SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. Maximaal 750 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Wahoep

Publicatie: 01.07.2020 | Eelco Visser

Het is nog niet zo lang geleden dat ik samen met collega’s kwartetspellen maakte voor buitenlandse studenten die Nederlands wilden leren. Vier woorden bedenken met eenzelfde betekenis is een hele uitdaging. Soms is het zelfs lastig om één passend synoniem te vinden. Zo had ik met collega’s eens een gesprek over oude termen die nu mogelijk niet meer gebezigd mogen worden. Het woord gastarbeider kwam voorbij. Het bleek een breinbreker van jewelste. 

“Wie bedenkt er even voor ons kwartet drie mooie synoniemen voor het woord gastarbeider?”

“Gastarbeider is een vreemd woord,” zei mijn collega. “Gasten laat je niet werken, je legt ze in de watten.” 

Alle gesprekspartners knikten, behalve Tom: “Je legt teveel de nadruk op het woorddeel ‘gast’. Als je nadruk op ‘arbeider’ legt dan is er geen bezwaar om ze te laten werken.“ 

“Hoe moeten we een gastarbeider nu noemen. Werknemer met een migratie-achtergrond?” 

“Dat gaat niet want dan gaat hij niet meer weg. Dan is het woorddeel ‘gast’ in welke vorm dan ook uit het begrip verdwenen.” 

Al met al lukte het ons niet om mooie synoniemen te vinden voor het woord gastarbeider. Dit woord haalde dan ook ons kwartet niet en mede hierdoor kunnen studenten nu nog steeds het kwartet spelen. 

Soms werkt het beter om zelf woorden te bedenken. Woorden die misschien helemaal niet bestaan, maar die misschien later nog van pas kunnen komen. Zo verraste ik mijzelf met een groepsnaam voor zulke woorden: Wahoep-woorden zijn het. Wahoep is als je Google mag geloven een niet bestaand woord (totdat je het zelf bedenkt natuurlijk). Toen ik het bedacht had ik geen idee wat het zou kunnen betekenen. Achteraf bleek het de afkorting te zijn van de vraag: Wat Als Het Ooit Ergens Past. Een woord dat door het slimme brein onbewust aan mijn woordenschat is toegevoegd. Hoe bedenk je het. 

Op synoniemenjacht, het is een vreemd verhaal. 

WAARDERING

HITS:

439

AANGEPAST:

01 juli 2020

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Geef s.v.p. alleen 5 sterren als het werk perfect is en jij geen verbeteringsmogelijkheden ziet. Schrijvers stellen jouw tips en opmerkingen vooral op prijs.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.