Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Cursiefje
Inzendingen: 404
Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  • Home
  • Cursiefjes
  • Wat hebben een schoen en een obsceen krakend bed met elkaar te maken?

Wat hebben een schoen en een obsceen krakend bed met elkaar te maken?

Tags: Cursiefje

Kreun. Hoe kon ik nou zo stom zijn?! Laat ik onze 6-jarige zoon zijn schoentje zetten op een zaterdagavond! Terwijl zondagochtend nu net die éne ochtend is waarop hij eens uitslaapt. En wij dus ook. Al eens van een kind gehoord dat lekker uitslaapt als zijn hartje vol verwachting klopt wat er in zijn schoen zal zitten? Nee, ik ook niet.

Op een onmenselijk vroeg uur – zo voelt kwart over zes op een zondagochtend als je al jaren niet meer in de luiers zit – is zoonlief wakker. Hij wil opstaan. Maar hij moet van mij nog minstens een uur proberen te slapen (van papa vast ook, maar die slaapt rustig door alles heen). Oké, maar eerst wil hij pipi doen. Op de overloop kijkt hij halsreikend over de balustrade om een glimp van zijn schoentje op te vangen. Er verschijnt een tevreden glimlach rond zijn lippen. Zelfs vanaf hier kan hij duidelijk zien dat zijn minstens vijf tekeningen én het knutselwerkje voor Piet niet meer naast zijn schoentje liggen.

Ik sommeer hem terug te gaan slapen en kruip zelf ook weer onder de dekens. Nog geen twee minuten later meldt hij zich weer. Hij gooit het over een andere boeg: “Mama, ik begin honger te krijgen. Mogen we opstaan?” Zucht. Net nu we zelf wat later zijn gaan slapen en ik bovendien nog een tijd heb liggen woelen voor ik eindelijk de slaap kon vatten. Ik doe nog een laatste wanhoopspoging en vraag hem om het nog even te proberen.

En dan gebeurt het ondenkbare: zoonlief is terug in slaap gevallen. Maar ik lig klaarwakker. Eén keer doezel ik weg, maar het gesnurk naast me haalt me onverbiddelijk terug naar de realiteit. Nu is het de kunst om manlief de juiste por te geven: hard genoeg om hem te laten stoppen met snurken, maar niet té hard want dan wordt hij wakker en draait hij zich om. En daar wringt ‘m het schoentje – óns schoentje. Want ons bed kraakt tegenwoordig verschrikkelijk. En met verschrikkelijk bedoel ik echt obsceen hard.

Het is er een van die bekende Zweedse meubelfabrikant. Je weet wel, die waar je bij een bezoekje zeker bent dat je je 10.000 stappen die dag gezet zult hebben. Ergens in die enorme winkel mag dan wel een doorsteek zijn waarlangs je een stuk kunt afsnijden, maar als je die eindelijk hebt gevonden (ik herhaal: áls), durf je die niet te nemen uit angst dat je dan misschien nét dat ene leuke uitstallingshoekje zult missen. Je weet wel, die winkel waar je bij de kassa komt met een tentgrote tas vol prulletjes waarvan je niet eens wist dat je ze nodig had – en dan mag je nog van geluk spreken dat je geen winkelkar hebt genomen. Mocht je het nu nog niet weten: die winkel waar je een uur in de rij staat om die begeerlijke gehaktballetjes te gaan eten, die dan natuurlijk uitverkocht zijn tegen de tijd dat je aan de beurt bent.

Maar ålle gekheid öp een stokje: we hebben hier in huis ook de nodige van die test-je-relatie-door-het-samen-in-elkaar-te-zetten-meubels staan, hoor. Niks mis mee, zolang je niet verhuist. Ze zijn er namelijk niet voor gemaakt om een tweede keer in en uit elkaar gehaald te worden.

Goed, terug naar ons krakende bed waarin ik me lig af te vragen of zoonlief wakker zal worden door het gesnurk óf door het gekraak. Geen van beide, blijkt rond acht uur, als beide mannen fris en fruitig aan het ontbijt tegen een gapende mama aan zitten te kijken. Ik zie hoe mijn ventje straalt van blijdschap als hij alvast het hoofdje van de chocolade Sint en Piet mag afbijten, die hij in zijn schoentje vond. En denk: ach mens, waar maak je je druk om, het is zondag en we hoeven niets te doen. Desnoods rijden we naar die je-weet-wel winkel en zal ik de bedden wel testen.

Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 347

geef een waardering voor: "Wat hebben een schoen en een obsceen krakend bed met elkaar te maken?"

Geschreven door Vera Bijma . Geplaatst in Cursiefje.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
15.10.20
Feedback:
Leest lekker weg Vera!
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
15.10.20
Feedback:
Mooie beschrijving van herkenbare mini ellende ;) !
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!