Hans Van Battel

zzzzzzzzzzzzzzzz..............

© Hans Van Battel op 26.08.2022.

Informatici die hun concentratie verliezen? Dat klinkt minder desastreus dan dat het een buschauffeur zou betreffen of een operator van een kerncenrale.

Maar voor m’n collega-contractor eindigde dit in een tragikomedie.

Ons diensthoofd (een rasechte supervisor) zat recht tegenover mij aan ons lang bureau waar we met z’n tienen naast en tegenover elkaar aanzaten, en van waaruit ons diensthoofd recht op het scherm kon kijken van m’n collega, die met zijn rug naar mij net achter mij zat aan het bureau parallel aan dat van mij en ons diensthoofd. 

Ik hoop dat deze ruimtelijke constructie voldoende verwarring zaait in het hoofd van de lezer, zodat deze zich een concreet beeld kan vormen van het geestelijk labyrint waar elke informaticus zijn dag in doorbrengt. Het is me meer dan eens overkomen dat ik de draad van Ariadne spoorloos zag verdwijnen, me nauwelijks nog herinnerend hoe ik juist op dit puzzelstukje terecht was gekomen. Met wat slapeloze nachtjes achter de kiezen, breekt er dan algauw een soort doffe mist door waar zelfs de doolhof in verdwijnt. 

Maar elke goede gedachtenpuzzelaar weet hier behoedzaam mee om te springen. Naarmate de concentratie verdwijnt neemt een geoefend automatisme het over: eerst ondersteun je je hoofd met de duim onder de kin, de handpalm beschermend als een oogklep langs je aangezicht om te anticiperen op mogelijk wantrouwige collegiale blikken op je toevallende oogleden die je krampachtig nog weet open te houden. De andere hand hou je quasi in aanslag naast het toetsenbord. Aldus onderschrijf je - zo’n beetje als De Denker van Rodin - je eerbare en parate denkstatus.

Soms wil deze automaat wel eens haperen, zoals op die noodlottige maandagochtend bij m’n achterzittende collega wiens aanslag-middelvinger rustte op de letter zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…, het ene vollopend scherm na het andere.

Ondanks de onderdrukte hilariteit, die ons allemaal een broodnodige mentale opkikker gaf, kon onze “super” er niet mee lachen: de opgeschrikte vermaledijde kon ogenblikkelijk zijn biezen pakken.

Als het nu nog een andere letter zou geweest zijn… Mmm... Hoog tijd om m’n denkpose nog eens te optimaliseren.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  02.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ik wil hier wel een mening over geven Hans maar ik vind het niet zo sterk (ben je nu boos) omdat jij de neiging hebt om alles ingewikkeld op te schrijven en vrij technisch! Ik zou wat meer gevoel in je werk willen zien maar ik hoop dat je tegen deze kritiek kan! Het onderwerp is aardig gevonden! DAnk je wel en succes met schrijven!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 03.10.22
   Beste Ingrid, ik ben niet boos. Ik ga je dus ook geen repliek geven zoals jij doet: "Wat kun jij irritant zijn zeg!" (zie je eigen commentaar op mijn recensie van jouw verhaaltje 'Het theelepelvrouwtje').
   Nog- en nog- en nogmaals (zoals ik je al herhaaldelijk heb geschreven): ik heb er geen enkele moeite mee dat mijn verhaalstijl niet de jouwe is. Niet elke schrijver spreekt me aan, maar ik ga dat niet noodzakelijkerwijs telkens aan hun neus hangen. Het is wat anders als ik vind dat een aantal grondprincipes overboord worden gegooid, zoals het weglaten van een plot of een personage waarin de lezer zich kan inleven (toch als het over fictie gaat).
   Maar jouw opmerkingen nopen me toch om deze van wat commentaar te voorzien:
   Ik zou het natuurlijk met jou oeverloos kunnen hebben over wat er zoal 'ingewikkeld' of 'technisch' zou zijn in dit verhaaltje, maar dat vind ik totaal onzinnig. Wat jij ingewikkeld en technisch noemt is voor een ander een fluitje van een cent. Als m'n stijl je niet aanspreekt, stop dan met me te lezen! Dat doe ik ook bij jou (nu ga je toch niet 'boos' worden hé?...)
   Verder (en nog- en nog- en nogmaals): stop in godsnaam met schrijvers te lauweren door meer sterren te geven dan je kritiek doet vermoeden. En dat schrijf ik niet omdat ik niet tegen jouw kritiek zou kunnen, maar omdat je op die manier warm en koud blaast tegelijk. En dat is intellectueel oneerlijk. Je ondermijnt daarmee je eigen geloofwaardigheid bij het toekennen van je appreciatie aan schrijvers.
   Ingrid, ik ben het ondertussen beu om je telkens opnieuw dezelfde commentaar te geven. Ik zou het ten zeerste waarderen indien je zou stoppen met me te 'waarderen'. 'DAnk je wel en succes met schrijven!'
   • ingridkarsten 12.10.22
    ik moet me verontschuldigen want dat was wel keihard! En je hoeft me niet te lezen Hans ik ben niet dol op mijn stijl maar ik schrijf persoonlijke dingen en daar heb jij een hekel aan denk ik omdat het zo gevoelig is! We zouden moeten leren om elkaar te respecteren! Waarom ben je nou boos of verontwaardigd? We zijn allemaal amateurs en mogen toch eerlijk zeggen wat we vinden? Ik wens je heel veel succes ook! Mooi dat je een boek hebt met je mooie verhalen en gedichten! Tot ziens! Groetjes
  28.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk om te lezen!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 412
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

De ademende wind - Liesbeth Bours-Romijn

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.