Lieven Vandekerckhove

Wijn

© Lieven Vandekerckhove op 23.01.2022.

Ik was er al vaker voorbijgekomen. Het kleine Nepalese restaurantje zag er wel een beetje groezelig, maar toch ook gezellig uit, en tegen mijn gewoonte in om altijd maar weer naar dezelfde eethuisjes te gaan, stapte ik er gisteravond met mijn dochter voor de eerste keer binnen, nieuwsgierig naar wat ze aan exotisch voeder te bieden hadden. Alle tafels stonden er in één lange rij naast elkaar, want méér dan een paar meter breed is het huisje niet. Een jong koppeltje zat bij het venster aan de straatkant, voor de rest was er geen klandizie. Wij gingen aan het andere uiteinde van de rij plaatsnemen, tegen de toog aan, waarachter een jonge dame van oosterse makelij op de wenken van de gasten wachtte. Het binnenwerk van de keet was in felle kleuren, geel en rood, zichtbaar haastig geverfd, want het geel schoot nogal eens over het rood, zoals het rood over het geel. De verf kon de ouderdomswratten in de lambrisering nauwelijks wegstoppen. Maar het geheel ademde een gewisse gemoedelijkheid uit.                                                                                                                                                                                                                         

De jonge dame kwam op ons toe, begroette ons in het Engels, en reikte ons de spijskaart aan. Veel vreemde woorden, die ons niet veel wijzer maakten, maar de kleurrijke foto´s hielpen wel wat. Of we de drank al wilden bestellen? Mijn dochter vroeg meteen een glaasje witte wijn, ik vroeg zo beleefd mogelijk of ik een bodempje van de huiswijn mocht proeven. Toen ik naderhand zag dat ze mijn proevertje uit een tweeliterfles schonk, voorzichtig om het inderdaad bij een bodempje te houden, stond mijn besluit al vast. Ik proefde ostentatief met grote interesse, en vroeg de wijnkaart. Tussen het aanbod daagde een betaalbare Rioja mij uit. Ik vroeg of ze daarvan ook een kleine fles hadden. Dat hadden ze niet. Ook van de andere wijnen bleken ze enkel de gewone, grote flessen in huis te hebben. Ze zei nog dat ik de eventuele rest van de wijn mocht meenemen naar huis, maar ik zag me zo niet meteen met een aangebroken fles wijn op straat lopen. Ik aarzelde.                                                                                                                                                                                                                                                                                     

llicht omdat hij niet onder de arbeid dreigde te bezwijken, kon de kok even de sfeer in de gelagzaal komen opsnuiven. Hij stapte naar het paartje aan het venster, en vroeg of het hen smaakte: “Good, good?” Obligaat antwoordden beide partners tegelijk dat het heel, heel lekker was. De man dankte, en lachte  zijn verbrokkelde gebit bloot als hij langs ons tafeltje terug richting keuken slofte.                                                                                                                                                                 

Ik vroeg het frêle juffertje, dat op mijn beslissing wachtte, of ik misschien de fles gedeeltelijk kon uitdrinken, en zij de rest van de fles wilde bewaren tot ik later deze week nog eens terugkwam om te eten? Was het nu mijn Engels, of was het haar Engels dat in de weg stond, maar ik kreeg het niet uitgelegd. Misschien ook ging ze alleen maar een moeilijk antwoord uit de weg door te doen alsof ze me niet begreep. De kok, die in de deuropening naast de toog naar ons gesprek was blijven kijken, zag dat de communicatie stokte, en kwam dan maar ons trio vergezellen. Vermoedelijk vroeg hij het meisje in het Nepalees of hij voor haar iets kon betekenen. Een ogenblik stonden beiden met de mond vol tanden - nu ja, vol... Dan ondernam ik maar een tweede poging om ook de kok mijn voorstel aan te praten. Doch méér dan “good, good?” kon hij waarschijnlijk in het Engels niet uitbrengen, zodat we met z´n vieren in een patstelling terecht kwamen. Niet getreurd, het serveerstertje huppelde naar de keuken en kwam terug met in haar kielzog de baas van de zaak.  Ik had er al ferm spijt van, dat ik met mijn vraag voor de dag was gekomen, maar er zat niets anders op dan voor de derde keer te vragen of ik het restant van de wijn in het restaurant kon achterlaten om later op de week bij een etentje de fles te komen leeg drinken. Hij bekeek me met argusogen, ik betwijfelde of hij mij wel begrepen had. Ik keek eens naar het koppeltje aan het raam, en omdat ik zag dat ze alleen maar voor elkaar belangstelling hadden, ondernam ik voor de laatste keer een poging. Doch de man had mij wel degelijk begrepen, want nog vóór ik twee zinnen gezegd had, schoten zijn beide armen, draaide hij zich om, en stapte boos naar de keuken terug. Met zijn wijsvinger hoog in de lucht schudde hij zijn rechterarm wild heen en weer, en blafte: “No-no-no, no-no-no, I don´t do that”. Een moment was ik verbouwereerd, mijn dochter keek me ook maar beduusd aan, en als leek de zaak daarmee beslecht, ging het duo dat nog naast ons tafeltje stond terug positie innemen op hun respectieve werkplaats.                                                                                                                 

Ik wenkte de jonge dame vanachter de toog, en verzocht haar de baas te melden dat ik die fles wel degelijk vandaag met de rest van de rekening zou betalen, en niet morgen of overmorgen als ik zou terugkomen. Ze begaf zich naar de keuken, en verscheen binnen de kortste keer weer in de deuropening. Zonder mij teken te geven, haalde ze van achter de toog een fles Rioja tevoorschijn, die ze mij glimlachend toonde vooraleer ze te ontkurken.                                                                       

“I shall keep it for you”, zei ze, niet zonder een frutje triomfantelijkheid in haar ogen. En ze schonk me een bodempje in om me het sapje te laten proeven.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

  • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    17.09.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Mooi verhaal, vloeiend geschreven.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
  • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     
    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 570
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Henriëtte Jacob: Poëzie uit het hart

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.