Martin Reekers

Tijd

© Martin Reekers op 11.03.2022.

Tijd, een vreemd begrip. Of beter, we spreken er op een manier over die me bevreemdt. ‘Je moet meer tijd maken voor jezelf!’, adviseerde een vriend me. Tijd maken? Het klinkt alsof ik aan de werkbank in mijn schuurtje tijd in elkaar kan knutselen, nadat ik een cursus ‘Maak je eigen tijd’ heb gevolgd of een do-it-yourself-kit tijdbouwen heb aangeschaft. Je kunt ook tijd kopen. Het doet me denken aan de bescheiden hit die de Britse band The Spencer Davis Group ooit had met het nummer ‘Timeseller’. Dat je naar een winkel gaat om daar tijd te kopen en ziet dat tijd deze week in de aanbieding is. Er staat een bord bij met een boodschap van een woordspelige winkelier: ‘Wees er op tijd bij want op = op!’

Hoe zou tijd er uit zien? Je kunt tijd vermorsen, dus het heeft in elk geval geen vaste vorm waarin op de onderkant ‘Made in China’ gegraveerd staat. Dat scheelt. Dus zal tijd wel een soort poeder of vloeistof zijn. Poeder, vermoed ik, want tijd kan als zand door je vingers glijden. Een zakje tijd… Volgens Einstein kan de tijd voor de een anders zijn dan voor de ander. Dan heb je ook nog het verschil tussen de tijd van komen en de tijd van gaan. Je moet dus kennelijk ook goed opletten dat je de juiste tijd aanschaft. Ik zie wel in dat mijn begrip van tijd beperkt is. ‘Heeft u de juiste tijd?, vroeg iemand mij laatst en ik snap nu wat zij bedoelde. Ik antwoordde: ‘Vijf voor twaalf’, metaforisch doelend op de toestand in de wereld. Ik zie nu dat er ook nog overdrachtelijke tijd bestaat. Ik word er duizelig van.

Ach tijd, het blijft een mysterieus iets. Ik kijk naar de secondewijzer van mijn horloge en zie hoe meedogenloos die mijn tijd van leven wegtikt. Mijn tijd lekt weg terwijl ik dit schrijf. Ho, als tijd kan lekken is er vast ook een vloeibare vorm. Ik stop maar voor ik er gek van word. Bovendien straks is de tijd op en met de huidige inflatie wordt de volgende uitspraak een steeds nadrukkelijkere realiteit: tijd is geld!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met plezier gelezen.🕛
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 536
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Sinners of Saint 1: Vicious - L.J. Shen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.