Cursiefjes

Cursiefjes op Schrijverspunt
  • cursiefje120Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  • meedoenWil je ook een cursiefje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Vondst in en uit het verleden

Voor mijn nieuwe job in de hoofdstad huurde ik voor de eerste zes maanden een flat in de nabijheid van mijn werkplaats.

Na die periode zouden de nieuwe kantoren net buiten de stad klaar zijn en zou ik een nieuwe woonst zoeken.

Bij het verlaten van de flat herinnerde ik mij dat er ook nog een kelder bij hoorde, die ik nooit had gebruikt. Net voor de sleutels aan de eigenaar werden terug bezorgd, bezocht ik uit nieuwsgierigheid het lokaaltje.

Het was zo goed als leeg … geen verhoopt geldkoffertje, geen lijk in de kast, geen zeldzame fles wijn…maar wel enkele oude kranten en een boek met stevige rode gemarmerde kaft.

Het betrof een Engelstalig boek met verzamelde werken van Bacheller, Ainsworth en Hume. De tweede ‘historical romance’ droeg als titel ‘Guy Fawkes’.

Van de auteur, waarvan vermeld werd dat hij ook ‘The Tower of London’ schreef, stond een brief uit 1841 afgedrukt.

Ik bladerde in het boek en bij het amper oplichtende peertje zag ik plots iets vreemds.

Het werk was gedrukt in het voor dit soort lectuur meest gangbare lettertype maar ergens midden in het verhaal aan het eind van het eerste hoofdstuk over de marteling van Fawkes, stond de naam “Guido” in handschrift.

Ik heet zelf Guido en voelde in het klamme donkere keldertje een koude rilling over mijn rug gaan. Had ik een geest bevrijd of was er iets anders aan de hand?

Het peertje flikkerde driemaal.

Eenmaal terug op de begane grond las ik enkele delen uit het verhaal dat het leven beschrijft van de bovengenoemde beroemde Engelse martelaar die stierf in een koude kerker.

De passage waar de handgeschreven tekst in voorkomt luidt :

“By a great effort, and with acute pain, he succeeded in tracing his Christian name thus : Guido

While endeavoring to write his surname the pen fell from his hand, and he became insensible”

(zie foto).

 

In het boek vond ik nog een met potlood geschreven naam terug. De nog duidelijk leesbare voornaam luidt Paul maar de achternaam kan ik niet ontcijferen.

Wie nog steeds op zoek is naar het exemplaar van dit boek dat hij achterliet in de kelderruimte weet nu dat het terecht is en ja, ik geloof (‘eversince’) in het toeval.

guy fawkes jpg
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 66
(Gemiddelde waardering 3.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Haiku bij aquarel

sept 21, 2019 Poëzie Guido Aerts

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Meer schrijfactiviteiten