SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. Maximaal 750 woorden.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Verraderlijk

Publicatie: 22.03.2020 | Eelco Visser

Cruijff had het goed gezien. Ook al zie je het niet, toch kan het er zijn. Zo liep ik vandaag vol in de wind over de zeedijk in Groningen. De wind die mijn gezicht aan een kant teisterde bolde mijn wang waardoor ik volgens mijn kameraden steeds meer op een hamster ging lijken. Op hun grappig bedoelde opmerkingen reageerde ik onderkoeld. Ondanks het zonnige weer en de compleet wolkenloze hemel voelde ik niet de behoefte om mee te gaan in hun meligheid. Dat hoefde ook niet want vandaag was ik door mijn vrienden gekozen tot ‘het willekeurige slachtoffer van de dag.’ 

Zo doen we dat als kameraden onder elkaar. Als we als groep vrienden op stap gaan dan kiezen we een slachtoffer van de dag binnen onze eigen vriendenclub en ouwehoeren we de hele dag door over de rug van die ene. Dat is lachen. Het is nooit kwaad bedoeld, we zijn kerels nietwaar? -Kerels ouwehoeren tot ze een ons wegen en tot slot praten ze alles weer uit met het willekeurige slachtoffer en sluiten ze de dag af met een pilsje. Zo doen ze dat. Opgelost, zand erover.-

Dat ik vandaag door mijn vrienden als de schlemiel van de dag was gekozen deerde mij niet. Vandaag had ik vooral last van de kou die mij het gevoel gaf dat mijn gezicht halfzijdig verlamde. In het begin was het vooral de mondhoek die een beetje ging hangen. Later dacht ik dat ik mijn oog ook niet meer goed kon sluiten. En mijn vrienden maar ouwehoeren. Onder het mom: flauwekul is onzin, grappige kul is cabaret, probeerden ze elkaar in meligheid te overtreffen. Voor mij hadden ze weinig oog, ik was slechts het slachtoffer. Toen ze mij uitdaagden om te reageren dachten zij dat ik niet wilde praten, maar praten ging gewoon niet. Probeer maar eens normaal te praten als de helft van je gezicht het af laat weten. Mijn vrienden konden het achteraf niet geloven dat ze niets hadden gemerkt. Zij kregen het pas door tijdens het afsluitende pilsje. Zij hadden vooral mijn bolle rechterwang gezien. Aan de andere kant van mijn gezicht hadden ze niets bijzonders gezien. Pas toen ik lispelde: ‘Dat snap ik wel, je gaat het pas zien als je het doorhebt,’ pas toen zagen ze het. 

Vrienden verraden je nooit. Verraderlijk zijn vooral die dingen die je niet ziet. Zaken die je overkomen zonder dat je het doorhebt: Bacteriën, virussen en wat dies meer zij. Het blijft oppassen. 

WAARDERING

HITS:

920

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
22.03.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.