Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

51 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Vroeg op

‘Flauwekul,’ zegt mijn vrouw in reactie op mijn opmerking dat ik gefladder hoor. Het is drie uur ‘s nachts. Niet de meest gunstige tijd om mijn vrouw wakker te schudden. ‘Ik lag net zo lekker te dromen, en nu dit. Je ziet ze vliegen, ga slapen man.’ De flodderaar komt mij te hulp en scheert over haar hoofd.

‘Verrek, je hebt gelijk. Een vleermuis. Hoe heb jij die binnengekregen?’ 

Ik duik onder het dekbed en denk er het mijne van. Het hoeft ook maar een dag mooi weer te zijn, of zij gooit alle deuren en ramen open. Frisse lucht, ze is er gek op. Hoe vaak heb ik haar al niet gezegd dat zij ons huis verandert in een lokdoos voor ongenode bezoekers. Nu is het echter geen tijd voor verwijten, ik heb haar hulp nodig, doodsbang als ik ben voor alles dat vliegt. 

‘Hoe kun je ook al weer een vleermuis verjagen,’ fluister ik in haar oor.

‘Je mag ze niet verjagen, het is een beschermde diersoort,’ zegt ze. 

Dat weet zij dan weer, maar zal dat onder de nieuwe dierenwet ook gelden?, denk ik terwijl ik uit bed stap. ‘Ik ga het even opzoeken op de IPad, want met een vleermuis in de slaapkamer doe ik geen oog meer dicht.’

Als ik beneden in de huiskamer zit, hoor ik mijn vrouw boven aan het raam morrelen. Ik lees: Als vleermuizen zich bedreigd voelen kunnen ze met hun scherpe tandjes bijten (website landschapsbeheer Zeeland). Ik weet genoeg: De ramen staan open, mijn vrouw ligt waarschijnlijk weggedoken onder het dekbed en ik blijf zitten waar ik zit en schrijf aan de eettafel dit cursiefje. Na een halfuur hoor ik hoe mijn heldin boven de ramen sluit. Althans, ik hoop dat zij het is. Mijn vrouw kan rustig slapen, maar ik vertrouw het niet. Dit stukje is af, mijn nacht voorbij. Ik schiet in de kleren en trek de wandelschoenen aan. Komende nacht laat ik mij verrassen, dan wacht ik af of onze fladderaar toch niet alsnog achter de kledingkast zit en het feest opnieuw gaat beginnen. Het feest van nooit meer slapen. 


Auteur: Ik ontvang graag feedback
Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Vroeg op"

© Eelco Visser
06.06.21
Feedback:
Komisch geschreven. Ik snap 't wel, zou me ook een held op sokken wanen met vliegend ongedierte in de slaapkamer, brr.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Eelco 09.06.21
  Bedankt voor de positieve reactie, Tryntsje. Elk nadeel heeft zijn voordeel moet je maar denken. Het avontuur leverde in ieder geval een cursiefje op.
04.06.21
Feedback:
Leuk geschreven!
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
03.06.21
Feedback:
Met zeer veel plezier gelezen.🦇
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig