Feuilleton

Feuilleton

Een feuilleton is een verhaal dat uit meerdere delen en afleveringen bestaat en over een langere tijd wordt uitgezonden of gepubliceerd.

Met een feuilleton verschijnt een groot verhaal in meerdere delen. Elke keer moeten mensen na het lezen of beluisteren van een stuk een tijd wachten op het vervolg. Door het gebruik van zogenoemde cliffhangers wordt het wachten een stuk spannender. Anders dan bij een boek of film kan men niet meteen verder kijken of lezen en moet er in spanning worden gewacht op het vervolg. Oorspronkelijk waren feuilletons de losse blaadjes als bijlage van een blad en later werden het vaste rubrieken over recensies, wetenschappelijk of culturele nieuwtjes en andere zaken. Inmiddels gaat een feuilleton vooral om romans, novellen en verhalen, ofwel fictie.

 Toevoegen van een nieuwe feuilleton is niet meer mogelijk.

Blog

Blog van een ruimtereiziger #1

“Mijn naam is Miran, ik kom uit Nederland en ben inmiddels achttien dagen op Kepler-62f. Ik, uh, ben onderdeel van een missie om deze planeet in de komende twee jaar te “terra vormen”. In deze twee jaar deel ik praktisch alles met 194 andere personen. Vanuit “groundcontrol” zijn we opgedragen om een blog bij te houden, dus bij deze. Dit als uitlaatklep zodat we niet langzaam doordraaien. Ik, uh…” Miran krabde even geërgerd aan haar nek en veegde vervolgens een lok achter haar oren die net nog voor haar gezicht hing. Een verhaal vertellen in een webcam is onwennig. Het feit dat het eenzijdige communicatie is maakt het ongemakkelijk.

Groundcontrol was strikt, vanaf het moment dat de systemen online waren moesten we om de week een blog bijhouden. Het duurt zes dagen voordat de beelden bij aarde zijn en weer zes dagen voordat reacties terug komen. De beelden worden geanalyseerd door psychologen en andere knappe koppen om zo eventuele problemen te voorkomen. Daarnaast werd een selectie van deze beelden ook gedeeld met het grote publiek. Zo konden zij zich voorbereiden op een verhuizing in de komende 25 jaar.  

Miran haalde even diep adem en ging weer verder: “Ik ben de enige bioloog van deze groep, de andere twee collega’s zijn op het laatste moment afgehaakt. Vorige week is mijn laboratorium ingericht en vandaag zijn de kassen opgebouwd dankzij onze engineers. Morgen ga ik starten met de eerste zaden, deze gaan ervoor zorgen dat we “natuurlijke” zuurstof in onze capsules krijgen. Mijn doel hier is om ervoor te zorgen dat over 2 jaar de eerste planten buiten kunnen groeien en dat deze planten passen bij het klimaat van deze planeet.” Op het scherm kwam een vinkje te staan voor de tekst: “wat is jouw beroep” Een teken dat het algoritme had herkend dat ze voldoende heeft verteld over het werk.

“Informatie over buiten heb ik nog niet, het is nog erg stoffig dus het zicht is maximaal 20 meter vanuit mijn kas. Het stukje wat ik kan zien is een wat rood gekleurde grond, wat rotsachtig van structuur. Zodra de stof gaat liggen kan ik hier meer over vertellen, maar dit kan nog wel anderhalf jaar duren.” Een verontschuldigend glimlachje kwam op haar gezicht.

“We hebben 3 grote capsules geplaatst in de grond, de bovenkant is een doorzichtige koepel. Één capsule is werkveld, hier is ook mijn kas te vinden. Onder de kassen zijn machines, pompen en leidingen aanwezig om ons te voorzien van water en lucht. Daarnaast is hier opslag van eten, drinken en diverse verbruiksmaterialen. Alles om ons te ondersteunen in de eerste levensbehoeften. De andere twee capsules zijn praktisch hetzelfde, bovenin is een doorzichtige koepel aanwezig. Daaronder is een “mess hall” waar we in diverse ploegen eten en drinken. Vervolgens zijn daaronder de “bunks” het zijn 100 slaapkamers met een bed, kastje en een bureau. Deze zijn zeer Spartaans ingericht om ons zo min mogelijk daar te hebben. Groepsactiviteiten worden zo veel mogelijk gestimuleerd. Om die reden is de onderste verdieping ook een soort “gamehall”. Hier zijn een bar, diverse spellenruimtes en een bioscoop aanwezig.”

