Samuel van den Brink

Tijdreizen

© Samuel van den Brink op 23.09.2022.

Als we in het verleden zouden kunnen reizen, zouden we die dan kunnen veranderen? 
En daarmee onze toekomst?

Ik vind dat een breinbrekend gedachte-experiment.

Stel, het is voor de eerste keer 11 oktober 1168.
Na Christus. 
In Mongolië.

Geen idee hoe het er daar op dat moment aan toeging maar laten we aannemen dat een gezin van vijf personen, met allemaal moeilijke namen, die voor de rest van het verhaal ook volstrekt niet relevant zijn, aan tafel zit en praat over dingen waar een gezin met vijf personen over praat.
In Mongolië.
In 1168. 

Het eten is schaars, de toekomst onzeker. 
Met name voor de jongste van het gezin die, gezien zijn zwakke gezondheid en de naderende, zeer koude, winter, een gewisse dood tegemoet lijkt te gaan.

Als dáár op dat moment een tijdreiziger aanbelt, die gaat vertellen op welke manier graan het beste verbouwd wordt en een huis gebouwd, met welke planten medicijnen gemaakt kunnen worden zodat hun ziekige zoontje Dzjenghis de volgende winter overleefd, verandert die daar dan de geschiedenis mee?

Of stond dat allang vast en is dit gewoon een stukje van puzzel zodat alles in elkaar valt?

Want is er ooit een geschiedenis geweest waarin Dzjengis het niet overleeft en de gehele wereldbevolking niet grotendeels afstamt van die ene grote Khan?

Wat als ze de deur niet hadden opengedaan toen de tijdreiziger aanklopte omdat ze tijdens het eten niet gestoord willen worden?
Je krijgt als tijdreiziger geen tweede kans. 
Of toch wel?

En dat vraag ik me dus af.
Is er een versie van de geschiedenis die anders is dan wat wij beschrijven?

Want kan het ooit voor de tweede, derde, tiende, drieënzestigste keer 11 oktober 1163 worden?
Of 20 juli 1969?
Goede Vrijdag van het jaar 33?
6 Augustus 1945?

In gedachten tijdreizen doet iets met je brein. 
Misschien wordt het tijd dat de Mensheid het eens uitvindt.

Maar waarschijnlijk hebben we dat al gedaan.
En zijn ze net zo waarschijnlijk met Mach10 uit de Toekomst teruggekomen om te voorkomen dat wij het ooit ontdekken nadat het een ontzettend slechte uitvinding is gebleken.

In dat geval is vandaag voor de twee-, eer-, nee, tweede, der.d.. keer vandaag.
Heh? 
Wat?

Even op een rijtje zetten:
Als zij terugkomen uit de toekomst om het verleden te veranderen, zijn zij zelf er nooit geweest, zullen ze er ook niet komen en kunnen ze dus ook het verleden niet veranderen en wordt de tijdmachine toch gewoon uitgevonden zodat zij kunnen terugkomen om de uitvinding te verwoesten en wordt het apparaat toch bedacht, waardoor zij uit de toekomst terugkomen. 
Maar toch ook weer niet. 
En ook weer wel.
Maar niet.
Dus wel.

Pfff...
Vermoeiend gedoe, dat tijdreizen.
Ik hou het voorlopig maar bij de trein en de bus.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 144
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Erik Rongen: Het vrouwencomplot

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.