Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

208 Hits

Publicatie op:
Vooroordelen

Zittend op het terras van de vakantiebungalow in het zuidoosten van de provincie Groningen geniet ik van de opkomende zon. Op tafel ligt het boek van Gerbrand Bakker, Rotgrond bestaat niet. Een boekje vol verhalen over cultuurlandschap en natuur. Een luchtig boek met lichtvoetige en droogkomische verhalen. 

Op dit vroege uur is het nog stil. Ik grijp mijn kans om in alle rust te lezen nu het nog kan. Sinds gisteren heb ik namelijk nieuwe buren. Twee echtparen en een paar kinderen uit Duitsland. Zij hebben mijn vooroordelen bevestigd. 

Mijn ervaring met Duitse mannen is dat het verhalenvertellers zijn. Mart Smeets zou zichzelf de vraag stellen (en zelf het antwoord geven): ‘Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen.’ Jarenlang heb ik in Duitsland gewerkt. Bij de meeste Duitse mannen stond tijdens pauzes, feesten en partijen de mond niet stil. Geen woord tussen te krijgen. Ze wilden mij en andere toehoorders overtuigen met hun woordenstroom. Omdat ik er niet tussen kwam dacht ik dan vaak: waarom neemt de spreker geen voorbeeld aan de vele Duitse schrijvers die hun verhalen opschrijven en er verder het zwijgen toe doen. 

Het is 9.30 u. Mijn vriendelijke buren zijn ontwaakt en neergestreken op hun terras. Hun kaken bewegen en de woordenstroom komt op gang. Hoewel ze 50 meter van mij verwijderd zitten, kan ik ze ondanks mijn gehoorproblemen woordelijk verstaan. Zo hoor ik dat een van de mannen zijn Tesla heeft om laten bouwen tot een diesel om zo langere afstanden af te leggen zonder te hoeven tanken. Hij heeft de lachers op zijn hand. Duitsers, ze hebben ook iets met auto’s. 

Er zijn mensen die beweren dat het hebben van vooroordelen slecht is. Ik ken ze in mijn directe omgeving. Zij beschouwen een vooroordeel als een veroordeling. Toch zijn er hele volksstammen die vooroordelen bevestigen. Wat te denken van de Nederlandse jeugd die in het buitenland met hun overmatig alcoholgebruik de sfeer verpesten. Al jaren is dit een terugkerend verschijnsel. Soms berusten vooroordelen gewoon op feiten. Wat een ander er ook van vindt, vandaag ben ik blij dat ik vooroordelen heb. Het is de reden dat ik in ieder geval twee uurtjes in alle rust heb kunnen lezen. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Vooroordelen"

13.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    2.5/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig