Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Blog van een ruimtereiziger #2

“Mevrouw, de analyses van de eerste blog zijn binnen.” Een jongeman overhandigde een dossier aan een dame die achter een bureau zat. De enorme ruimte was kil ingericht, de lampen waren gedimd waardoor alleen het licht van de computer het gezicht van de vrouw verlichtte. De blauwe gloed past bij haar persoonlijkheid bedacht de jongeman zich. Zijn nekharen begonnen altijd langzaam overeind te staan zodra hij bij haar in een ruimte zat. De vrouw achter het bureau pakte de dossiers aan. “Goed, nog bijzonderheden waar ik als eerste naar moet kijken?” vroeg ze. “Nee mevrouw, de test is nog te kort bezig voor bijzonderheden”. De vrouw nipte aan haar whisky en knikte een keer. Na drie seconden keek ze op “Dat betekent dat je kan gaan”. Hij knikte en liep haastig het kantoor uit. De vrouw maakte een bureaulamp aan en begon de documenten te bestuderen.  

Miran zat in haar bunk voor de debriefing. Over enkele uren mocht ze een nieuwe blog opnemen, maar eerst was het tijd voor enkele tips van het psychologenteam. Dr. Nils Larsen kwam in beeld: “Miran, we hebben jouw beelden doorgenomen” zei hij met een gebroken Engels accent. “Het is belangrijk om meer over jou te vertellen als persoon. Ik begrijp dat het lastig is om informatie te delen met de hele wereld, dus bij deze krijg je enkele opdrachten mee. We willen vandaag van jou horen met welke collega’s je het liefst samenwerkt. Andere collega’s hebben het al over jou gehad, het is interessant waarom je zelf niets deelt over hen. Spendeer je voldoende tijd met hen? Het is belangrijk om binding te creëren, ga bijvoorbeeld samen muziek maken of, een goed advies, drink iets samen. Daarnaast willen we graag meer horen over jouw project. Hoe is het met de planten? Is inmiddels data beschikbaar voor de hoeveelheid zuurstof die ze produceren? Dan kunnen we de nummers in onze databases invoeren. Heel veel succes gewenst met de missie, hou je sterk”

Miran trok haar jumpsuit aan en dacht na over wat Dr. Larsen had gezegd. Ze opende haar bunk en liep richting de kassen. Het klopte wel wat Dr. Larsen had geconcludeerd. Ze zat liever in haar bunk een boek te lezen dan deel te nemen aan de groepsactiviteiten. Miran vroeg zich af hoe ze van zo’n kort filmpje zo een uitgebreide analyse konden maken. Misschien konden ze de data vergelijken met de andere collega’s? Ze opende de deur naar de machinekamer en sloeg linksaf richting het trappenhuis. Hier liep ze bijna tegen Harper aan, maar Miran wist een suffe clichématige botsing tussen twee personen te voorkomen, je weet wel, zo een type botsing waarna ze een drankje moest aanbieden om het goed te maken. Ze zag het al helemaal voor zich. “Sorry” mompelde ze en wilde bijna doorlopen toen ze zich het advies van Dr. Larsen herinnerde. “Ben je vanavond om 20u in de bar? Dan trakteer ik je op een drankje” riep Miran terwijl ze doorliep. Harper was verbaasd, een spontane actie van Miran? Waarop Harper stamelde “je weet dat de drank toch gratis is?”. Niet dat Miran het hoorde, zij was inmiddels al bijna in de kassen om de gegevens te verzamelen.

Het lampje van de webcam brandde, het was showtime. “Mijn naam is Miran, dit is dag 30 van de missie.” In de hoek van het scherm stonden enkele onderwerpen. Ze koos ervoor om eerst over werk te praten. "Inmiddels hebben we vele kleine plantjes die al zuurstof zijn gaan produceren. Gekozen is om te starten met ruw gras en varens, deze willen het beste groeien onder de droge omstandigheden van deze planeet, daarnaast produceren deze veel zuurstof. Op dit moment produceren we 0,1% zuurstof, alleen in de kassen meetbaar. De bedoeling is dat we binnen 3 maanden naar 20,9% gaan. Maar genoeg over het werk” zei ze toen ze in haar ooghoek het vinkje in beeld zag komen. “Ik heb niet heel veel tijd want vanavond om 20u ga ik naar de bar waar ik met een collega heb afgesproken. Na één maand begin ik mijn collega’s steeds beter te leren kennen. De werkdagen van 11 uur per dag zijn zwaar, maar we zetten met zijn allen de schouders eronder. Op mijn werkplek heb ik geen contact met andere collega’s, daarom dat ik in de avond tijd moet vrijmaken om collega’s te leren kennen.” Miran was aan het nadenken, wat moet ik nog meer kwijt, toen bedacht ze zich het beste nieuws wat ze vorige week had gekregen. “Waarschijnlijk hebben mijn collega’s het ook al verteld, maar het beste nieuws van afgelopen week is dat de 3D printer werkt. Ik kan nu eindelijk bakjes op maat maken voor mijn planten en rubberen emmers en ringen printen voor de watersystemen. De printer staat praktisch iedere minuut van de dag te printen.” Miran pakte een plastic figuurtje die op haar bureau stond. Ze liet het trots aan de camera zien. “Beste wereld, dit is Harry de hond. Harry, dit is de wereld” en door deze zin kwam weer een grote ontwapende glimlach naar voren. “Doordat we geen bezittingen konden meenemen naar Kepler-62f hebben we hier besloten dat de printer twee uur per dag privézaken mag printen. Zo kunnen we onze bunk iets persoonlijker maken.”

Het vinkje kwam in beeld te staan. Miran zag dat de tekst veranderde naar: Mijn naam is Miran, als jullie nog vragen hebben voor mij, stuur dan een mail naar borrelnoot@hotmail.com. Ze glimlachte, pakte Harry erbij en begon lachend” “Wij zijn Harry en Miran, stuur ons een berichtje op borrelnoot@hotmail.com ”. Het lampje van de camera ging uit, ze was benieuwd hoe de beelden ontvangen werden en of ze een mailtje zou krijgen. 

Miran trok de top van haar jumpsuit uit en knoopte de mouwen voor haar buik vast. Onder de jumpsuit zat een strak zwart hemdje. Zodra een collega een avond vrij was, was de dresscode “casual” oftewel een geknoopte jumpsuit aangezien geen andere kleding beschikbaar is. Hoewel de hele bar vol stond met de “jumpsuitklonen” wist ze Harper eenvoudig te vinden. “Wat wil je te drinken?” Harper twijfelde. Miran maakte het eenvoudiger door te zeggen: “Ik pak een biertje” waarop Harper knikte, “dan ik ook.” Kort daarna werd geproost met twee vers getapte biertjes.

Een reeks beeldschermen liet de diverse interacties zien tussen de collega’s in de bar. “Goed, we krijgen wat meer leven in de brouwerij.”
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 236
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten