SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Vincent van Gogh

Publicatie: | Ingrid Karsten

Mijn vader is een lieve zorgzame man en hij doet geen vlieg kwaad. Toch geloof ik niet dat het een levensgenieter is. Hij heeft vaak last van woedeaanvallen en kan vervallen in lange monologen. Dat vind ik jammer want het is zo’n bijzonder mens. Mijn vader heeft een uitgesproken liefde voor de natuur. Als een professional kan hij spinnen over zijn lichaam laten lopen. En ze dan tot in de kleinste details weergeven. Dat noem ik een kunst en die is hij alleen meester. Kijk, daarom hou ik van hem! Het is geen slecht mens maar hij kan het leven niet van zich doen afglijden. Ik heb altijd van hem gehouden en dat zal ik altijd doen. Tot in de kleinste details tekent hij zijn leven en zijn grootste liefde is Riet Karsten. Ze is al vierentachtig maar ze staat altijd voor hem klaar en zal dat altijd doen. Ik ken mijn moeder beter dan wie dan ook. Ze is kritisch maar ze houdt van hem.  Als ik ze zie vind ik ze echt geweldig en lief. Maar waar is die liefde voor Vincent van Gogh begonnen.

Die waanzin! Vincent van Gogh, een mythe of een religie. Ik geloof beiden. Want waarom is het zo vreselijk belangrijk dat Vincent van Gogh een soort van held is geworden. Waarom vroeg mijn vader of hij soms borderline had toen ik daar enkele symptomen van had? Ik heb mijn ziekte nooit onder stoelen of banken geschoven maar ikzelf denk dat ik gewoon melancholiek was. En Vincent zwaar depressief. Hij verloor al het contact met de wereld en wilde voelen. Daarom die zelfbeschadiging. Het was de enige manier voor hem om contact met de wereld te krijgen. En die vestiging in de Provence begrijp ik heel goed. Wat had hij te zoeken in de vieze steden?

Ik heb mijn vader een prachtige tekening gestuurd van zonnebloemen. Vincent was echt teruggekeerd in zijn leven. Hij had geen contact meer met het leven. Hij zou in een psychiatrische instelling terecht gekomen, voor de tweede keer. En hij wist dat hij daar zijn hele leven zou blijven. Vroeger waren psychiatrisch inrichtingen echt een straf. Er waren nog geen geen goede psychiaters. De patiënten werden ondergedompeld in ijskoud water. Zonder verdoving werd hun brain getergd  met elektrische shocken. Ik wens hem zoveel goeds toe nu hij ziek in bed ligt. Onwel geworden door te weinig zonlicht en zijn hoogbejaarde leeftijd. Hij is onderzocht in het ziekenhuis maar ze hebben niets gevonden. Mijn vader is nog lang niet levensmoe! Als ik hem zie met dat ranke lichaam dan denk ik dat hij nog lang leeft. Een kus papa! Op jouw leven!

Amstelveen, 15 maart 2021

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
28.04.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
ik heb hier echt mijn best op gedaan en nu mijn vader overleden is heb ik het voorgedragen tijdens zijn begrafenis! Nee hij is er niet meer maar zijn sprankelend gemis maakt zeer veel goed
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
21.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ik maak uit het stuk op dat je je vader nog niet wilt missen, jullie delen een passie. Hartverwarmend en persoonlijk.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ingrid Karsten 21.03.21
  dank je wel tryntje maar ik begrijp niet goed waarom je me een voldoende geeft voor grammatica en spelling! Ik vind jouw reacties altijd zeer tof, dank je wel!
  • Tryntsje van der Meer 21.03.21
   Graag gedaan natuurlijk! Ik mis wat interpunctie (voor 'maar' is in de meeste gevallen een komma nodig en de 1e alinea mag met een vraagteken eindigen). Verder enkele tikfoutjes: '....in een pscyh. instelling terecht gekomen (moet nog 'zijn' achter) en elektrische schokken ipv shocken (zou ik doen althans ;) )
   Verder lekker geschreven hoor,
   Tot een volgende x !

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.