Sylvia Schalken

Vijf minuten

© Sylvia Schalken op 20.01.2023.

"Hoe moeilijk is het nou?”, vraag ik aan de vriend als hij na een kwartier eindelijk eens onder de douche uit komt. “Maximaal 5 minuten douchen moet toch prima te doen zijn?” “Maar ik had het zo koud”, probeert hij nog even zijn daad van onacceptabel waterverbruik goed te praten. “Dan ga je maar in een teil warm water zitten”, bijt ik hem toe. “Deden wij vroeger ook.” En meteen flitsen mijn gedachten terug naar mijn kindertijd. Toen alles op het gebied van douchen zo compleet anders was dan nu.

Als kind was het voor mij de normaalste zaak van de wereld dat je alleen op zaterdag in bad ging en dat je jezelf op de andere dagen maar een beetje ‘hier en daar’ aan de gootsteen waste. Nou klinkt ‘in bad gaan’ best comfortabel, maar het beeld van een bad moet toch bijgesteld worden naar een piepklein lavet waar je als kind maar net in kon zitten. Beentjes helemaal opgetrokken. Mijn moeder vulde het lavet met behaaglijk warm water. Oudste zus zat dan ook wel goed. Lekker een kwartiertje poedelen en wassen met schoon water en hup: er weer uit. Bij de middelste wilde mijn moeder nog wel wat warm water toevoegen, maar ze kon natuurlijk niet aan de gang blijven. Dus tegen de tijd dat het mijn beurt was om ‘in bad’ te gaan, zat ik in het ouwe, kouwe sop van mijn voorgangers.

Toch heb ik daar nooit moeilijk over gedaan. Ik maakte eindeloos figuren in het grijze sop en wreef mezelf na het wassen warm met een handdoek die zo hard was als schuurpapier. Na de wekelijkse badbeurt trok je lekker je pyjama en je sloffen aan, om met strak gekamde, natte haartjes op de bank te ploffen voor een heerlijk avondje tv. Glaasje limonade erbij, roze koek en alles was dik in orde.

Hoe kan het dan toch dat het vandaag de dag zo moeilijk is om met iets minder luxe genoegen te nemen? We hebben nog altijd een badkamer die nooit koud is en een thermostaatkraan die het water op elke gewenste temperatuur houdt. Dus met een goeie straal water ben je in een paar minuten heus wel schoon.

Ik heb de zinken teil van vroeger maar weer eens voor den dag gehaald en prominent in de tuin gezet. En als een van ons zich niet aan het maximum van 5 minuten houdt, moet hij/zij voor straf 10 minuten in de teil met koud regenwater gaan zitten. Want aan regen hebben de de laatste tijd geen gebrek. Wie niet horen wil, moet maar weer eens voelen hoe het vroeger was.

Sinds die teil er staat, lukt het kort douchen met gemak. Elke dag… dat dan weer wel.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Annika van Lij · 14 dagen geleden
   Leuk verhaaltje en ja vroeger. Ben je jongste van twee broers en twee zussen, wij gingen in een ouderwets lavet. Was altijd het laatst en het water werd niet ververst en alleen warm gehouden. Nu douchen we inderdaad ook 5 minuten. Elke keer als iemand langer over doet, zeg ik altijd mijn lavet tijd. 
  • This commment is unpublished.
   Bert Vermeer · 15 dagen geleden
   Leuk cursiefje!
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 15 dagen geleden
   heel grappig, die teil. Bij mij thuis is het gewoon 's morgens met de washand. dat was ook bij mij vroeger. en douchen kan of 3 x 5 minuten per week of 2 x langer. nooit een probleem geweest. ik doe het al mijn hele leven zo. en zoonlief is er ook aan gewend. met muziek douchen is helemaal handig: sommige nummers zijn om en nabij de 5 minuten, ideaal!
   en we zijn allebei gelukkig ook aan kou gewend, dus pas wanneer de binnentemperatuur onder de 11 graden gaat, of als iemand echt last van de kou heeft, gaat de verwarming aan. ik hoef het niet per se heel warm te hebben. scheelt nu echt een hoop geld.
  • This commment is unpublished.
   Maryse Van Hal · 15 dagen geleden
   Ja, daar heb ik de laatste tijd ook al dikwijls aan gedacht: die kleine zinken teil. Ik was ook de laatste (tiens, geen smileykes meer?). Halfweg kreeg ik wel al mijn proper hemdje aan tegen het bibberen. We hadden wel zo'n warmtezon maar die mocht niet al te dicht staan omdat die een beetje wikkel-wakkel stond. Toen we te groot waren, verhuisde ze naar de tuin waar ik er in de zomer in speelde. Ik vond het zo jammer dat we ze niet konden meenemen toen we na een aantal jaren verhuisden. Graag gelezen!
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  4 Commentaren

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.8
Stemmen: 4
Hits: 149
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Alexander Zöllner: Mindbleeps

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.