Boekwinkel Schrijverspunt

BOEKWINKEL SCHRIJVERSPUNT

Nog geen bestelling...

Café 't Laatste Rondje - Kees G. Eveleens

cover_cafe
We worden ouder dan vroeger, maar eenzaamheid drukt ook vaak zwaarder op onze lange oude dag. Erkenning van vereenzaming onder ouderen als een groot probleem heeft in Engeland geleid tot de oprichting, in 2011, van een netwerk genaamd ‘Campaign to End Loneliness’, waarin remedies worden gezocht. ...Lees meer
€ 2,50


  • Beschrijving
  • Specificaties
  • Review
  • Plaats een review

We worden ouder dan vroeger, maar eenzaamheid drukt ook vaak zwaarder op onze lange oude dag. Erkenning van vereenzaming onder ouderen als een groot probleem heeft in Engeland geleid tot de oprichting, in 2011, van een netwerk genaamd ‘Campaign to End Loneliness’, waarin remedies worden gezocht. Medewerkers van dit netwerk voerden enquêtes uit om relevante elementen in het sociale leven van ouderen in kaart te brengen. Een van hun conclusies was de volgende:

Pubs are crucial in the battle against loneliness. They create a safe place for people to meet socially – a local pub can be like a family.’

Tegelijk wordt geconstateerd dat de ouderwetse pubs in een rap tempo verdwijnen, waardoor de gelegenheid voor ouderen om gelijkgestemde zielen te ontmoeten wordt uitgehold.

De Nederlandse pendant van de ouderwetse Engelse pub is het bruine café en ook dit instituut is aan erosie onderhevig.  Het Algemeen Dagblad meldt in een recent artikel getiteld ’De bruine kroeg sterft uit als het roer niet omgaat’ dat in Rotterdam het aantal bruine café’s in de periode 2007-2017 is teruggelopen van 561 naar 479. In de rest van het land zal het niet veel anders zijn. Oude kroegen komen zo terecht op de vuilnishopen van de geschiedenis en dat is jammer. Immers, in een authentieke bruine kroeg heerst, in de woorden van bioloog Midas Dekker ‘een sfeer van schemer en herfst, waardoor je alle gelegenheid krijgt te overpeinzen, het leven te overdenken, en met verwante zielen te praten’.[1] Met andere woorden, juist datgene te doen wat zin en richting kan geven aan de laatste fase van het leven.

Dit boek is een kroniek over de laatste tien jaar in het bestaan van een oud bruin café, ergens aan de zuidelijke Veluwezoom, en een ode aan de rol van buurt- en dorpskroegen als een tweede huiskamer voor eenzame ouderen.

 

 

[1] Interview in NRC, 27-10-2017, naar aanleiding van de publicatie van zijn boek ‘Volledige Vergunning’

 Na afronding van de bestelling, resp. de betaling kun je het e-boek in je webshop account downloaden!

Kees G. Eveleens
BookBuster
E-boek
Mannen, Vrouwen
2018
Lijst van de reviews:
Er zijn nog geen reviews geplaatst.
Stemmen:

Geef uw advies over dit item:

Gebruikersnaam:
E-mail:

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Actuele BookBusters