurd naar de ruimte. Indien nodig kunnen we depressieve collega’s hiermee behandelen.” Miran knikte: “Kan het zijn dat iemand dit aan de luchtsystemen heeft toegevoegd?” Chidi kreeg een glimlach op zijn gezicht, “een volledige analyse  en theoretische onderbouwing in tien minuten. We zitten echt met de slimste mensen bij elkaar, maar voor nu, moeten we direct naar de afdeling “life support.” Ik ga proberen via de reguliere weg daar te komen. Als ik over 30 minuten niet terug ben, dan komen jullie in actie. Chidi was al weg voordat Harper en Miran konden protesteren.

Harper pakte haar hand en trok haar mee. “Iedere ruimte heeft geheime luiken, zelfs de bunks hebben deze. De kans dat Chidi onder de invloed raakt van het goedje is te groot, we gaan via de verkorte route.” Miran zag dat Harper een paneel opende vlakbij de waterval. “Spring” riep ze en Miran liet zich in het gat vallen.

“Het voordeel is dat het lab boven de life support zit, dus we hoeven niet lang hier te blijven.” Miran hoorde collega’s praten van achter de wanden, ze hoorde tikkende geluiden, sissende geluiden en andere vervelende klanken. Ze kon niet wachten totdat ze deze ruimtes had verlaten, het was een ongelofelijk naargeestige omgeving, zowel qua sfeer als atmosfeer. Harper wees naar de tanks, hier wordt de zuurstof in opgeslagen. “Kijk of je iets opvallends ziet” fluisterde Harper. Miran fluisterde terug: “Als ik een flesje zie, met een hartje erop in een roze kleur, je weet wel, zoiets wat je alleen in tekenfilms ziet. Is dat dan verdacht?” Harper keek om en zag het flesje staan die vakkundig op de lijn gemonteerd was. Miran begon gelijk de fles los te schroeven en stopte het in haar rugtas. “Waarom zou je dit goedje zo overduidelijk markeren? Dan weet toch iedereen dat er iets mis mee is?” Harper maakte een soort “ik heb geen idee” gebaar. Ze besloten terug te lopen naar het lab. Het was mogelijk gevaarlijk om tussen de “besmette” collega’s te zitten.

Net voordat ze bij de ingang van het lab kwamen stopte Harper. “Voor vanavond blijven we in het kraaiennest, het is te gevaarlijk om Chidi te zoeken. Ik verwacht dat hij zich met zijn postuur geen zorgen hoeft te maken”. Miran gehoorzaamde en klauterde verder naar boven. Ze voelde zich misselijk, haar maag tintelde. Harper gooide het luik achter haar dicht. Miran liep naar het kraaiennest.

Tijdens het klimmen bedacht ze dat ze het fijn vond hoe Harper op haar lette, ze vond het fijn hoe Harper er voor haar was. Miran zag Harper naar boven komen, alsof de zon haar gezicht verwarmde, zo voelde het nu. Het lab had de mooiste kleuren, ze had het gevoel dat ze de kleuren kon ruiken en horen. In haar achterhoofd hoorde ze een stemmetje, maar ze kon er niets van maken. Tranen rolden over haar wangen van blijdschap. Het was zo ongelofelijk mooi dat ze hier was, ze was zo ongelofelijk gelukkig. Harper stond nu voor haar en vroeg: “Wat?” Miran wilde maar een ding, en dat was om haar geluk met Harper te delen. Ze begon rustig haar kleding uit te trekken terwijl ze oogcontact hield met Harper. Miran zag niet dat Harper in paniek was. Harper vroeg wat, Miran kon er even niets van maken. “Ik wil bij je zijn, je bent zo ongelofelijk mooi.” Ze begon het pak van Harper los te maken, haar prachtige figuur kwam goed uit in haar strakke shirt. Miran drukte zich tegen Harper aan. Harper legde haar handen op de schouders van Miran. Voorzichtig draaide ze Miran om zodat zij met haar rug naar Harper toe stond. “Alles is goed” bedacht ze zich terwijl ze zich liet leiden door Harper.  

Miran voelde een harde klap tegen haar achterhoofd en viel voorover in bed. “Een goed advies, vertel niemand iets over wat ik je vandaag heb verteld. Morgen word je wakker en ga je door met het leven alsof niets gebeurd is.”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 221
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten