Sylvia Schalken

Winterblues

© Sylvia Schalken op 15.01.2023.

Ik zit in een dip. Een hele, natte, diepe dip. En het is maar zeer de vraag of ik hier óóit nog uitkom. Al weken regent het: onophoudelijk. Wat zeg ik: weken? Het regent al maanden! Januari is nog maar op de helft en het heeft al 92 mm geregend tegen 72 mm wat er normaal in de hele maand hoort te vallen.

Het overvloedig regenen is in het najaar van 2022 begonnen en met uitzondering van één weekje met vorst en zelfs schaatsplezier is de regen niet meer weggegaan. Het regent, regent, regent alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Het is vies, vuil, pleurisweer” om maar eens een heel toepasselijk liedje van een bekend Rotterdams duo aan te halen. ‘It’s raining cats and dogs’ al zie je geen hond of kat op straat met dit pokkenweer. Die zijn ook niet gek! Het woord ‘hondenweer’ schijnt trouwens al een heel oud begrip te zijn en betekent dat het weer zó slecht is dat je zelfs de hond niet naar buiten laat gaan.

Nou heb ik normaal gesproken helemaal geen last van een beetje regen. Als tijdens een kampeervakantie de regen een paar dagen top het tentdoek klettert, zul je mij niet horen klagen. Gewoon je pyjamabroek aanhouden en een dik vest aantrekken en lekker lang lezen in de knusse tent. In het vertrouwen dat de tent niet lek is natuurlijk. Vroeg naar bed en lang uitslapen en gewoon wachten tot het weer droog is. En dan… hup naar buiten. Zo fijn! Ook thuis klaag ik zelden tot nooit over een regenbuitje; zelfs niet als het wat te lang duurt. Niks zo gezellig als ‘de regen die zachtjes tegen het raam tikt’. Binnen is het behaaglijk. Lekker met een goed boek op de bank of de hele dag films kijken. Extra uitgebreid koken en tafelen en wat vaker mensen uitnodigen. Nee, mijn gemoed heeft nooit, maar dan ook echt nooit, te lijden onder een overvloed aan regenwater.

Behalve nu dan. Want bij alles geldt: als je maar lang genoeg treitert, krijgt zelfs de grootste optimist last van de winterblues. En dus zit ik nu in een dip. Luister ik naar depressieve liedjes op de radio. Lig ik onder een dekentje op de bank en doe ik niks. Helemaal niks. Geen boek, geen film, geen uitgebreide etentjes. Alleen maar wachten. Wachten tot er genoeg water uit de hemel is gevallen.

Het lijkt wel of de hemel huilt. . Hartverscheurend huilt om alles wat er gaande is in de wereld. Oekraïne, Iran, Peru, klimaatcrisis, energiecrisis, woningnood, mensen op de vlucht, inflatie, protesten, stakingen, bedreigingen, polarisatie… Waarachtig: de hemel huilt en ik huil mee. De winterblues, de winterblues: het heeft me te pakken en ik zak er helemaal in.

Maar ook al huilt de hemel met lange, dikke tranen, er komt een moment dat de zon weer achter de wolken tevoorschijn kruipt. Deze winterblues gaat voorbij. Zeker weten!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 50
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Jen Minkman: Het boek van voorheen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.