Voor schrijvers, door schrijvers
500 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

136 Hits

Publicatie op:
Welkom in ons last date restaurant

“Dag Annie, ik ben je gastheer Sergio. Welkom in ons Last Date Restaurant. Zet je krukken bij de kapstok en ga lekker zitten aan de bar. Goed, wat kan ik voor je inschenken, Annie?”
“Doe maar een glaasje warme melk, meneer Sergio. Dan slaap ik straks beter.”
“Wat voor relatie zoek je Annie?”
“Nou ja, ik ben zelf 93, dus iemand die ook zo oud is ongeveer.”
“O, kijk daar is je date al, Annie. Dag Gerrit, dit is Annie. Zeg eens dag tegen Gerrit, Annie.  Zet je rollator maar onder de kapstok hoor. Schuifelen jullie mee naar jullie tafeltje?”

“Hoe heet u ook alweer, mevrouw? Mijn geheugen wil niet meer zo erg.”
“Zeg maar jij hoor. Ik heet Annie.”
“Eh… moet ik nou jij of Annie zeggen?”
“Gewoon Annie. Hoe oud ben jij Gerrit? ”
“Ik zou het niet weten, maar ik schat tegen de honderd.”
“O… en… eh… van welke muziek houd jij?”

“Ik? Nou, ik mag graag naar dancemuziek luisteren. Het liefst Dance Macrabe. Maar dan gespeeld door die Rieu, die vent met dat langharig-werkschuw-tuig-hoofd. En jij, welke muziek vind jij leuk?”
“Ik mag graag naar de dodenmars van Chopin luisteren. Die wordt altijd tijdens stille tochten gespeeld en zo. Die vind ik zo mooi! Dan zet ik mijn krulspelden in en vraag ik mij af hoe vaak dat nog gaat gebeuren, dat zetten van die krulspelden. Ja, niet dan? Je gaat toch een beetje aftellen als je 93 bent.”
“Ik snap het, Annie. Vooral van die krulspelden, want laten we eerlijk wezen; het zal niet meevallen om die een beetje vast te zetten in dat troosteloze gebied dat jij haren noemt.”
“Nou, dank je wel. Je bent tenminste wel eerlijk Gerrit. Oké, je stinkt uit je bek, maar je bènt eerlijk.”

“Hmmmm… Heb je hobby’s, Annie?”
“Nou, ik doe aan mindfulness. ”
“Mindvuilnis?? Wat is dat nou weer?”
“Dat is een soort mediteren, Gerrit. Word je rustig van. Moet je ook doen. En je leert jezelf kennen en zo.”

“Oh. Oké, Annie. Dat deed mijn laatste date ook, zoeken naar zichzelf. Noemde ze spirituele ontwikkeling op basis van vrouwelijke solidariteit. Na de tweede les liep ze per ongeluk tegen een bus. Nou, ik kan je vertellen dat het ‘zoeken naar zichzelf’ vrij abrupt stopte, want er was achteraf weinig meer te vinden van haar, hahaha.”
“Hè bah, Gerrit, dit is toch niet iets om over te lachen? Foei! Heb jezelf trouwens nog hobby’s?”
“Zeker, ik ga soms naar de bingo bij ons in het bejaardenhuis. Maar meestal val ik bij het derde nummertje al in slaap. Terwijl ik vroeger nooit in slaap viel bij een nummertje. Maar ja, dat krijg je hè, op de prostaatgerechtigde leeftijd. Dan wordt alles een stukkie minder toch? ”
“Nou nou nou, dat is dan wel een klein minpuntje in mijn beslissing om door te gaan met jou, Gerrit.”

“Hallo jongens, hier is het schatkistje met de rekening. Vermaken jullie je een beetje?  Is er al een klik?”
“Er is hier zeker een klik, meneer Sergio. Sterker nog, het is één en al klik hier. Dat heb je vaak als je een kunstgebit hebt en er veel nootjes in het eten zitten. Toch? Annie?”
“Krek, Gerrit! Zo is dat. Zullen we splitten?”
“Splitten? Met míjn spastische sluitspier? Nou nee, laten we dat maar niet doen. Maar goed, betaal jij effe, Annie want ik kan momenteel geen geld vrijmaken in verband met mijn uitkerinkje.”

“Zo, Annie en Gerrit, het moment van de waarheid. Willen jullie elkaar nog een keer zien?”
“Zal ik het eerst zeggen, Gerrit? Nou, er was best een hoop geklik, maar zou een volgende date echt zin hebben nog? Ik denk het niet. En dan heb je ook nog eens van die grove humor. En dan die stem van jou, die lijkt op een erg groot beest dat hevige pijn lijdt. Nee, hier stopt het voor mij.”
“Zo voel ik het ook, Annie. Een volgende date wordt het voor mij ook niet. En die krulspelden vind ik ook nog wel een dingetje. Zo zeggen ze dat toch tegenwoordig? Een dingetje?  Ziet er best wel verknipt uit. Als een portie bedorven vissticks in een kattenbak. En dan je tanden. Die zien eruit alsof ze voor een heel ander beest bestemd zijn.

Trouwens, een eendagsvlieg heeft een hogere levensverwachting dan wij op dit moment, dus ik houd het maar bij mijn bingo…”


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Welkom in ons last date restaurant"

16.03.21
Feedback schrijfkwaliteit
Genoten van je verhaal.
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Chapeau! (397) Lieven Vandekerckhove⊕ 21-04-2020

    Kort en hevig. Korter en heviger dan wanneer het niet onverwacht was - bijvoorbeeld als het sluitstuk van een geniepig spel van kat en muis, waarbij tweehonderd snaken solidair staan tegenover een...

    Lees meer: Chapeau!