Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

313 Hits

Publicatie op:
van die kutdingen
Veel mensen hebben een band met een specifiek liedje. Omdat het over hen gaat of troost biedt. Iets dergelijks heb ik met een sketch van Ronald Goedemondt, 'Ruzie met de dingen.' Gaat over mij. Biedt mij troost. 'Ruzie met de dingen', zoek maar es op, je lacht je dood. 
De scene omschrijft in een notendop de tragiek van mijn bestaan. Daarmee mag je gerust vast stellen dat ik geen al te zwaar leven leidt.
 
Veel leed blijft mij bespaard. Slepende rotziektes, ongelukken, blessures? Nooit gehad, ook mijn naasten niet. Het universum is mij kennelijk mild gezind, laat me wat klooien in de marge en ruzie maken met dingen. Laptops houden zich in mijn buurt vaak ineens van de domme, vlooien bespringen mij, terwijl ze de kat ongemoeid laten (gelooft niemand trouwens) en in het voetbalstadion gaat er op het laatste moment een boomlange mafkees met ADHD pal voor me zitten.
 
Allemaal van die kleine kutdingen uit de categorie 'heb ik weer' die me tot waanzin drijven wanneer ze aan de hand zijn. Achteraf lach ik er hard om. Erger wordt het namelijk niet. Nooit. In al die decennia heb ik een rotsvast vertrouwen in het universum ontwikkeld. 
 
Waarschijnlijk sta ik over 50 jaar (alive and kicking, zeker weten) gewoon nog te foeteren op de in mijn ogen gebruiksonvriendelijke afstandsbediening, roep ik 'heb ik weer' als het touwtje van de servicebel gebroken is en erger ik me de tering aan dat piepende rollatorwieltje. Zodra de technische dienst me uit de brand heeft geholpen, zal ik er weer keihard om lachen. 
 
Ik lach me vanzelf een keer dood.

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "van die kutdingen"

© Tryntsje van der Meer
17.03.21
Feedback:
Heel aanstekelijk
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.07.20
Feedback:
Erg leuk geschreven en heel herkenbaar!
 • Schrijfkwaliteit
  4.5/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.07.20
Feedback:
Waren alle stukjes hier maar van dat allooi!
 • Schrijfkwaliteit
  4.5/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.07.20
Feedback:
Jouw humor mag er ook wezen Tryntsje. En doodlachen is de mooiste dood.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: