SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Tijdreizen

Publicatie: | Samuel van den Brink

Als we in het verleden zouden kunnen reizen, zouden we die dan kunnen veranderen? 
En daarmee onze toekomst?

Ik vind dat een breinbrekend gedachte-experiment.

Stel, het is voor de eerste keer 11 oktober 1168.
Na Christus. 
In Mongolië.

Geen idee hoe het er daar op dat moment aan toeging maar laten we aannemen dat een gezin van vijf personen, met allemaal moeilijke namen, die voor de rest van het verhaal ook volstrekt niet relevant zijn, aan tafel zit en praat over dingen waar een gezin met vijf personen over praat.
In Mongolië.
In 1168. 

Het eten is schaars, de toekomst onzeker. 
Met name voor de jongste van het gezin die, gezien zijn zwakke gezondheid en de naderende, zeer koude, winter, een gewisse dood tegemoet lijkt te gaan.

Als dáár op dat moment een tijdreiziger aanbelt, die gaat vertellen op welke manier graan het beste verbouwd wordt en een huis gebouwd, met welke planten medicijnen gemaakt kunnen worden zodat hun ziekige zoontje Dzjenghis de volgende winter overleefd, verandert die daar dan de geschiedenis mee?

Of stond dat allang vast en is dit gewoon een stukje van puzzel zodat alles in elkaar valt?

Want is er ooit een geschiedenis geweest waarin Dzjengis het niet overleeft en de gehele wereldbevolking niet grotendeels afstamt van die ene grote Khan?

Wat als ze de deur niet hadden opengedaan toen de tijdreiziger aanklopte omdat ze tijdens het eten niet gestoord willen worden?
Je krijgt als tijdreiziger geen tweede kans. 
Of toch wel?

En dat vraag ik me dus af.
Is er een versie van de geschiedenis die anders is dan wat wij beschrijven?

Want kan het ooit voor de tweede, derde, tiende, drieënzestigste keer 11 oktober 1163 worden?
Of 20 juli 1969?
Goede Vrijdag van het jaar 33?
6 Augustus 1945?

In gedachten tijdreizen doet iets met je brein. 
Misschien wordt het tijd dat de Mensheid het eens uitvindt.

Maar waarschijnlijk hebben we dat al gedaan.
En zijn ze net zo waarschijnlijk met Mach10 uit de Toekomst teruggekomen om te voorkomen dat wij het ooit ontdekken nadat het een ontzettend slechte uitvinding is gebleken.

In dat geval is vandaag voor de twee-, eer-, nee, tweede, der.d.. keer vandaag.
Heh? 
Wat?

Even op een rijtje zetten:
Als zij terugkomen uit de toekomst om het verleden te veranderen, zijn zij zelf er nooit geweest, zullen ze er ook niet komen en kunnen ze dus ook het verleden niet veranderen en wordt de tijdmachine toch gewoon uitgevonden zodat zij kunnen terugkomen om de uitvinding te verwoesten en wordt het apparaat toch bedacht, waardoor zij uit de toekomst terugkomen. 
Maar toch ook weer niet. 
En ook weer wel.
Maar niet.
Dus wel.

Pfff...
Vermoeiend gedoe, dat tijdreizen.
Ik hou het voorlopig maar bij de trein en de bus.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.