Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon en  relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Aantal gepubliceerde inzendingen: 211
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Tussen de rozen

| Luc Verschuren

Ik ben geboren tussen de rozen, althans...

Mijn overgrootvader hing zijn beroep als hoofdonderwijzer aan de wilgen en legde zich volledig toe op het veredelen van rozen. Hij schreef in 1888 een boekje met de toepassende naam “De Roos”. Zijn passie leidde ertoe dat vandaag de dag een van mijn broers de firma met zijn naam voortzet waarvan de oorsprong in 1875 ligt. Mijn hele leven draait dus letterlijk om rozen.

 Waar vroeger menig tuintje gesierd werd door meerdere rozen moet ik nu constateren dat deze traditie op sterven na dood is. Een roos vergt onderhoud en komt niet zonder doornen. Het plezier dat zij schenken kan is door niets anders te evenaren. Het is de combinatie van kleur, geur en vorm die het tot de koningin der bloemen maakt.

 Vandaag de dag zijn er twee van mijn broers actief met het veredelen van rozen. Elk met een zelfstandig bedrijf. Mijn hoogbejaarde moeder heeft wekelijks verse rozen in een vaas. De broer die het ouderlijk bedrijf na het wegvallen van mijn vader overnam zorgt hiervoor zonder daarvoor ooit een opdracht te hebben gekregen. Het siert hem in al zijn eenvoud. Zelf volg ik een ander pad maar de roos leidt mij als een rode draad door mijn leven. Als jongste van het gezin is het niet verwonderlijk dat ik ook als laatste kinderen kreeg. Waar anderen het volledig hebben laten liggen volg ik direct het voetspoor van mijn vader die diverse rozen op naam wist te krijgen. Ik ga mijn broers dan ook eindelijk glansrijk voorbij en heb mijn eerst geboren dochter de naam Roos gegeven.

Zij is letterlijk de roos van mijn leven.

 

 

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 132

3.45

(De gemiddelde waardering is 3.4 door 5 stem(-men)

Reacties   

# RozenIzzy van der Horst 19-04-2020 16:06
Je leven gaat over rozen :-)
# RozenLuc Verschuren 19-04-2020 20:30
Niet alle dagen, gelukkig wel veel. Thx
# RE: Tussen de rozenHans Van Battel 21-03-2020 11:24
De naam van de roos is jouw Roosje. :-)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Cursiefje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Boeren

Geschreven door Machteld Berkelmans. Geplaatst in Column.
Je kunt geen nieuwssite aanklikken tegenwoordig of je ziet hoe slecht de boeren in Nederland zorgen voor hun veestapel en hun gewassen. Sterker nog, alle problemen met het ...
Actuele Top 3 van deze rubriek

ZEN

22, mrt, 2020 Diane Thone

In haar blauwbebloemde kleed

30, apr, 2020 Lieven Vandekerckhove

Eerst even de wereld redden

23, apr, 2020 Vera Bijma
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!