Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 214
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Zeekoe

| Ernst-Hugo Meijer
Daar zit ik dan weer, op mijn mountainbike. Met een conditie van een pas geboren zeekoe. Ik hoor u denken, heeft pas geboren zeekoe een slechte conditie? Helaas moet ik u het antwoord verschuldigd blijven omdat ik het niet weet maar het klinkt als een klok, nietwaar?
Mijn kennis over de zeekoe is beperkt. In de dierentuin heb ik ooit een zeekoe gezien. Hij zwom, nou ja dobberde, in het zeekoeien verblijf tussen ontelbare kroppen sla. Wat me toen inviel was dat de benaming zeekoe te wensen over houdt. Vooruit, het eerste gedeelte is tot daar aan toe, ze zwemmen nu eenmaal in de zee. Of in de oceaan. Oceaankoe zou zodoende ook kunnen maar is misschien wat te pretentieus.
Het is het tweede gedeelte waar ik moeite mee heb. Een zeekoe lijkt in niks op een koe zoals bij ons in de wei. De kleur is anders, de zeekoe heeft een egale grijze kleur zonder koeienvlekken. Hij heeft al helemaal geen 4 poten. Wel een staart maar die is dermate verschillend met die van een koe dat ieder vergelijk mank gaat, behalve dan dat het staart is. Zelf heb ik het niet kunnen controle maar ik geloof niet dat een zeekoe koeienvlaaien legt.
De zeekoe eet graag waterplanten en algen met een beetje goede wil kan je hier een vergelijking met de koe in zien. Verder geven ze geen melk, hebben ze geen boodschap aan herkauwen en loeien ze niet. Kortom de benaming zeekoe is op zijn zachts gezegd onhandig. Over de conditie van een pas geboren zeekoe heb ik niks kunnen vinden dus in mijn vergelijking ook onhandig.

Enfin. Ik ben dus weer aan het mountainbiken, eigenlijk ook een verkeerde benaming maar laten we dat even door de vingers zien. Het is mijn tweede ritje van het jaar en ik heb ik schik in. Het is heerlijk om met een goeie vaart door de bossen te fietsen. Zoals gezegd is de conditie nog niet op een acceptabel niveau. Maar het nieuwe jaar is weer begonnen dus komt het nieuwe fietsseizoen er ook weer aan. Trainen dus maar.
Het stuiteren over de wortels, het ontwijken van de grootste plassen en het inschatten van de bochtjes gaat me goed af. Even lijk ik door een andere mountainbiker te worden ingehaald. Het was de bedoeling om een rustig rondje te fietsen, netjes onder mijn omslagpunt. Zoals te verwachten kon ik het niet over mijn kant laten gaan ingehaald te worden. Met een vinnig punch rij ik mijn opponent uit het wiel. Als ik achterom kijk zie ik alleen maar bos, nergens is hij nog te bekennen.
Een blik op mijn fietscomputer leert mij dat mijn theoretische maximale hartslag in de praktijk hoger ligt. En dan voel ik het zuur in mijn benen. Mijn hart bonst in mijn hoofd. Mijn mond wagenwijd open om zoveel mogelijk zuurstof door te laten naar mijn longen. Het doet pijn. Maar bovenal voel ik me tevreden, ik ben niet ingehaald. Na het passeren van de denkbeeldige finish sta ik even stil. Niet veel later komt mijn onvrijwillige tegenstander over de streep. We glimlachen even naar elkaar. Hij slaat rechts af, ik ga links. We zijn weer even kind geweest, een pas geboren zeekoe.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 200

3.175

(De gemiddelde waardering is 3.2 door 6 stem(-men)

Reacties   

# RE: ZeekoeDorine Van der Marel 05-01-2020 13:49
Hahaha
# ZeekoeVera Bijma 05-01-2020 12:55
Leuk! (Sorry, Guido ;-)Ik ben al benieuwd naar de volgende.
# RE: ZeekoeGuido Aerts 05-01-2020 12:09
Leuk klinkt mij iets te 'Hollands' dus houd ik het bij origineel bedacht. Omdat een pas geboren zeekoe in feite een kalf is, is het logisch dat de moeder een koe wordt genoemd. :DDaarenboven wordt het kalfje gezoogd (= melk). In het water zouden vier poten niet erg handig zijn, een beetje als een bergfiets in een bos, tiens.
# RE: ZeekoeHans Van Battel 05-01-2020 19:53
Een mountainboskoe? :-)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

de voetballerij

Geschreven door yves goudket. Geplaatst in Column.
De voetballerij is de laatste 20 jaar enorm geevolueerd, niks is minder waar, net zoals alles trouwens. Waar voetballers vroeger met loodzware, wateropslorpende ballen moes...
Meer lezen van Ernst-Hugo Meijer ?
Actuele Top 3 van deze rubriek

REGEN

04, juni, 2020 Diane Thone

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!