Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 212
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Van de pot gerukt

| Vera Bijma

Pssssssssjjjj.
Lap! Een lekke band. Net nu we al aan de late kant zijn natuurlijk. Gelukkig zijn we niet ver meer van school dus zet ik de laatste paar honderd meter een sprintje in met de fiets aan de hand. Echt lekker gaat dat wel niet met een band die tot op de velg plat is. Zoonlief fietst dan ook al een eind verderop. Maar we kunnen binnendoor naar school dus hoef ik me daar niet al te veel zorgen over te maken.

Ook moet ik niet direct ergens zijn, dus kan ik straks op mijn gemak terug naar huis lopen. Maar regeren is vooruitzien en dus denkt ook deze moeder alvast verder dan haar neus lang is. Want ik heb mijn fiets natuurlijk wel weer nodig. Nu heb ik vroeger nog wel eens zelf mijn band geplakt - compleet met teiltje water en schuurpapier, plakkertjes en andere benodigdheden die je na afloop natuurlijk nooit meer deftig in dat kleine bandenplakkitje krijgt. Maar toen had ik nog een simpele fiets met terugtraprem én zonder versnellingen. Nu is dat een met alle moderne toeters en bellen. En een fietszitje achterop. Hele andere koek dus.

Maar wat een geluk bij een ongeluk: er staat nog een mama bij de schoolpoort die ook altijd met de fiets naar school komt. Ik vertel haar over mijn lekke band en dat ik die echt niet zelf kan plakken. Mijn echtgenoot is nu ook niet direct een handige harry. En mijn grote damesfiets past met geen mogelijkheid in de kofferbak. Dus vraag ik of zij misschien een fietsenmaker in de buurt kent. Eentje op loopafstand.

Zij - mijn redder in nood - heeft echter iets veel beters: de gegevens van een mobiele fietshersteldienst. Mobiel! Eentje die met zijn busje bij je thuis komt en je fiets ter plaatse repareert. Precies wat ik nodig heb. En helemaal niet duur, zegt ze er nog bij. Ik kan haar wel zoenen.

Ik bel de beste man en krijg zijn antwoordapparaat. Nadat ik wat heb ingesproken, belt hij me al snel terug. Ah kijk, dat is alvast een goede service!

Niet veel later is het al zover. In de vroege avond rijdt het busje voor. Zoonlief van zes wil natuurlijk niets van het gebeuren missen en kijkt zijn ogen uit. Aan de wanden van het busje hangen fietsbanden, sleutels en moeren, en allerlei ander gereedschap. De fietsenmaker tilt mijn fiets het busje in en hangt hem aan twee haken die aan het plafond zijn bevestigd. Hij haalt het achterwiel er in no time uit en plaatst er een nieuwe fietsband om. Was hard nodig ook, want het profiel was volledig weggesleten. Mijn zoontje krijgt de oude band in zijn handen gedrukt. Om mee te spelen. Ach ja, we hebben ook nog niet genoeg rommel.

Maar goed, hij is er dolblij mee en laat hem keer op keer de oprit afrollen. Als hij er genoeg van heeft, kijkt hij nog eens goed in het busje rond. Dan valt zijn oog op een rol keukenpapier dat in een houder boven de smalle werkbank hangt. Roept hij ineens keihard: "Is dat om uw poep af te kuisen?"

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 94

(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Reacties   

# RE: Van de pot geruktGuido Aerts 09-03-2020 16:44
Grappig. Jouw laatste zin werkt zowel in Nederland als in Vlaanderen.
# RE: Van de pot geruktVera Bijma 10-03-2020 19:36
Inderdaad. En anders blijkt de betekenis wel uit de de context (sorry voor de woordkeuze :lol:).

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Blinde Maupie

Geschreven door Han Maas. Geplaatst in Kort verhaal.
Vindt u ook niet?’ vraagt een vrouw die wil dat ik zie wat zij gezien wil hebben. Ze ziet er make-up-onvriendelijk uit. Met isolatietape bevestigt ze een zelfgemaakt bordje...
Actuele Top 3 van deze rubriek

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove

Eerst even de wereld redden

23, apr, 2020 Vera Bijma
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!