Danny Vandenberk

Zomaar een winterochtend

© Danny Vandenberk op 21.01.2023.

Ik leef van details en adem kleuren. Buiten sneeuwt het. In vergelijking met andere dagen zie ik weinig beweging, weinig leven. Mist. Vroeg, zeer vroeg in de ochtend lijkt alles desondanks desolaat. Vlokje bij vlokje benevelt mijn brein, stukje bij beetje vervagen nuances en word ik dwarrelend blind en mistroostig. Schakeringen en finesses gaan teniet. Niemand merkt hoe ik lijd. Hoe witter het landschap, hoe zwarter mijn gemoed. Ademnood. Vannacht was een voorteken, toen ik in volle paniek wakker werd omdat ik heel even niets zag. Niets. Alleen donkerte. Blind worden was altijd al mijn grootste angst. Zowel psychologisch als lichamelijk. Er zijn zoveel mensen met perfecte ogen die blind zijn. Zoveel mensen die hooguit wit-zwart of zwart-wit zien. Zoveel mensen die ademen zonder te weten. Zoveel.

Ik hou me sterk. Terwijl anderen, geïnspireerd door het weer, euforisch worden, zak ik dieper en dieper. Niet weerspannig, niet pessimistisch. Eindelijk sneeuw! Zo lang geleden! Mensen posten foto’s van hun ondergesneeuwde tuintje. Volwassen mensen willen naar buiten om speels en sneeuwprettig te zijn. De ene na de andere maakt een wellustige winterwandeling. Joepie, alles kleurt wit, orakelt men. Weten zij veel. Sneeuwmannen staan op en lachen me langneuzig en winterpenig toe. Kom op, we gaan sleeën! Heb levensvreugde! Nu!

Ze kunnen me wat. Ik hou er niet van als mijn regelmaat verdwijnt. Avontuur mag sleur koud maken, maar alleen als ik het moment mag kiezen. Als ik er klaar voor ben. Sneeuw is als de dood en komt altijd onverwachts. Voor mij althans. Ik forceer me als ik met de kinderen in het witte stap. Zij zien alleen mijn overdreven glimlach en horen mijn geforceerde gekir. Bedolven onder hun enthousiasme merken ze niet op hoe ik acteer. Voor mij is het een koud kunstje om ongekunsteld over te komen, ook al lopen de rillingen over m’n rug.

Sneeuw doet me nadenken over wat niet meer is. Over het verleden. Lijden, leed, geleden. Over wie je mist. Over de vergankelijkheid van het leven. Op zich zijn we allemaal sneeuwvlokjes. Langzaam neerdwarrelend, dartel, ons amuserend, tot we de bodem raken, dooien en voorgoed onzichtbaar worden. Alsof we nooit hebben bestaan. Als een verdoezeld detail, een verschenen kleur.

Bijna middag. Er ligt ondertussen een hoop sneeuw. Sneeuw die vroeg of laat weer zal verdwijnen, maar de hoop blijft. De hoop op eeuwigdurendheid. Ooit zal ik uit de somberte treden en een sombrero dragen, omdat de zon weer overvloedig zal schijnen. Een stralende gedachte. Ooit zal mijn boek bedrukt zijn, maar toch vreugdetranen teweegbrengen. Net als ik. Morgen of overmorgen, als de wereld weer kleur heeft, zal ik als een krankzinnige kameleon kakelen, orakelen en kleur brengen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, een dag ondergesneeuwd als de dood. Mijn streven is mijn lezers plezieren. Mijn leven is mijn vrouw en kinderen elke dag doen lachen. Elke dag opnieuw, als een regelmaat die nooit sleur wordt. Daar kan ik eindeloos van genieten.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 1
Hits: 102
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Dirk De Wolf: Voor het leven dat een mens hier te slijten heeft

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.