Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

191 Hits

Publicatie op:
Verdampte illusie
Mijn vijver is gerenoveerd. Op deze eerste herfstdag ziet hij er nog best aardig uit met vers toegevoegde plantjes, waaronder een 'Nymphoides peltata'. Het plantje geeft zuurstof, maar mij beneemt het de adem. Een nymf! In mijn vijver! Goed geen echte, want dat 'oïde', afkomstig van het Griekse 'oeidès' wat vorm of gedaante betekent, geeft aan dat er geen sprake is van een echte nymf, maar van iets dat er zo uit ziet. Vind ik mooi zat. Ik stel me voor hoe ik in het tere licht van de wassende maan ademloos zal kijken naar een fragiel wezentje dat op de lelieblaadjes van mijn vijver een dansje doet. Of als ze alleen maar rustig wil zitten, ga ik ook akkoord.
Dan lees ik op het labeltje hoe het plantje in het Nederlands heet: watergentiaan. Verdorie! De vertaler heeft de magie weg verzakelijkt met een platte realistisch calvinistische soberheid als resultaat.

Dat is het euvel van de wereld van vandaag: verzakelijking laat dromen en illusies verdampen tot niets rest dan kaal, sober in beton gegoten, realisme...

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Verdampte illusie"

23.09.20
Feedback:
Heel mooi Martin.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig