Voor schrijvers, door schrijvers
513 publicaties

Ook jouw artikel is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

194 Hits

Publicatie op:
Verdwijntruc

Na een lange wandeling strijken wij neer op een terras. Terwijl mijn familie op de mobiele telefoon de fotoverzameling bekijkt, neemt een ober op leeftijd de bestelling op. Als hij even later onze versnaperingen brengt zegt hij: "Zal ik een foto van jullie viertjes maken?" Een goed idee. 

De ober rommelt wat met de telefoon en schiet plaatjes uit alle hoeken. 

“Als dat maar goed komt,” mompelt mijn zoon die het gestuntel amper aan kan zien.

"Vreemd, er verscheen iets roods in het beeld. Ik hoop dat het gelukt is,” zegt de ober terwijl hij de telefoon teruggeeft. Wij begrijpen wat er is gebeurd. In de gauwigheid heeft de ober onbedoeld een filmpje gemaakt. Bij het bekijken van de opnames zien mijn kinderen dat ik nooit in beeld ben. Niet op de foto’s en niet op het filmpje. Zij bedanken de ober desondanks vriendelijk. Hij heeft zijn best gedaan, mooier gaat het niet worden. 

“Je staat er niet op, pap,” zegt mijn dochter zacht als de ober naar het restaurant loopt. “Jammer dat het niet gelukt is.”

Ze heeft gelijk. Een foto waarop wij met ons viertjes staan is een zeldzaamheid. 

Voor mij heeft het echter zo zijn voordelen. Als we moeten betalen zeg ik: “Rekenen jullie even af. Ik ben er niet.” 

Vanaf nu weet de hele familie dat als de seinen op rood staan, het signaal een dubbele betekenis heeft: voordat je opgenomen wordt, ben je uitgewist. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Verdwijntruc"