Dorine Van der Marel

Vogelpolders en Noordzeestranden

© Dorine Van der Marel op 09.01.2021.

Toen ze doorkreeg dat die blauw-fluoriserende ring, die in het donker op ons af kwam snellen, om de nek van Harry zat, lag ik opeens languit op het modderige houtsnipperpad. Een half jaar ‘anti-trek-training’ met één Harry naar de knoppen. Deze Australische Herder was dusdanig aantrekkelijk voor mijn overenthousiaste puberpup dat ze even vergat dat er ook nog iemand aan het andere eind van de lijn liep. Zonder pardon werd ik met mijn neus op de bagger gekwakt.

Afgelopen herfst verruilden we de goud geroeste wijnranken van de ‘Haute Vallée de l’Aude’ voor de roestige gouden rietkragen langs de veenplassen van de Lage Landen. Overwinteren in Nederland, een wonderlijke keuze voor iemand die weinig opheeft met donker, grijs en nat. Iemand die december met al zijn feestelijkheden als grootste nachtmerrie van het jaar beschouwt en vervolgens elke keer opnieuw vergeet dat januari ook een ramp is. Noord-Holland heeft op het dieptepunt van de seizoenen een dik uur minder daglicht dan Zuid-Frankrijk. Een wonderlijke keuze.

Een plausibele verklaring zou kunnen zijn dat veel drank in knusse bruine kroegen en het aanschaffen van allerhande onzin bij de vele winkeltjes hier om de hoek enige troost biedt in deze donkere dagen, ware het niet ... De, voor Nederlandse begrippen, minder intelligente 'lockdown' dwong alle soelaas te sluiten. Geen ge-shop, geen gezuip, geen gezelligheid, tenminste … niet buiten de deur. Hopeloos. 

Toch gaat het buitengewoon goed met mijn humeur. De winterdip lijkt dit jaar nauwelijks greep op me te krijgen. Misschien zijn het de Hollandse eendjes die dobberen in het slootje grenzend aan mijn achtertuin en hoopvol naar binnengluren of er nog sneetjes grof volkoren zijn achtergebleven. Of de reiger die in sluippas omzichtig langs datzelfde slootje schrijdt. Misschien is het de biologische grillworst met Zaanse mayonaise, of al die andere vertrouwde producten die bij de Albert Heijn om de hoek te verkrijgen zijn. De geur van zelfgemaakte erwtensoep die mijn huis verwarmt of wellicht de zwarte transportfiets waarop ik triomfantelijk rechtop naar de visboer fiets.

Drie keer per dag lopen we met Phoebe in weer en wind langs de Amstel of over de bruggetjes van de diverse polderslootjes naar het meer. In de weides van het aangrenzende natuurgebied grazen koeien en bij het fort aan de Drecht lopen drie schapen waar ik vaak een praatje mee maak. Soms gaan we naar zee of naar het bos. Het is niet de ongetemde natuur die we gewend waren, geen bergen of valleien, geen vossenpaadjes of adders die onverwachts het pad kunnen kruisen, maar ik doe het ermee. Voorlopig geniet ik van typisch Hollandse vogelpolders en Noordzeestranden.

Ons puberpupje moest wel even wennen aan de overweldigende hoeveelheid medesoortgenoten die we op ons pad tegenkwamen. Met de staart tussen de benen en grote omwegen moesten we elke keffende viervoeter voorbij zien te komen. Van schrik werd ze ook nog loops en trok ongewild extra veel aandacht. Inmiddels is de angst omgeslagen in wild enthousiasme. Elke Harry die we tegenkomen kan rekenen op een schuddende kont met zwiepende staart en speelse achtervolgingen. Gelukkig hoeft ze op veel paden niet meer aan de lijn.

Vandaag is de zon doorgebroken. Een dun laagje ijs ligt op het water, rijp bedekt de omgeving met een frisse, krakend witte vacht. Dankzij een thermo-maillot onder mijn broek, gevoerde laarsjes aan mijn dik besokte voeten, beenwarmers, drie truien, gewatteerde jas, muts, sjaal en warme wantjes, wordt alleen mijn neus ijzig rood. In mijn fietskrat ligt een zakje met drie 'Hollandse nieuwe,' uitjes, zuur en een bak warme kibbeling te geuren. 

Triomfantelijk rechtop fiets ik met een noodgang terug naar mijn warme huisje, alwaar we er een lekker wit Languedoc-wijntje bij inschenken. Geen goede voornemens dit jaar, het is helemaal goed zo.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  10.01.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Prachtig verhaal over de eenvoud der dingen waardoor je als lezer de kleine dingen des levens ook weer meer gaat waarderen. Goed gedaan!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  09.01.21
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Zeg, had jij trek toen je dit knusse verhaal schreef?
  Je maakt dat ik ook aan smakelijke dingen ga denken, op zaterdagavond, tijdens lockdown, etenswaren dus, die ik niet in huis heb. Fijn verhaal. Mooi beeldend, bijna zintuiglijk, voorzien van diverse geuren die mij het water in de mond doen lopen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Dorine Van der Marel 10.01.21
   Dankjewel Edith, dat vind ik een mooi compliment. En sorry voor het ongemak dat ik je zaterdagavond heb bezorgd, haha.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 557
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Tweemens-Eenmens - Liesbeth Bours-Romijn

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.