Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 214
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Verraderlijk

| Eelco Visser

Cruijff had het goed gezien. Ook al zie je het niet, toch kan het er zijn. Zo liep ik vandaag vol in de wind over de zeedijk in Groningen. De wind die mijn gezicht aan een kant teisterde bolde mijn wang waardoor ik volgens mijn kameraden steeds meer op een hamster ging lijken. Op hun grappig bedoelde opmerkingen reageerde ik onderkoeld. Ondanks het zonnige weer en de compleet wolkenloze hemel voelde ik niet de behoefte om mee te gaan in hun meligheid. Dat hoefde ook niet want vandaag was ik door mijn vrienden gekozen tot ‘het willekeurige slachtoffer van de dag.’ 

Zo doen we dat als kameraden onder elkaar. Als we als groep vrienden op stap gaan dan kiezen we een slachtoffer van de dag binnen onze eigen vriendenclub en ouwehoeren we de hele dag door over de rug van die ene. Dat is lachen. Het is nooit kwaad bedoeld, we zijn kerels nietwaar? -Kerels ouwehoeren tot ze een ons wegen en tot slot praten ze alles weer uit met het willekeurige slachtoffer en sluiten ze de dag af met een pilsje. Zo doen ze dat. Opgelost, zand erover.-

Dat ik vandaag door mijn vrienden als de schlemiel van de dag was gekozen deerde mij niet. Vandaag had ik vooral last van de kou die mij het gevoel gaf dat mijn gezicht halfzijdig verlamde. In het begin was het vooral de mondhoek die een beetje ging hangen. Later dacht ik dat ik mijn oog ook niet meer goed kon sluiten. En mijn vrienden maar ouwehoeren. Onder het mom: flauwekul is onzin, grappige kul is cabaret, probeerden ze elkaar in meligheid te overtreffen. Voor mij hadden ze weinig oog, ik was slechts het slachtoffer. Toen ze mij uitdaagden om te reageren dachten zij dat ik niet wilde praten, maar praten ging gewoon niet. Probeer maar eens normaal te praten als de helft van je gezicht het af laat weten. Mijn vrienden konden het achteraf niet geloven dat ze niets hadden gemerkt. Zij kregen het pas door tijdens het afsluitende pilsje. Zij hadden vooral mijn bolle rechterwang gezien. Aan de andere kant van mijn gezicht hadden ze niets bijzonders gezien. Pas toen ik lispelde: ‘Dat snap ik wel, je gaat het pas zien als je het doorhebt,’ pas toen zagen ze het. 

Vrienden verraden je nooit. Verraderlijk zijn vooral die dingen die je niet ziet. Zaken die je overkomen zonder dat je het doorhebt: Bacteriën, virussen en wat dies meer zij. Het blijft oppassen. 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 79

(De gemiddelde waardering is 4 door 2 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Te laat

Geschreven door ria streng. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Liggend op de bank kijkt hij naar het plafond en ziet de scheuren. Hij kijkt opzij en ziet de afgebladderde deur.Zucht.Ze zei het dagelijks: ‘Er moet iets aan gedaan worden...
Actuele Top 3 van deze rubriek

REGEN

04, juni, 2020 Diane Thone

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!