Ingrid Karsten

Yoghurt met cruesli

© Ingrid Karsten op 24.03.2022.

Amstelveen 24 maart 2022

Ik trok de deur achter me dicht en ging op weg naar Italy! Met bevende benen was ik al zo lang niet buiten geweest en met mijn vriend die daar regelmatig heengaat. Zag ik er niet slecht uit? Ik had al veel koffie gedronken en stond stijf van de nicotine maar ik zou toch de angst overwinnen. De gele narcissen in de tuintjes deden me goed. Wanneer wordt ons balkonnetje nou opgeknapt met wat fleurigs. In de COOP zag ik potgrond en bloemetjes maar die waren volgens mijn vriend veel te droog. Kun je ze toch water geven? ‘Hee Léon je hebt me nog geen enkele zoen gegeven vandaag?’ Ondanks dat ik klaag hou ik van zijn zwoele mond en de manier waarop hij naar de wereld kijkt. Maar zoenen, ho maar! Inmiddels heb ik ook wel begrepen dat ik met mijn 100 kilo de lelijkste nog niet ben en ik was leuk gekleed. Enfin mijn vriend is liever vrijgezel en dat steekt. Maar was ik blij dat Sémhar, mijn begeleidster even langs kwam. ‘Ingrid we gaan naar de dokter, je hebt kalknagels en ingegroeide teennagels en we gaan gewoon eens praten met de dokter.’ Zij wil echt dat ik weer de oude Ingrid wordt en denkt dat er een tijd is geweest dat ik wel beter voor mezelf zorgde. Maar dat is alweer tien jaar geleden. Voor de ziekte. Toen douchede ik elke dag en trok een spijkerbroek aan, maakt mezelf op en stofzuigde en maakte schoon met veel plezier. Radiootje aan en schoonmaken en toen was het balkon nog wel leefbaar. Maar de periode dat ik om half vier in bed lag met heel veel pijn zal ik niet vergeten. Tja een somatisatiestoornis heb ik. Vage ziekte. Pijn zonder lichamelijke oorzaak. Onbegrepen klachten.

Getriggerd door angst en een jeugdtrauma! Ik bel mijn moeder niet meer want ze zegt ‘wil je alleen bellen als je goed nieuws hebt ajb?’ Wanneer ga ik zelf eens naar buiten wat wandelen. Het doet me goed om buiten in het zonnetje te zitten maar het is nog best koud voor de tijd van het jaar. Toch zaten we even bij Italy en hebben we twee koffie gedronken. ‘Wil je een sigaret Léon?’ ‘Nee want dan moet ik hem uitmaken.’ Vreemde reactie altijd. Ik rook toch ook? Dus zweeg ik maar weer. En dat doe ik veel te vaak. Ik zie dat hij zich de hele dag zit te verbijten omdat ik zo graag televisie kijk en pas heel laat achter de computer ga zitten. Belachelijke tijd ook nu, het is kwart voor drie ’s nachts. Het gaat iets beter tussen ons maar nee … we zijn geen koppel. En toen wilde hij naar de COOP om wat boodschappen te doen en hebben we een ijsje gekocht en brood want ik eet nu drie keer per dag. ’s Ochtends brood, ’s middags warm en ’s avonds weer wat brood. Nu het appeltje nog voor de vitamines.

En de yoghurt met cruesli wat ik vroeger altijd at in de ochtend met een kiwi. Dit is alweer geen verhaal aan het worden. Bij Italy werden we bediend door de vrouw van Dino. Ik lachte tegen haar en zei dat ik een verhaaltje over Italy had geschreven wat ze erg graag wilde lezen. Mijn vriend had de hele tijd nog niets gezegd en ik was zo zenuwachtig met hem in de buurt. Waarom stel ik me zo afhankelijk op? Waarom irriteer ik hem zo? Hij zegt dat hij de hele tijd voor me moet zorgen en dat hij geen lucht heeft maar zo voel ik me ook. En zolang ik me zo rot voel zal er geen verhaaltje komen vrees ik. Een hond gaat liggen waar hij een herinnering heeft. En mijn herinnering aan vroeger is mooi! De man van wie ik het meest gehouden heb was Rudy. Wat had ik een enorm respect voor hem die met jeugddelinquenten werkte. Nu heeft hij MS en zit in een rolstoel. Mijn Brusselse tijd is me heilig en daarnaar verlang ik weer. Uren wandelen in het bos na flink getafeld te hebben of op de fiets ’s ochtends vroeg. We zwommen lekker in het zwembad van het sportcomplex en Rudy was een hele goede zwemmer. Maar ook die liefde ging kapot door mijn gebrek aan zelfvertrouwen. Mijn werk bij de Europese Commissie was iets om dankbaar voor te zijn maar zo zag ik het toen nog niet. En nu heb ik twee banen afgeslagen door angst en te weinig motivatie.

Ik ga dit toch plaatsen.

Welterusten Nederland

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  30.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Je maakt veel mee Ingrid, maar daarom is het meer een blog dan een cursiefje.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  30.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Een warrig, maar beeldend geschreven verhaal. Het gaat over veel en ik voelde een bepaalde sfeer, die me er toebracht om verder te lezen.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 809
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

H.M. Bootsman: Ridders Gezocht 2: Sneeuwpaarden

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.