Cursiefjes

Cursiefjes op Schrijverspunt
  • Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
  • meedoenWil je ook een cursiefje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Viering

Aan de universiteit onderwees de man in het witte habijt ‘De sociale leer van de Kerk’. Door zijn gevorderde leeftijd waren zijn gehoor en zicht achteruit gegaan. Aan zijn colleges werd massaal deelgenomen omdat ze een perfecte ontmoetingsplaats waren voor allerlei afspraken. Het waren de jaren van studentenprotesten.

Volgens de overleveringen werd in de aula ooit een open paraplu doorgegeven van boven in de nok naar de lessenaar waar hij zich bevond. Toen de paraplu halverwege was dacht hij dat het een nonnetje was en zei : “Ma soeur, gaat u toch neerzitten”’.

Bij het mondeling examen had ik een medestudente in tranen mijn troostende schouder aangeboden en verzekerd dat alles goed zou komen. Ze was net voor mij aan de beurt en ik hoorde hoe de man in het wit vroeg waar ze vandaan kwam. Toen bleek dat het om dezelfde plaats ging waar ook hij geboren was, zei hij: “Een lief kind uit mijn stad kan ik toch niet teleurstellen.” Het was duidelijk dat hij niet eens luisterde naar haar antwoorden op zijn vragen, laat staan dat hij ze hoorde.

Mijn geboorteplaats lag niet zo ver van de zijne maar omdat er een opleidingskamp van het leger was had hij het steeds een oord van losbandigheid en verderf gevonden. Mijn antwoorden, die hij dus nauwelijks verstond, bevielen hem daarom niet.

Gelukkig nam een assistent een tweede deel van de proeven af. Die had verbijsterd naar dit stukje toneel gekeken en gaf mij als compensatie een makkelijke vraag. Tenslotte was er in de leerstof ook sprake van zoiets als ‘mededogen’.

Tijdens hetzelfde academiejaar vonden allerlei vieringen plaats omdat de geestelijke al vijftig jaar verbonden was aan de universiteit. De rector, hoogleraars en hoogwaardigheidsbekleders hadden hem tijdens een academische zitting uitgebreid geloofd.

Bij het eerstvolgende college strooiden de presessen van enkele studentenclubs het nieuws rond van zijn jubileum. Zonder dat meer dan de helft van de aanwezigen wist waarover het ging, barstte bij het binnentreden van de man in de aula een oorverdovend applaus los. Minutenlang duurde de staande ovatie van de joelende studenten. De man moest en zou het horen. En hij hoorde het.

Tot tranen toe bewogen sprak hij : “Personen van stand en grote namen van deze universiteit hebben mij deze dagen gevierd, maar het mooiste gebaar komt toch van mijn studenten.”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 80
(Gemiddelde waardering 3.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Koen

nov 12, 2019 Poëzie Dorine Van der Marel

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Allerzielen

nov 02, 2019 Quote Guido Aerts

Meer schrijfactiviteiten