Het vinkje voor de omgeving kwam in beeld te staan. Alleen nog meer informatie over haarzelf was nodig. Vertellen over zichzelf was niet haar hobby. Ze zuchtte een keer zachtjes en vervolgde haar verhaal: “Sinds een kleine 10 jaar werk ik als bioloog, naast mijn werk luister ik graag naar muziek en speel ik gitaar.” Genoeg over hobby’s, ik hoef mijn leven niet te delen met de hele aarde. “Vijftien maanden geleden heb ik gereageerd op een LinkedIn bericht over het opstarten van een missie naar Kepler, net zoals meer dan een miljoen andere personen zoals jullie weten. De eisen waren bijzonder streng, via LinkedIn was mijn C.V. al bekend, ik moest nog wel mijn lengte en gewicht doorsturen. Ik dacht niet dat ik in de selectie terecht zou komen, echter mocht ik een maand later al op gesprek komen in Parijs. Wereldwijd zijn 50.000 personen op gesprek gekomen en nu ben ik hier” Ze twijfelde even: “Mag ik vertellen over de selectieprocedure?” vroeg ze aan een starende webcam. “Ach, zo niet, dan knippen ze het er wel uit” bedacht ze zich. Miran dacht kort terug aan de tijd waar ze een week in Parijs was. Wat moest ze nu hierover vertellen? Ze was in gedachten verzonken: “Ga ik gelijk alles vertellen, of gewoon een stukje? Ik kan misschien beter een samenvatting geven, mochten nog vragen komen, dan kan ik hier altijd verder op in gaan.” Miran besloot een samenvatting te geven en besprak beknopt hoe de selectie was gegaan.  Ze vertelde over hoe ze andere “sollicitanten” begon te kennen in die week. Het antwoord waarom iedereen naar Kepler wilde gaan was altijd hetzelfde… Iedere dag vielen meer mensen af in de selecties. In haar verhaal beschreef ze de testen die ze moest doen en hoe zij zich hierbij voelde.

“Interviews werden bijvoorbeeld diep in de nacht afgenomen om te zien hoe we om konden gaan zonder slaap”. Het feit dat Miran slechts 5 uurtjes sliep per nacht kwam nu goed van pas. De vragen over het persoonlijke leven kwamen hard aan. Vragen die normaal gesproken vanwege privacy redenen niet gesteld mochten worden kwamen nu aan bod. “Miran, je bent 28, waarom heb je nog geen man en kinderen. Wil je kinderen hebben? Ben je homoseksueel? Ben je religieus, welke god aanbid je? Naar welke muziek luister je?” vroeg een Franse man van ongeveer 50 jaar. Het leek erop alsof hij deze vragen al 1000 keer had gesteld. Vanuit hem kwam geeneens een blijk van interesse op haar antwoorden.

In het scherm was inmiddels het vinkje tevoorschijn gekomen dat ze genoeg had verteld. Een dringende tekst knipperde op het scherm: Mijn naam is Miran, als jullie nog vragen hebben voor mij, stuur dan een mail naar borrelnoot@hotmail.com, *glimlach. Miran las de tekst volledig op en besefte toen dat *glimlach betekende dat ze moest glimlachen. Ze lachte ongemakkelijk en sloot de blog af. Ze voelde zich opgelaten, haar eerste blog, ze wilde eigenlijk niets kwijt, en toch 100 dingen tegelijkertijd. Ze was benieuwd of ze een reactie ging terug krijgen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 299
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten