1 post

WAT DAARNA?

104 Hits.

Het zal de meelevende lezers van mijn cursiefje WAT NU? waarschijnlijk interesseren, welk besluit ik tenslotte nam na voor de zoveelste keer gezakt te zijn voor het praktische deel van mijn rijexamen: Ik gunde mezelf om te beginnen een paar maanden vakantie. Vervolgens reserveerde ik begin deze maand een week lang dagelijks een lesuurtje. En vandaag, 8 september, om half twaalf zou ik- voorlopig voor het laatst- mijn rijvaardigheid laten testen. Ik kwam keurig op tijd. Na dringend advies van mijn echtgenote had ik me fris geschoren en droeg ik een schone spijkerbroek plus een onberispelijk overhemd en zwart gepoetst schoeisel. Dus aan mijn verschijning zou het niet liggen.

Dat alles ligt nu achter mij. Het examen werd afgenomen in Emmen. Een makkie voor wat betreft de topografie, dacht ik. Die provinciestad ken ik op mijn duimpje na ruim een jaar oefenen aldaar. Hoe deerlijk vergiste ik me in dat opzicht.

Allereerst stelde de examinator mij de gevreesde vraag: “Zozozo, 69 jaar al. Bent u niet veel te oud voor dit gedoe?” Vraag nummer twee luidde- niet geheel onverwacht: “Waarom les in een automaat?” Toch kan ik iedereen meteen geruststellen: Het was helemaal niet onwelwillend bedoeld. De man van het Centraal Bureau Rijbewijzen liep zelf namelijk al tegen zijn pensioen en koesterde vermoedelijk om die reden niet de gebruikelijke vooroordelen. Mensen van gevorderde leeftijd achtte hij voorzichtig, verstandig en veel minder onbesuisd dan jeugdig volk. Ook mijn defensieve antwoorden bevredigden hem: “Ach jajaja, dus al die jaren in Amsterdam gewoond! Neeneenee, daar heb je veel meer profijt van een fiets. En verder heb je groot gelijk. Waartoe telkens driftig schakelen en moeilijk hannesen, wanneer autorijden ook makkelijk kan zonder zo’n versnellingspook?”

Goed, daarna dirigeerde meneer mij- kalmpjes en vriendelijk keuvelend- door tientallen uitgestorven straatjes in een wildvreemde buitenwijk. Ajehotker, meende ik bitter en mopperde inwendig: Heb ik daarvoor zoveel tijd en geld verspild aan dat stomvervelende heen en weer gekar met het openbaar vervoer vanaf huis en terug? Uiterlijk bleef ik echter stoïcijns. Gelukkig maar! Zakken bleek godsonmogelijk. Na 45 minuten mocht ik zijn hartelijke gelukwensen in ontvangst nemen. De consequenties drongen niet direct tot me door. Mijn rijinstructeur reageerde aanzienlijk uitbundiger- wat ik achteraf eigenlijk best vertederend vond.

Valt hiervan verder iets te leren? Ik vrees van niet. Kom mij nu niet opgewekt aan met een cliché als ‘Je bent nooit te oud voor iets nieuws’. Daarvoor is het veel te vroeg. De balans zal ik pas kunnen opmaken na een rondreis door de Pyreneeën, een bezoek aan Berlijn of desnoods een paar ritjes naar de Kringloopwinkel in Stadskanaal. Omdat het echter nog niet zover is, zet ik er hier een punt achter.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

De auteur van dit artikel W.J. (Hans) Villerius:

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

10.09.21
Feedback:
Daredevil Hans heeft het toch maar mooi geflikt! Een eerlijk en openhartig stuk dat ik graag vijf 'vroemvroems' geef!

Gefeliciteerd!

Hartelijke groet van Pinky

Ps Wanneer kan ik van je ongetwijfeld aparte rijstijl genieten?
De Canta graag retour.
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • W.J. (Hans) Villerius 10.09.21
  Dus zo'n 'vroemvroem' is minder waard dan een sterretje? Die Canta was toch een gift, als ik me goed herinner. Moet ik die drie sterren binnenkort dan ook weer teruggeven? Mijn rijstijl demonstreren? Kom nou! Ik maak er geen vertoning van.
09.09.21
Feedback:
Hartstikke goed, Hans! Van harte gefeliciteerd!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
08.09.21
Feedback:
Leuk! Ook dat je dit met ons wilt delen, Hans. Van harte gefeliciteerd!
Nu kilometers maken, maar laat je niet opjagen!
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
55 woordenverhaal
ACH JA...
583
Lezen?
55 woordenverhaal
5 x 55
531
Lezen?
55 woordenverhaal
AFSCHEIDSWOORDEN
528
Lezen?
55 woordenverhaal
IDEALE PARTNER
507
Lezen?
Sprookjes
OPERETTESPROOKJE
484
Lezen?