Danny Vandenberk

Wijs-begeerte

© Danny Vandenberk op 30.11.2022.

Heel veel zekerheden zijn er niet in dit leven. Hooguit twee. We worden geboren en we sterven. Ik sterf, jij sterft. Ik geboor? Jij geboort? Kan dus niet. ‘Geboren’ is een fascinerend woord, het is immers een werkwoord waarvoor geen tegenwoordige tijd bestaat. Geboren word je onbewust en onwetend. Ter wereld komen is voorbij voordat je het weet. Het leven ook, zal je zeggen, maar meestal maak je dat toch net iets bewuster en langgerekter mee, net als sterven, dat je in uiterste gevallen zelfs in de hand hebt of in de hand werkt. Voor wie geboren werd, is de dood zeker, en zeker is de geboorte voor wie stierf. Onvermijdelijk en onlosmakelijk verbonden. Vorige week hoorde ik een moeder zeggen dat ze haar kinderen het leven schonk … maar ook de dood, en dat ze dat griezelig egoïstisch vond. ‘t Is maar hoe je ‘t bekijkt. Je kan overal bij blijven stilstaan en je kan om alles treuren, of je kan het anders bekijken: wij gaan dood, en dat maakt ons tot de gelukkigen, omdat de meeste mensen nooit zullen sterven omdat ze nooit geboren worden. Besef goed dat de mensen die hier in onze plaats hadden kunnen rondlopen, talrijker zijn dan de zandkorrels van de Sahara, omdat het aantal mogelijke mensen dat door het menselijk DNA wordt toegestaan enorm veel groter is dan het aantal ‘echte’ mensen. Wij zijn hier door een groot toeval, zowel jij als ik. Hoogstwaarschijnlijk zitten er bij die ontelbare ongeborenen betere voetballers dan Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, grotere filosofen dan Plato, slimmere wetenschappers dan Albert Einstein, betere musici dan The Beatles, Queen of Michael Jackson … Alles kan beter. Iedereen kan beter. Of slechter. Adolf Hitler was een geboren leider, al was hij beter een ongeboren leider geweest.

Misschien is het leven wel een lange les in nederigheid? Blijven we ons oneindig afvragen zonder ooit te weten. Kijk naar mij, ik ben niet eens een geboren filosoof, maar als ik in een filosofische bui ben, regent het ineens vragen. Wijsbegeerte heet zoiets. Mensen hebben altijd gestreefd naar wijsheid en kennis, al heb ik almaar het gevoel dat we op dat vlak over ons hoogtepunt zijn. Dat wijsheid, kennis en zelfreflectie achterhaald zijn, dat wijs-begeerte niet langer een verlangen is om wijs te zijn, maar een negatieve drang om anderen met de vinger te wijzen. Een drift, een min of meer anonieme lust om hen te beschuldigen, hen te zeggen wat ze verkeerd doen, om elkaar te treiteren of te kunnen (bek)vechten. Dit bij voorkeur op laffe wijze vanachter een toetsenbord en gezeten op hun luie reet. Homo homini lupus. De mens is een wolf voor zijn medemens. Wijsbegeerte is steeds vaker een waardeloos wijzen naar anderen, vanuit onwetendheid ten gevolge van passiviteit en misplaatste zelfverheerlijking. Geef mij dan maar de onwetendheid van de pasgeborene, die heeft in ieder geval iets menselijks. Gelukkig groeit niet elk onschuldig welpje uit tot een wolf, tot een Adolf. Gelukkig zijn er maar twee zekerheden en kan je de gang van het leven niet voorspellen. Gelukkig.Ik las ergens dat ‘Wolfgang’ Amadeus Mozart altijd een kind is gebleven.

 

 

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  30.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  30.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Tiens, vorige week klonk je wel anders over '... de dood schenken'. Dat we in decadentie afglijden is ondertussen wel duidelijk. Wijs-begeerte zit ergens gevangen, opgesloten. Waar??
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Danny Vandenberk 30.11.22
   Misschien is deze tekst wel een persoonlijke peptalk? Misschien heb ik het best wel moeilijk met het fenomeen 'dood' en sta ik er dagelijks bij stil? Misschien kan ik (als autist) moeilijk om met veranderingen en misschien lijkt de dood voor mij wel de ultieme verandering? Al is ze misschien met een knip weer voorbij, zonder dat je er iets van beseft, cf. de geboorte? Jij hebt heel veel meegemaakt, denk ik zo, Helena, ik bij wijze van spreken nog niks. Toch voel ik een verwantschapje, hoe gek het ook leest. :-)
   • Helena 30.11.22
    Als persoonlijke peptalk gun ik je hem zeker. Focus vooral op je dagelijkse mooie momenten, ze zitten overal en bieden zich aan, je moet ze enkel plukken. Ja, ik heb een zwaar leven gehad, misschien plaats ik hier straks nogmaals een stukje erover, het zoveelste, maar ze helpen me. Een verwantschapje, mogelijk omdat ik vanuit angst en tegenslagen weerbaarheid heb opgebouwd en dat doe jij ook.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 169
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Robbert Dijkgraaf: De junior bèta canon

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.