Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Wondere Wereld

Het is heel gek, maar sinds enige tijd ben ik meer op de grond te vinden dan dat ik mij rechtop voortbeweeg. Het gebeurde zomaar; van de ene op de andere dag: op het moment dat ik van de vriend een loepje kreeg. “Kun je eindelijk eens als een echte onderzoeker de wondere wereld van de mossen góed verkennen“, zei hij er nog bij.

Nou… ik denk dat de vriend met dit alleraardigst – en ogenschijnlijk volkomen onschuldige – cadeautje beslist niet weet wat hij over zich afgeroepen heeft. Want sinds ik het loepje in mijn bezit heb, ben ik nergens meer voor te porren. Wat nou werken, sporten, huishouden, eten koken? Geen tijd voor: ik moet op zoek naar al die mysterieuze mossen en aanverwant klein grut. Er is een compleet nieuwe wereld voor mij open gegaan.

Ik ben altijd al een mossenfreak geweest, maar ik heb nooit geweten dat deze plantjes zó gedetailleerd in elkaar zitten. Alsof ik via het loepje in een ouderwetse kijkdoos kijk waarin al die piepkleine mini-plantjes zich van hun beste kant willen laten zien. Zó mooi die tere blaadjes, bloempjes, gemmen, haren en sporendoosjes.

Maar ook spinnetjes en torretjes zijn de moeite waard om eens heel precies via mijn loepje bestudeerd te worden. Wat kun je een hoop aan zo’n minuscuul beestje ontdekken! Gisteren zag ik tussen het mos een spinnetje – dat ik met het blote oog niet kon zien – in een vernuftig geweven webje zitten. Om zijn lijfje 8 bolletjes waarvan ik nog steeds niet weet wat het zijn. Dus als iemand het mij kan vertellen…

Ondertussen heb ik ook al de verborgen binnenkantjes van menig schermbloem bekeken. Zo indrukwekkend om te zien dat al die kleine bloemetjes ook weer alle onderdelen van een grotere bloem bevatten. Ik ontdek nu: hoe kleiner, hoe fijner.

Wij vragen ons wel eens af of er in het grote heelal wellicht nog buitenaards leven zal zijn. Nou… ik weet inmiddels dat er in de aardbodem nog een hele binnenaardse wereld verstopt zit. Een wereld die je écht eens moet bekijken. Doe mij gewoon na: pak een loepje en ga met je snuffert op de grond liggen. Ik zweer het je: je bent verkocht!

mos 9

© Sylvia Schalken op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
11.02.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Graag gelezen!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig