Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

381 Hits

Publicatie op:
Verdwenen verjaardag

Wat kan je jezelf soms druk maken om dingen die niet ter zake doen!

Ik herinner me nog goed mijn verjaardag van heel veel jaar geleden.

Ik was een kind en gek op verjaardagen. Bezoek en cadeautjes en alle aandacht was voor jou!

Maar deze verjaardag was anders.

Onze meester had iets erg leuks verzonnen. Een verjaardagskalender van de hele klas. Voor ieder kind had hij een blad papier genomen met de verjaardagsdatum en de naam van een klasgenoot erop. Met de perforator maakte hij een gaatje erin, en klaar was de kalender!

We kregen allemaal een kleurplaatje die hij bij onze eigen naam plakte als hij ingekleurd was.

En daar kwam het probleem... Wat heb ik een buikpijn gehad en 's nacht in mijn bed liggen draaien. Ik had mijn kleurplaat niet ingeleverd, al zou ik echt niet meer weten waarom niet. Omdat de rest hem allemaal wel had ingeleverd, durfde ik niet meer. Hij lag in het laatje van mijn ouderwetse schooltafeltje, waar nog een gat in zat voor de inktpot van vroeger.

Als we ons laatje op moesten ruimen schoof ik de kleurplaat zo snel mogelijk terug, zodat niemand hem zou zien. Of als de ellendige letterbak weer op de grond viel en een klasgenoot mocht helpen met opruimen, schoof ik eerst zorgvuldig de kleurplaat naar achteren.

Vlak voor mij was een ander kind jarig, zodat de kalender vrolijk een ingekleurde plaat liet zien. Maar toen kwam de gevreesde dag. De meester sloeg om... en mijn plaat was leeg. Iedereen kon het zien! Ik had het vreselijk benauwd en was doodsbang voor wat er zou gebeuren.

De meester keek verbaasd en zei “O, jij hebt nog geen plaat. Dan hang ik er even wat anders op hoor!” Hij haalde een prachtige ansichtkaart uit zijn laatje en plakte hem erop.

Wat heb ik daarna een fijne verjaardag gehad!


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Verdwenen verjaardag"

14.07.20
Feedback:
Weer eens een mooi verhaal. Als ik iets mag suggereren: laat het verhaal het verhaal zijn, en schrap de laatste alinea ('En wie er denkt...):
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Janneke De Leeuw van Weenen 14.07.20
    Heel erg bedankt Lieven! Het doet me enorm goed dat je me helpt om beter te schrijven. De laatste alinea is geschrapt!