Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Blog van een ruimtereiziger #10

Miran sloot het bericht van Dr. Nils Larsen af met een zucht. “Doe vrolijker” was de strekking van het verhaal geworden. Het voelde als een klap in haar gezicht, met al het harde werk wat ze aan het doen was had ze op zijn minst een compliment verwacht. Het stukje waardering voor haar werk was ver te zoeken. Een passief agressieve “Dank je wel, wat fijn dat je iedereen van de hongersnood redt” gromde ze kort. Vervolgens liet ze zich met haar gezicht eerst in het kussen vallen.

Eric was bezig om de collega’s aan te sturen om de nieuwe jonge planten om te poten. “De bakjes die leeg zijn gebruik je voor nieuw zaaigoed. Daar hangt de planning op, je kan zien wat we komende dagen gaan inzaaien.” Hij glimlachte naar de groep collega’s. “Wat jullie morgen gaan zaaien kunnen we volgende maand eten, dus gebruik een beetje liefde, ik zie jullie morgen.” De collega’s die meehielpen waren zichtbaar onder de indruk van Eric. Harper stond van een afstandje het tafereel te bekijken. Ze bedacht bij zichzelf dat dit overal voorkomt. In ziekenhuizen tussen dokters en zusters, in de horeca tussen koks en serveersters en ook hier vielen de dames in het zwijm voor een gezagvoerder. Harper stapte op Eric af en tikte hem op de schouder. “Waar heb je Miran gelaten?” Eric glimlachte weer, “Dag Harper, alles goed met je? Met mij wel, fijn dat je het vraagt.” Harper moest lachen, “Sorry, ik ging weer recht op mijn doel af. Hier gaat het goed, druk bezig met het inregelen van de printers. Hoewel ik niet te oppervlakkig wil klinken ben ik wel blij dat we onze eigen kleding nu kunnen printen. Na vier maanden jumpsuits dragen was ik er echt klaar mee. Hoe gaat het hier? Trekken jullie het nog een beetje? Ik weet dat toen ik hier werkte met Chidi en Miran dat ik het zwaar had te halen, zij het door de discipline van Chidi en Miran.” Eric knikte instemmend, “Miran vraagt veel van zichzelf, het heeft ook invloed op de rest. Ze is toch een begrip geworden hier, iedereen wil geassocieerd worden als collega die met Miran de missie redt. Het is een interessante dynamiek wat dat oplevert. Ik ben echt onder de indruk van haar, we gaan deze missie tot een succes maken.” Harper knikte en vroeg vervolgens “Miran?” waarop Eric aangaf met haar mee te lopen.

“Gaat alles goed met je?” vroegen Harper en Eric toen ze Miran op bed lagen liggen. Een gesmoorde “ja” kwam uit de kussens. Eric liep naar haar toe en trok aan haar arm. “Kom op, we gaan er gewoon weer tegenaan. Je kan het!” Harper gebaarde dat ze een andere keer terug zou komen. Dit was niet het moment om in gesprek te gaan. “Zullen we debriefen?” vroeg Miran. De toon in haar stem was dof. Eric knikte dat het een goed plan was. De collega’s uit het lab waren inmiddels weg. “Ik zie je zo in het kraaiennest.”

Eric had een rugzak vol met bier geregeld, iets zei hem dat het een lange nacht ging worden. Hij plofte naast Miran neer, pakte het bier en proostte met haar. “Op een goede debriefing.” Miran had een glimlach op haar gezicht. Ze vond het een leuke grap om stiekem bier drinken “debriefen” te noemen. “Nou vertel op, wat heb je te horen gekregen van de dokter?” Miran pakte nog een slok en begon te vertellen. “Ik merk al een tijdje dat ik er best wel doorheen zit, het werk is zwaar, ondanks de hulp die ik van jou en de andere collega’s krijg. Ik vind het lastig om te stoppen met werken omdat we met behoorlijke consequenties zitten als ik niet doorwerk.” Ze nam verbitterd nog een slok. “En dan komt die sukkel van een dokter me even vertellen dat ik niet vrolijk genoeg ben. “Je had zo een opleving een tijd geleden, we weten niet wat je hebt gedaan, maar we willen dat graag weer terug zien… blablabla zie het als een goed advies blabla.” Eric keek haar aan en grapte: “Bijzonder taalgebruik van een dokter om blablabla te zeggen.” Miran kon de grap niet waarderen. “Nog te vroeg voor grappen” zei ze droogjes. Eric knikte kort. Miran vervolgde haar verhaal, “ik had gewoon gehoopt op een dank je en wat waardering van groundcontrol. Het lijkt erop dat nu ik mijn hoofd boven het maaiveld heb gestoken dat deze eraf gemaaid gaat worden. Ik ben zo ongelofelijk boos, ik zie gewoon even niet hoe ik weer positief gestemd kan worden. Ik liep er al een tijdje tegenaan dat ik vermoeid was, maar het lijkt erop dat nu de bom gebarsten is.” Eric knikte, Miran maakte werkdagen van zeventien uur soms. Het was logisch dat ze op was. “Wanneer heb jij voor het laatst weekend gehad Miran?” Miran schudde haar hoofd, “ik ben geen dag meer vrij geweest sinds ik hier aan boord ben gekomen. We zouden het lab met z’n drieën runnen, helaas ben ik de enige bioloog die geschikt was voor de missie.” Eric fronste, hij wist niet dat ze voor deze missie twee biologen tekort kwamen. “Als ik je morgen vrij geef, loopt dan de missie in gevaar? Alles is toch al uitgekiend? Je hebt voor komende weken een planning gemaakt, je hoeft alleen nog te delegeren en te controleren.” Miran nam een slok bier en knikte nog een keer. Haar hoofd voelde wollig. “Ik wil gewoon een lange warme douche pakken en gaan slapen.” Ze dronk het biertje op. Eric knikte een keer. “Ik heb wat voor je, maar dat mag je tegen niemand zeggen…”

Eric liep naar een afgeschermd gedeelte aan de achterkant van de bunks. “Ik heb samen met vier anderen toegang tot deze bunks, deze zijn ontwikkeld voor de collega’s met een leidinggevende functie. Deze bunks zijn net wat ruimer en hebben een eigen badkamer. Ik wil dat je vanavond hier blijft slapen, dan blijf ik vanavond in het lab. Neem lekker een warme douche. Als je weg wil gaan dan laat het even weten over de porto, dan kom ik je ophalen. Het zal niet gewaardeerd worden als je hier alleen rond loopt.” Miran knikte, “krijg je hier geen problemen mee?” Eric schudde van nee. “Dat leg ik je nog een keer uit.”

Eric liep naar het deel van het lab waar Miran haar nachten doorbracht, hij keek even naar de ruimte. Hij bedacht zich dat hij hier ook niet wilde wonen, wat een troosteloze show. Op het bureau stond een klein 3d geprint poppetje, het enige persoonlijke aspect in de ruimte. Eric pakte het bovenste boek op en bladerde een beetje gedesinteresseerd in het boek. Hij had nooit wat met biologie gehad, zelfs nu hij een deel van dit project overneemt heeft hij nog steeds weinig met planten. Toen hij het boek wilde terugleggen zag hij ineens een briefje uit het boek dwarrelen. Nog voordat het briefje de grond raakte pakte hij het op. Library, Bioshock, page 82. “Het gaat inderdaad een lange nacht worden…”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 193
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten