Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

486 Hits

Publicatie op:
ZZZZZ.....

ZZZZZ.....

Informatici die hun concentratie verliezen? Dat klinkt minder erg dan dat het een buschauffeur zou betreffen of een operator van een kerncenrale.
Maar voor m’n collega-contractor eindigde dit in een tragiekomedie.

Ons diensthoofd (een rasechte supervisor) zat recht tegenover mij aan ons lang bureau waar we met z’n tienen naast elkaar aanzaten en van waaruit ons diensthoofd recht op het scherm kon kijken van m’n collega die met zijn rug naar mij net achter mij zat aan het bureau parallel aan dat van mij en ons diensthoofd. 

Ik hoop dat dit voldoende verwarring zaait in het hoofd van de lezer zodat deze zich een concreet beeld kan vormen van het geestelijk labyrint waar elke informaticus zijn dag in doorbrengt. Het is me meer dan eens overkomen dat ik de draad van Ariadne spoorloos zag verdwijnen, me nauwelijks nog herinnerend hoe ik juist op dit puzzelstukje terecht was gekomen. Met wat slapeloze nachtjes achter de kiezen, breekt er dan algauw een soort doffe mist door waar zelfs de doolhof in verdwijnt. 
Maar elke goede gedachtenbeoefenaar weet hier behoedzaam mee om te springen. Naarmate de concentratie verdwijnt neemt een geoefend automatisme het over: eerst ondersteun je je hoofd met de duim onder de kin, de handpalm beschermend als een oogklep langs je aangezicht om te anticiperen op mogelijk wantrouwige collegiale blikken op je toevallende oogleden die je krampachtig nog weet open te houden. De andere hand hou je quasi in aanslag naast het toetsenbord. Aldus onderschrijf je - zo’n beetje als De Denker van Rodin - je denkstatus.

Soms wil deze automaat wel eens haperen, zoals op die noodlottige maandagochtend bij m’n achterzittende collega wiens aanslag-middelvinger rustte op de letter zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz…, het ene codeer-scherm na het andere.

Ondanks de onderdrukte hilariteit, die ons allemaal een broodnodige mentale opkikker gaf, kon onze “Super” er niet mee lachen: de opgeschrikte vermaledijde kon ogenblikkelijk zijn biezen pakken.

Als het nu nog een andere letter zou geweest zijn… Mmm... Hoog tijd om m’n denk-pose nog eens te optimaliseren.

 
 
 
 
 
 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "ZZZZZ....."