SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Verjaarsvisite

Publicatie: | Klaske Bakker

Het kon weer! En daarom dacht ik dat het ook maar weer eens moest! Ik appte familie, vrienden en buren dat ze vanaf twee uur welkom waren op mijn verjaardag.

Ongeveer een week van te voren begon het regelen en denken in mijn hoofd. Zelf taart bakken of bestellen bij de bakker? Welke hapjes zou ik serveren en moest ik ook eten aanbieden aan degenen die van ver kwamen? Toch maar een pan soep maken voor het geval dat?

Nadat alles was gekocht en bereid en ook het huis was gesopt, het tuinpad geveegd en mijn mooiste jurk gelucht, kon het feest beginnen. De eerste gasten arriveerden al vroeg in de middag. Ik verwelkomde ze hartelijk. Elkaar lang niet gezien, fijn dat het weer kan, ga zitten, leuk dat jullie er zijn. Koffie of thee? Ook een gebakje erbij?

Op het moment dat iedereen voorzien was en het gesprek op gang begon te komen, kondigden zich de volgende genodigden aan. Kom erbij. Leuk dat jullie zijn gekomen, geen file onderweg, alles goed, ook met de kinderen? Koffie of thee en een gebakje erbij? En jullie, willen jullie nog een tweede kopje?

Hup de keuken in en alles klaar maken, geen probleem. De bel! Ik doe zelf wel open! Ik ben tenslotte jarig, het is mijn feestje. Oh wat leuk. Jullie zijn er allebei. Helemaal weer de ouwe? Ga zitten. Koffie, thee, gebakje?

Zijn jullie ondertussen al aan een borrel toe? Wijntje? Rood of wit? Ik heb ook rosé hoor. J.J. zou jij me willen helpen? Waarmee? De eitjes moeten nog worden gevuld en op de blokjes kaas had ik een aardbei gedacht. Nee, is niet moeilijk, zo klaar.

En toen was het alweer tijd voor soep met broodjes en daarna opnieuw koffie en voor sommigen thee. Nog een bonbonnetje erbij om het compleet te maken. Daarna stonden de eersten op en volgden de anderen al snel. Ja, nog een hele reis te gaan. Bedankt voor alles. Lekkere hapjes had je gemaakt. En jullie bedankt dat jullie er waren en voor de cadeautjes. Ik begin morgen meteen in je boek.

Zonder nog iets tegen elkaar te zeggen ruimden we alles op. De vaat in de machine, de restjes in de vuilnisbak, de kruimels van de tafel, de stoelen terug op de plek. Samen dronken we nog een laatste glas en gingen vroeg naar bed.

Midden in de nacht werd ik zwetend wakker. Ik wierp het dekbed van me af en rende de trap af naar beneden. Voorzichtig opende ik de deur naar de woonkamer, gluurde door een kier naar binnen en haalde opgelucht adem toen ik zag dat er niemand was. Ik aaide met mijn vingers over het leer van de lege bank, zette een vergeten vaas terug op zijn plek en op blote voeten maakte ik een dansje door de kamer.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
06.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Begon leuk maar op het einde teveel geborrel. Jammer.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
22.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk dat je iedereen weer mag ontmoeten, maar dit soort feestjes zijn eigenlijk helemaal niet zo feestelijk. De rust is soms veel fijner. Ik meen te ontdekken dat jij dat ook zo ervaart.😉
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
21.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Gezellig verslag! Was even bang dat je eindigde met ‘en toen werd ik bezweet wakker en had ik Corona’. Gelukkig bleef het bij een nachtmerrie.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
21.03.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Leuk verslag van een verjaardag, waarop je alleen maar bezig bent om iedereen te voorzien van eten en drinken.
Show more
1 van de 2 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.